Dupa concertul sustinut pe Stadionul Cotroceni in 2008, Lenny Kravitz se intoarce in Bucuresti pe 28 septembrie 2012, informeaza un comunicat remis redactiei. Evenimentul va avea loc in Piata Constitutiei, de la ora 20:00, fiind inclus in turneul de promovare a albumului Black And White America.

Lenny KravitzFoto: lennykravitz.com

Black And White America este cel de-al noualea album al lui Lenny Kravitz si este un material inspirat de contactul artistului cu oamenii pe care i-a cunoscut in ultimii ani: de la mici comunitati din Bahamas pana la strazile marelui Paris. "Fara indoiala, mediul mi-a oferit mult ajutor in procesul de creatie", spune muzicianul.

De la debutul sau in 1989, cu Let Love Rule, Lenny Kravitz a vandut peste 35 de milioane de discuri si a castigat patru Premii Grammy.

La inceputul acestui an, artistul a sustinut un concert la Daytona International Speedway, cu ocazia cursei Daytona 500 care inaugureaza sezonul NASCAR Sprint Cup 2012. Prestatia sa a fost urmarita de peste 150.000 de spectatori si peste 10 milioane de telespectatori. Pe 28 septembrie, este randul bucurestenilor sa se bucure de Lenny Kravitz, in cadrul unui concert extraordinar, ce va avea loc in Piata Constitutiei.

Biletele pentru concertul Lenny Kravitz de la Bucuresti se gasesc la vanzare prin Reteaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, DOMO, librariile Humanitas, Carturesti si pe www.eventim.ro.

Despre albumul Black And White America

In ultima perioada, artistul si-a gasit refugiul pe una din insulele arhipelagului Bahamas."E un loc minunat, izolat. Imi ofera o existenta simpla, dar minunata. Mananc ce cultiv in propria mea gradina, sau ce pescuiesc din mare, nu port pantofi, nu car dupa mine cheile de la casa si nu trec pe langa cineva fara sa salut".

Insula, locul de provenienta al familiei din partea mamei, a fost de-a lungul timpului un adevarat sanctuar pentru Kravitz, iar in ultimul an, artistul s-a dedicat cu adevarat locului. Din fericire, aceasta a implicat si atingerea unui nou nivel de relaxare si claritate muzicala pentru el. "Am visat aceasta muzica de multe ori, pe cand dormeam in rulota mea de pe plaja", spune artistul. Intr-o dimineata, isi aminteste el, "m-am trezit brusc, am fugit la studio si imediat a iesit o piesa". Este vorba despre melodia in stil funk Life Ain¬t Ever Been Better Than It Is Now.

Nu intreg materialul are o incarcatura mistica. "La mica distanta de casa mea, e un magazin de unde poti lua mancare si seara, acolo lucreaza un DJ", spune muzicianul. "Am fost de multe ori acolo si le-am vazut pe femei dansand. Majoritatea sunt plinute, dar sunt super-mandre de corpul lor. Poarta pantaloni scurti, in culori stridente si imi place ca nu pun pret pe stereotipuri, pe ceea ce spune presa ca e frumos". Inspirat de aceste femei, Kravitz a compus Boongie Drop, piesa cu izbucniri spatiale si un groove nocturn. Pe album, Kravitz mai are colaborari cu Jay-Z si cu rapperul Drake.

Black And White America a capatat o alta directie muzicala cand Kravitz a continuat sa compuna la Paris. "Dupa ce m-am ascuns atata timp, a fost chiar interesant sa vad cum suna muzica in oras, in timp ce conduceam", spune artistul. "Atitudinea mea s-a schimbat in timp ce ascultam piesele in mediul urban". In Paris, el a inceput sa mixeze piesele si sa adauge elemente realizate pe sintetizator. Tot acolo a scris si piesa "foarte senzuala, foarte minimala" intitulata Liquid Jesus, facand albumul mai fin dar in acelasi timp si mai sofisticat.

"O mare parte din acest album este influentata de muzica pe care o ascultam cand eram in scoala sau in liceu. Soul, R&B, trupe ca Earth, Wind and Fire, productii marca Quincy Jones ca Brothers Johnson - astea erau albumele care m-au invatat multe despre productia muzicala si cum sa aranjez piesele".

Black And White America a fost scris ca o reactie la un documentar pe care artistul l-a vazut la televizor, in perioada de dupa alegerea lui Barack Obama ca Presedinte al Statelor Unite. Prin versurile compuse, autorul evoca povestea propriei sale familii, experientele dureroase ale parintilor sai - un cuplu inter-rasial -, in anii ᅧ60. "Lumea ii injura si ii scuipa", isi aminteste artistul. "Iar asta era in New York, nu in vreun stat din sud. Asa ca albumul asta este despre mine personal si despre situatia rasiala din aceasta tara. Poate ca lucrurile au inceput sa se miste in directia cea buna, dar exista in continuare oameni care platesc tribut unor idei invechite".

Din punct de vedere muzical, Black And White America este mai degraba un album funk, dar forta chitarei din spatele vechilor hituri Fly Away si Are You Gonna Go My Way nu a intors deloc spatele rockului. Astfel, piese ca Rock Star City Life si primul extras pe single, Stand, dau albumului o doza solida de riff-uri de chitara.

¬Albumul e o sarbatoare¬, spune Kravitz. ¬Oricine il va asculta va simti cat de inaltator este spiritul muzicii¬.