WebPR: De la generatia cu cheia de gat, la generatia high tech!
De atunci, tehnologia a evoluat, societatea la fel, dar, odata cu aceste lucruri, si tehnicile manipulatoare si mesajele subliminale au devenit o normalitate a societatii de astazi. Televiziunea, nu de putine ori, a devenit un canal de propagare a unor idei politice sau comericale, incercand sa manipuleze telespectatorul, in loc sa-l educe. O alta problema majora apare atunci cand copiii au acces la imagini violente, cu tenta sexuala sau limbaj necorespunzator. “Bombardarea” unui copil cu imagini care au un impact emotional puternic de la o varsta frageda poate avea urmari ireversibile asupra psihicului sau.
In anii ’90 generatia de tineri a fost expusa unui nou tip de mesaj, diferit de cel din timpul comunismului, unul in care violenta sau temele sexuale nu erau reglementate corespunzator pentru categoriile varsta. Parintii copiilor din acei ani inca incercau sa inteleaga libertatea nou dobandita, iar televiziunea a jucat un rol edificator in acest sens. Televizorul si televiziunea prin cablu devenea usor, usor noua “jucarie” a copiilor care au crescut “cu cheia de gat”.
Trebuie reamintita o lege din 1994 care reglementeaza rolul televiziunii in Romania: “Televiziunea trebuie sa promoveze valorile creatiei culturale, stiintifice, nationale si universale, ale minoritatilor nationale, precum si valorile democratice, civice, morale si sportive” - (Legea 41/1994, articolul 4).
Citind legea de mai sus, considerati ca televiunea din ziua de azi promoveaza acele valori care ar trebui sa contribuie la dezvoltarea sanatoasa a unei generatii?
Copiii din ziua de azi trebuie protejati cu atat mai mult. Tehnologia a avansat foarte mult, mesajele subliminale au devenit si mai subtile, iar psihologia joaca un rol determinant in crearea programelor de televiziune sau a mesajelor comerciale. In acest context, parintii trebuie sa supravegheze accesul la televizor sau la internet al copilului. Cantitatea orelor petrecute in fata unui ecran, cat si calitatea informatiilor trebuie atent verificate. Parintii trebuie sa intelega ca televizorul, calculatorul, tableta, nu sunt jucarii sau nu pot inlocui o educatie corespunzatoare. Parintii sunt responsabili pentru a educa un copil cu privire la ce poate urmari, ce informatii sunt utile si cum unele reclame, sunt doar reclame, nu o certitudine a unei nevoi. In conditiile in care tehnologiile multimedia sunt din ce in ce mai prezente in viata copiilor, educatia vizuala devine din ce in ce mai importanta.
Cinematograful a pierdut foarte mult teren in fata televiziunii prin cablu sau in fata internetului. Cu totii ne amintim de filme precum “Maria Mirabela”, “Veronica”, Tinerete fara batranete” samd. Acele filme se adresau deopotriva copiilor, cat si parintilor. Este foarte important ca parintii sa constientizeze importanta sociala de a merge la cinematograf impreuna cu copilul si sa urmareasca productii dedicate. Filmele pentru copii pot avea un rol determinant in formarea ca individ, iar expunerea copilului la filme de calitate ii pot dezvolta inteligenta emotionala, empatia si modul in care se poate raporta in viitor la lumea inconjuratoare.
Mergand impreuna cu copii la cinematograf, parintii pot controla cantitatea, cat si calitatea mesajului la care sunt expusi copii. In contextul in care in Romania nu se mai produc emisiunii sau filme de calitate pentru copii, cinematografia poate fi alternativa.
Festivalul International de Film pentru Copii KINOdiseea, aflat la cea de-a sasea editie, aduce cele mai noi productii internationale pentru publicul tanar. Copii, cat si parintii sunt invitati in perioada 14-19 noiembrie, in Bucuresti, sa ia parte la un festival care schimba mentalitati si promoveaza cultura care aproape ca a disparut de pe micile ecrane din Romania.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
CNA trebuia, trebuie si daca nu, ar trebui sa fie indemnat energic sa reglementeze continutul canalelor de televiziune destinate copiilor. Mai exact trebuie interzise reclamele la canalele de desene animate intrucat copilul nu are capacitatea de a discerne mesajele subliminale economice. Trebuie interzise desenele animate retrograde care promoveaza un limbaj si un comportament grobian. Trebuie diversificat continutul media, precum si eventual si cel al revistelor din comert in asa fel incat sa ofere tematici si benzi desenate si de acum cativa ani care sa nu fie orientate exclusiv pe aspectul economic si material si anume: lego, roboti, dinozauri care contin trimiteri subliminale la achizitii sau la viitorul tehnologic si care stimuleaza o gandire tunelara, opaca.
Ne rugam ca membrii CNA si nu numai sa fie inzestrati cu mai multa minte si spirit care sa le calauzeasca deciziile!
Este o alta generatie de tineri. Sunt alte vremuri, la care trebuie sa ne adaptam cu totii, mai ales adultii. Bineinteles cu discernamant, axact ca si in viata. Cititi si asta http://www.contributors.ro/editorial/copil...calculatorului/
"Filmele pentru copii pot avea un rol determinant in formarea ca individ, iar expunerea copilului la filme de calitate ii pot dezvolta inteligenta emotionala, empatia si modul in care se poate raporta in viitor la lumea inconjuratoare."
Nu e mai normal ca sa-si dezvolte inteligenta emotionala si empatia INTERACTIONAND cu lumea REALA? Nu sa-si formeze sabloane de comportament regizate si fictive?