Asociatia "Prietenii Muzeelor Minovici" - "Patrimoniu pentru Viitor" organizeaza duminica, 23 iunie, ora 19.00, cea de-a 6a editie a Noptii de Sanziene.

Invitatie Noaptea de SanzieneFoto: Hotnews

Ca in fiecare an, evenimentul are loc in livada de poveste a Muzeului de Arta Populara Dr. Nicolae Minovici, acolo unde traditia reinterpretata, arta contemporana si basmele se intalnesc pentru a aduce la viata o legenda frumoasa, de demult, despre Sanziene.

Asociate solstitiului de vara, Sanzienele sunt, in traditia populara, zanele vesele ale belsugului, ale cantecului si dansului. Sarbatorite cum se cuvine, ele aduc rod recoltelor si bunastare gospodariilor.

Cea de-a 6a editie a Noptilor de Sanziene continua sa aduca impreuna artisti si designeri consacrati: actrita Maia Morgenstern, coregraful Valentin Rosca - care vor aduce in livada fragmente din spectacolul "Mic si-al dracu" de la Teatrul Eveiesc de Stat -, formatia de muzica veche romaneasca Trei parale, designerul Andra Andreescu, solistii Operei Romane Bianca Stoicheciu si Valentin Stoica, Grupul Coral Sound condus de Voicu Popescu, artistii plastici Ioan Nemtoi si Daniela Fainis si multi altii pe care va invitam sa-i cunoasteti.

"Noaptea de Sanziene este un eveniment pe care ne-am straduit sa-l mentinem la simplitatea si naturaletea caracteristice datinilor si traditiilor romanesti.

De la an la an, evenimentul dedicat Noptii de Sinziene a crescut si a oferit bucurie celor peste 5000 de participanti, iubitori de frumos si sustinatori ai patrimoniului cultural romanesc.

De fiecare data am avut alaturi de noi mari artisti romani pastratori ai traditiilor, care au avut maiestria sa reinterpreteze originalul, sa-l explice esentializat si stilizat, sa-l plaseze in timpurile noastre.

Pentru ca vorbim despre traditie, evenimentul din acest an isi va pastra una dintre componentele sale cele mai importante, cea educationala reprezentata de concursul de eseuri, proiecte, scenarii si proiecte de film documentar adresat tinerilor. Tema "Viitorul Trecului" a adunat deja sute de participanti din toate colturile tarii." a declarat Georgiana Pogonaru, Presedintele Asociatiei "Prietenii Muzeelor Minovici" - "Patrimoniu pentru Vitor".

Cei mai mici dintre participanti au locul lor special rezervat in livada. Ei sunt rugati sa fie creativi si harnici in cadrul ARTelierului de creatie.

Evenimentul este sustinut de Primaria sectorului 1 si de Primaria Municipiului Bucuresti.