Sony World Photography Awards a publicat marti "listele scurte" cu fotografii nominalizati pentru finala editiei din 2016. Printre ei se afla si patru romani: Oana Stoian, Remus Tiplea si Amon Gutman la categoria Profesional, iar la categoria Open, nominalizat a fost Laurian Ghinitoiu. Oana Stoian: " Socul a fost fantastic in momentul in care am citit ca fusesem selectata printre cei 10 cei mai buni fotografi la categoria "Staged"".

Foto:

Sony World Photography Awards este cea mai mare competitie internationala de fotografie, organizata la nivel mondial, anul acesta inregistrandu-se un numar record de fotografii inscrise in concurs, peste 230.000, din 186 de tari. Fata de anul anterior, in 2016 au fost inscrise cu 33% mai multe fotografii pentru diversele categorii. Din Romania s-au inscris cu 60% mai multi fotografi decat anul trecut. Castigatorul fiecarei categorii va fi anuntat pe data de 21 aprilie, la Londra, acesta fiind premiat cu 25000 de dolari, la care se adauga si echipamentul digital Sony.

Oana Stoian - nominalizata pe lista scurta a finalistilor

Nascuta la Lugoj in 1993 si stabilita ulterior in Timisoara, absolventa a Facultatii de Arte si Design din cadrul Universitatii de Vest, Oana Stoian a fost pasionata inca din copilarie de arta si mai apoi fotografie . Lucrarile ei abordeaza, dupa cum spune chiar ea, "o tendinta de abstractizare a realului, o pierdere a identitatii in cadrul unor scene misterioase".

In prezent urmeaza studiile de masterat in Grafica Publicitara. In decembrie 2015 a avut prima expozitie personala de fotografie in Timisoara.

Oana a primit marti vestea ca a fost selectata pe lista scurta a categoriei de fotografie profesionista "Staged" a celei mai prestigioase competitii de profil din lume, Sony World Photography Awards.

Discutand despre reactia pe care a avut-o la aflarea acestei vesti, Oana spune: "Cand am intrat pe mail si am vazut ca am primit un mail de la Sony, am crezut ca este o formalitate prin care mi se multumeste ca m-am inscris in competitie. Socul a fost fantastic in momentul in care am citit continutul, fusesem selectata printre cei 10 cei mai buni fotografi la categoria "Staged". Am fugit plangand sa le spun parintilor, emotiile au fost coplesitoare. Sunt foarte fericita ca munca mea a fost apreciata astfel si le multumesc celor de la Sony World Photograpy Awards pentru aceasta oportunitate!."

Oana a intrat acum in competitie pentru prestigiosul "L'Iris D'Or"/ fotograful anului Sony World Photography Awards si pentru premiul in bani 25.000 de dolari, la care se adauga echipamentul digital Sony. Imaginile ei vor fi expuse la Londra, alaturi de ale celorlalti nominalizati pe lista scurta, la Somerset House, intre 22 aprilie si 8 mai, ca parte a expozitiei firmei organizatoare a concursului si pe site-ulSony World Photography.