Cea de-a XVI-a editie a Festivalului Filmului European incepe joi, 3 mai, cu gala de la Cinema Pro, care va prezenta filmul lui Aki Kaurismaki, Le Havre, informeaza organizatorii. Festivalul se desfasoara in perioada 3-27 mai in cinci orase: Bucuresti (3-13 mai, la Cinema Studio si la Cinemateca Eforie), Brasov (10-13 mai, la Centrul Cultural Reduta), Timisoara (17-20 mai, la Biblioteca Centrala Universitara "Eugen Todoran"), Tirgu-Mures (17-20 mai, la Teatrul National) si Iasi (24-27 mai, la Casa de Cultura "Mihai Ursachi").

Festivalul Filmului EuropeanFoto: ffe.ro

Proiectiile celor peste 50 de lungmetraje din 26 de tari vor fi completate cu evenimente care sa imbogateasca experienta cinefililor.

Programul evenimentului Festivalul Filmului European:

 • concert Toulouse Lautrec - 2 mai, Carturesti - Gradina Verona, ora 20:00 - intrarea libera.
 • expozitia "Mandrie si beton" - fotografii realizate de Petrut Calinescu. Expozitia documenteaza transformarile petrecute in satele traditionale din Maramures si Tara Oasului, in urma masivei migratii a fortei de munca in strainatate. Intrarea este libera, 3 - 13 mai, la Institutul Cultural Roman, Aleea Alexandru nr. 38.
 • premiera filmului romanesc Turn Off the Lights (2011), documentar semnat de Ivana Mladenovic. La premiera vor fi prezenti regizoarea impreuna cu o parte din echipa. Proiectia va fi urmata de o discutie pe marginea filmului si o sesiune de intrebari si raspunsuri cu spectatorii - 4 mai, Cinema Studio, ora 20:00.
 • Close-up Aki Kaurismaki. Cele mai recente filme ale regizorului finlandez - Omul fara trecut (2002) si Luminile periferiei (2006) vor fi proiectate, impreuna cu filmul de gala Le Havre, pe 5 mai la Cinema Studio, de la ora 15:00.
 • Close-up Danemarca. Iubitorii de film sunt invitati sa experimenteze cinematografia daneza - film recent (In familie, r:  Pernille Fischer Christensen, 2010), filme clasice (Foamea, r: Henning Carlsen, 1966 si Dansand cu Regitze, r: Kaspar Rostrup, 1989) si film pentru copii (Karla si Jonas, r: Charlotte Sachs Bostrup, 2010). La Cinemateca Eforie pe 5 mai, incepand cu ora 17.00, si la cinema Studio pe 12 mai, de la ora 16:00.
 • FdP @ FFE - Retrospectiva Filmul de Piatra 3.0. Pe 6 mai, incepand cu ora 17:00, publicul este invitat la Cinema Studio, la o seara speciala petrecuta alaturi de scurtmetrajele romanesti si moldovenesti premiate la Festivalul Filmul de Piatra 2012. Proiectia filmelor va fi urmata de o dezbatere la care vor participa regizorii, moderata de Irina Margareta Nistor si Andrei Dascalescu, organizatorul Festivalului Filmul de Piatra 3.0 de la Piatra Neamt. Discutia va fi transmisa integral la radio Guerrilla. Intrarea este libera.
 • Eveniment in memoriam Theo Angelopoulos (1935 - 2012). La cinemateca Eforie, pe 7 mai, incepand cu ora 18:00, evenimentul care va celebra opera lui Angelopoulos va oferi publicului proiectia filmului Privirea lui Ulise, precedata de proiectia filmului Scene din viata aromanilor din Pind (1907-1912) de Miltiade si Ienache Manakia. Prezinta criticul de film Marian Tutui.
 • Lansare de carte urmata de seara de film. La cinemateca Eforie, pe 8 mai, la ora 18:00, lansarea volumului Cain, de Jose Saramago, urmata, la ora 19:00, de proiectia filmului documentar Jose si Pilar (2010), in regia lui Miguel Goncalves Mendes.
 • Filmul romanesc After the Revolution (2011), de Laurentiu Calciu va fi difuzat pe 9 mai la ora 20:00 la cinema Studio, in prezenta regizorului si a criticului de film Iulia Blaga. Proiectia va fi urmata de o discutie pe marginea filmului si o sesiune de intrebari si raspunsuri cu spectatorii.
 • Proiectie si dezbatere. In seara zilei de 11 mai, la cinema Sudio, incepand cu ora 20:00, proiectia filmului ceh Lidice (2011), care infatiseaza cel mai intunecat moment al istoriei recente cehesti, Masacrul de la Lidice din 1942, va beneficia de o prezentare a istoricului Adrian Cioflanca, expert in analiza Holocaustului si a istoriei comunismului.
 • Colectie de animatie balcanica vintage. Din valoroasa colectie a Arhivei Nationale de Film a fost realizat un medalion de filme scurte de animatie, relizate in perioada 1957-1980 in Bulgaria si tari din fosta Iugoslavie. Proiectia va avea loc la Cinemateca Eforie pe 12 mai, incepand cu ora 17:30, iar intrarea este libera.
 • Concert Tarkovsky Redux. Pe 12 mai, la ora 20:00, la Sala ArCuB, are loc concertul Tarkovsky Redux - un fusion de muzica si film oferit de Lucian Ban (pian), Mat Maneri (viola, viola electrica, efecte), impreuna cu Silent Strike (sintetizator, sound design) si artistul vizual Dan Basu. Tarkovsky Redux este un proiect care imbina muzica inspirata de patru filme ale lui Andrei Tarkovski - Oglinda, Calauza, Nostalgia si Sacrificiul - cu scene din filme taiate, mixate si proiectate live.
 • Gala de inchidere si decernarea Premiului Publicului, 13 mai, la cinema Studio, de la ora 19:30. In incheierea editiei din Bucuresti, va fi proiectat filmul turcesc A fost odata in Anatolia (2011), al regizorului Nuri Bilge Ceylan. Cu acelasi prilej, va fi decernat Premiul Publicului, care se acorda filmului care intruneste cele mai multe voturi din partea spectatorilor la proiectiile din Bucuresti.

Citeste programul complet al Festivalului Filmului European.

Eveniment traditional pentru luna mai, Festivalul este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Uniunea Cineastilor din Romania, Arhiva Nationala de Filme, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Catalin Mitulescu, realizatorul unuia din cele mai apreciate filme romanesti ale anului 2011 - LOVERBOY, premiat si selectionat in numeroase festivaluri. Tot el a realizat clipul de promovare al acestei editii, dupa un scenariu propriu.