Bazat pe romanul lui Michael Punke, "The Revenant: Legenda lui Hugh Glass" nu este un film pentru cei slabi de inger. Dur, intunecat, pe alocuri violent, si cu o poveste guvernata de suferinta si razbunare, filmul atrage prin modul in care este regizat si prin interpretarile puternice ale celor doi actori principali: Leonardo DiCaprio si Tom Hardy. Controversat, dar si asteptat de cinefili, The Revenant e considerat un candidat puternic pentru multe dintre premiile Oscar de anul acesta. Merita vazut? Cu siguranta. Din 22 ianuarie il gasiti si in cinematografele romanesti.

The RevenantFoto: Captura YouTube

In 1823, undeva in America de Vest, pe taramul salbatic de pe langa raul Missouri, o expeditie care vaneaza animale pentru blana este atacata de indieni si este nevoita sa devieze de la traseul original pentru a scapa de acestia. In padurea prin care isi continua drumul, Hugh Glass, ghidul expeditiei, este atacat de un urs, abia supravietuind episodului traumatizant. Lasat in grija a doi barbati pentru a-i tine companie in ultimele momente, este abandonat, dupa ce unul dintre ei, John Fitzgerald (Tom Hardy) ii omoara fiul. Hugh supravietuieste si porneste intr-o aventura pentru a razbuna moartea baiatului.

Cand ma gandesc la "The Revenant", doua aspecte imi vin in minte: regia si distributia. Alejandro González Iñárritu ofera publicului o viziune incredibila asupra povestii, prin cadrele lungi si speciale din punct de vedere al unghiului de filmare si nu numai. Daca in "Birdman" a folosit o tehnica pe stilul "un singur cadru", aici se foloseste de peisajul montan si dimensiunea platoului de filmare pentru a crea o atmosfera veridica anului 1823: camera se misca repede, in sus, in jos, trece peste cadavre si urmareste fetele actorilor, si te surprinde de cele mai multe ori. Regizorul a primit deja numeroase premii in acest sezon si cel mai probabil va primi si Oscarul la ceremonia de pe 28 februarie.

Adevarul este ca, din punct de vedere vizual, nu am absolut nimic de reprosat. Cinematografia lui Emmanuel Lubezki este un alt punct forte al peliculei: filmat in intregime cu lumina naturala si ajutat de frumusetea locatiei, "The Revenant" merita vazut pe ecranul de cinematograf. Atacul ursului, in mod deosebit, este de-a dreptul socant de urmarit: violent si grafic, dar magnetic si suprinzator de convingator ilustrat, desi ursul este creat, bineinteles, in etapa de post productie.

Actorii. Surprize placute. Facem cunostinta cu un capitan empatic si corect, interpretat de Domhnall Gleeson, si un tanar soldat, Jim Bridger (Will Poulter), impartit intre lupta pentru supravietuire si loialitate. Ambii au roluri secundare, dar impresioneaza prin vulnerabilitatea si pasiunea de care dau dovada. Daca pe Gleeson l-am mai vazut in "Ex-Machina" si noul "Star Wars", Will Poulter este greu de recunoscut, dar usor de tinut minte: cu siguranta va mai aparea pe marile ecrane de acum incolo. Trebuie neaparat sa il mentionez pe Tom Hardy, personajul negativ, care este exceptional in rolul unui barbat las si fara suflet care face orice pentru a supravietui iernii si indienilor.

Insa filmul ii apartine lui Leonardo DiCaprio: daca exista vreun actor care poate sa interpreteze un rol cu atata pasiune, convingere si determinare, acesta este cu siguranta celebrul actor american. Online se fac o gramada de glume pe seama lui, cum ca ar face orice pentru a avea in mana un Oscar, insa in acest caz, daca va castiga premiul de interpretare, Leonardo il merita cu varf si indesat. Pana la urma, un actor nu convinge doar prin rostirea replicilor din scenariu, ci si prin mimica, gesturi, limbaj non-verbal, iar in "The Revenant" DiCaprio este expert in a exprima emotiile si trairile unui om la capatul puterilor, dar cu o dorinta nebuna de a se razbuna. In plus, o mare parte din rolul sau este fizic: supravietuieste unui atac aproape mortal de urs, unui viscol extrem de puternic si unei cazaturi de la cel putin 50 metri, printre altele.

Pelicula nu este de nota 10. Recunosc ca am avut parte de momente de plictiseala in cele 2 ore si 36 de minute: anumite momente au fost lungite fara rost, si personal, nu am inteles rostul halucinatiilor lui Glass ce o implicau pe sotie; filmul ar fi fost convingator si fara acestea.

Concluzia: merita Oscarul? Da. In conditiile in care competitia de anul acesta este destul de slaba (cu exceptia catorva, precum "Spotlight", "The Big Short", "Hateful Eight"), filmul "The Revenant": Legenda lui Hugh Glass" clar iese in evidenta. Va recomand sa il vedeti, nu doar pentru a viziona castigatorul premiului Oscar pentru cel mai bun film, ci si pentru performanta lui Leonardo DiCaprio si spectacolul vizual creat de Alejandro G. Iñárritu si Emmanuel Lubezki.

The Revenant: Legenda lui Hugh Glass apare in cinema pe 22 ianuarie si este distribuit de Odeon Film.