Drapelul national a fost arborat de Ziua Nationala la cota 2.519 pe Varful Parangul Mare, cel mai inalt varf din tara accesibil in luna decembrie, de catre jandarmii montani hunedoreni, dupa un drum de sapte ore prin zapada viscolita la o temperatura sub 0 grade Celsius.

Drapelul, arborat pe varful Parangu Mare de 1 DecembrieFoto: Agerpres

Trei jandarmi montani de la Postul Parang, judetul Hunedoara, insotiti de doi salvamontisti si un voluntar, membru al Asociatiei Pro-Parang, au pornit sambata din statiunea montana Parang spre Varful Parangul Mare pentru a arbora drapelul national la altitudinea de 2.519 metri inaltime, pe unul dintre cele mai inalte varfuri din Romania, transmite Mediafax.

"Traseul strabatut de trei jandarmi montani, doi salvamontisti si un membru al Asociatiei Pro-Parang s-a desfasurat pe o vreme deloc prietenoasa, cu vant puternic, un strat consistent de zapada viscolita si temperatura cu mult sub 0 grade Celsius. Efectul de frig a fost amplificat de vantul care sufla cu putere. In 30 noiembrie, in jurul orei 8.00, cei sase romani au pornit din statiunea Parang catre Varful Parangul Mare, purtand cu ei drapelul national. Dupa sapte ore, au atins cota 2.519 si au fixat hampa drapelului de borna care marcheaza varful montan cu cateva ore inainte de Ziua Nationala a Romaniei. Traseul de intoarcere, desi a durat mai putin, a fost la fel de dificil", a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al IJJ Hunedoara, capitanul Nicolae Raducu.

"Traseul a fost extrem de dificil, dar efortul a meritat. Sunt mandru ca sunt roman si ca am putut arbora drapelul national deasupra norilor", a declarat unul dintre jandarmii care a arborat drapelul Romaniei pe Varful Parangul Mare, plutonierul major Cristian Cernaianu.

Si anul trecut, de Ziua Nationala, o echipa formata din trei jandarmi montani si un salvamontist a arborat drapelul Romaniei pe Varful Parangul Mare.

Varful Parangul Mare este cel mai inalt varf accesibil din Romania in luna decembrie si al patrulea din tara dupa varfurile montane din Muntii Fagaras.