De la Olimp la Saturn: Frumusetile abandonate ale litoralului romanesc

de Andreea Pavel     HotNews.ro
Vineri, 19 august 2016, 15:47 Life | Prin oraş


Peisaj din Olimp
Foto: Hotnews
In anii 70, pe litoralul romanesc incepeau sa atraga turistii cinci statiuni nou construite: Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn si Venus. Cu strazi si trotuare largi, cu distante mari intre hotelurile despartite de copaci si verdeata din abundenta, cu o plaja salbatica si nisip alb, statiunile cu nume de astri, inconjurate de padure, au intrat rapid intre destinatiile preferate de turisti nordici, germani si francezi.

La scurt timp după inaugurare, salba de stațiuni din sudul litoralului devenise neîncăpătoare în sezoanele estivale, astfel încât a fost nevoie de o ordonare a categoriilor de turiști. Regimul comunist a stabilit ca prioritatea în ocuparea locurilor de cazare să le revină turiștilor veniți din fostul bloc sovietic. Aceștia erau urmați de turiștii străini sosiți din alte state, iar românilor le reveneau locurile rămase neocupate de primele două categorii.

Olimp, fostul refugiu al turiștilor străini

Așa se face că, spre exemplu, peste 90% din capacitatea de cazare a complexului Panoramic-Amfiteatru-Belvedere, din stațiunea Olimp, era rezervată turiștilor străini, românii reprezentând, înainte de Revoluție, o minoritate insignifiantă în cele trei hoteluri de lux amenajate în buza mării.Astăzi, complexul este lăsat în paragină, doar două dintre cele trei hoteluri mai funcționează, dar și acestea în condiții dezolante. În 2007 complexul a fost vândut lui Josef Goschy, un afacerist german care a plătit 22 de milioane de euro pentru hotelurile Panoramic, Amfiteatru și Belvedere și care a promis că va moderniza complexul din Olimp. În schimbul promisiunii, recent, multimilionarul a scos complexul din Olimp la vânzare. Firma acestuia, Unita Turism, mai deține trei hoteluri în Mamaia, unul în Tulcea și alte șapte unități hoteliere de 3 și 4 stele în restul țării, multe dintre acestea nerenovate sau aflate într-o stare proastă de funcționare.Administrația publică locală din Mangalia, municipiul de care aparțin cele cinci stațiuni, a încercat să-i determine pe investitorii în turism să își renoveze unitățile hoteliere pe care le dețin introducând o ”taxă pe ruină”. Astfel, printr-o hotărâre de consiliu local din anul 2012, Primăria Mangalia a stabilit ca fiecare proprietar de hotel care își ține unitatea închisă și nu o reabilitează să plătească 400 de lei pe zi. Evident, amenzile au fost atacate în instanță, iar printr-o hotărâre judecătorească definitivă, decizia administrației locale a fost anulată.Însă, ceea ce nu au putut răpi nepăsarea și lipsa unei viziuni coerente în materie de turism este priveliștea plajei ascunsă sub arborii care acoperă faleza înaltă. Curate și îngrijite, fără vânzători ambulanți și standuri cu obiecte de plajă și artizanat, golfurile mici formate între diguri înlesnesc păstrarea unei atmosfere intime și liniștite.La jumătate de secol de la inaugurare, din stațiunea Olimp, un fost pol al distracției pentru turiștii străini sosiți pe litoralul românesc, a mai rămas astăzi doar un trist circuit de alei, hoteluri și spații comerciale părăsite sau încremenite în timp. Probabil singurele trei atuuri ale stațiunii sunt curățenia, frumusețea plajei și umbra răcoroasă datorată vecinătății cu Pădurea Comorova. 

Neptun, stațiunea unde s-a plimbat George W. Bush

Continuând spre sud, din Olimp se intră în Neptun, o stațiune deosebită comparativ cu celelalte patru înlănțuite între localitățile 23 August și Mangalia. Categoria de turiști care aleg să își petreacă vacanțele în stațiunea Neptun este diferită de genul turiștilor din Mamaia, Eforie și alte stațiuni din sudul litoralului. Tiparul acestora se identifică în mare parte cu cel al familiștilor care nu agreează consumul excesiv de orice natură, iar plimbările în mall nu se numără printre hobby-urile acestora.Pornind de la această constatare, oferta localnicilor și comercianților s-a adaptat la așteptările și profilul turiștilor: terasele sunt cochete și multe dintre ele au amenajate spații verzi bine întreținute, muzica și petrecerile organizate în serile de vară amintesc de anii 80-90, iar articolele de plajă și artizanat sunt expuse doar în spații special amenajate.

Două treimi din spațiile comerciale ale singurului bazar din stațiune sunt închise, iar turiștii nu se înghesuie nici la standurile deschise. Chiar și în aceste condiții, spațiul arată curat și îngrijit.

Infrastructura din Neptun arată așa cum ar trebui să fie în orice localitate cu pretenții de stațiune. Trotuarele late, recent reabilitate, spațiile de parcare și străzile sunt amenajate eficient și cu logică, iar peisagistica urbană este desăvârșită. Curățenia este o trăsătură definitorie pentru stațiunea Neptun și, cu mici excepții, pentru toate cele cinci stațiuni construite în anii 70.

În ultimii ani, pare că Neptun, la fel ca alte două stațiuni, Venus și Saturn, a redevenit un loc atractiv pentru turiștii români. Confirmă acest lucru numărul mare de mașini din stațiune (cele mai multe înmatriculate în județele din vestul Transilvaniei, Banat, Crișana și Maramureș) și aglomerația de pe plajă.În mod paradoxal, drumul către faleză și plajă traversează un parc ale cărui spații verzi neirigate corespunzător au fost uscate de arșiță. Cu mobilier urban nou și îngrijit, parcul este flancat de lacuri acoperite de nuferi și lebede. Zona a fost reabilitată și ecologizată în perioada 2009-2012 printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, în valoare de 9,6 milioane de lei.

Neptun a fost stațiunea de pe litoralul românesc preferată de Nicolae Ceaușescu, iar în complexul prezidențial și-a petrecut vacanțele și fostul președinte Traian Băsescu. Din timpul mandatelor acestuia a rămas celebră plimbarea pe plaja de la Neptun alături de fostul președinte american George W. Bush. Episodul s-a consumat după conferința de presă organizată pe malul mării în prima zi a summitului NATO de la București.

Jupiter, Venus și Saturn - aliniate ”standardelor” din Eforie

Odată cu ieșirea din Neptun, turiștii ies și din zona boemă a stațiunilor din sudul litoralului, caracterizată prin confort, liniște și atmosferă civilizată. Jupiter, Venus și Saturn bifează, mai degrabă, ”standardele” impuse de stațiunile Eforie și Costinești, sau de Satul de Vacanță din Mamaia.Imagine din Jupiter


Locurile de parcare sunt insuficiente, trotuarele sunt vechi, înguste și neîncăpătoare pentru turiștii și vânzătorii ambulanți care își împart la sânge fâșia de asfalt.

În ianuarie 2015, Primăria Mangalia lansa proiectul ”Lucrări de amenajare şi modernizare, zone de interes turistic – sudul litoralului (Mangalia - Saturn)”, prin care administrația locală își propune să reabiliteze și să modernizeze infrastructura din cele trei stațiuni. În valoare de 34 de milioane de lei, proiectul este finanțat prin fonduri europene.


Venus (1)


Venus (2)

Cu toate acestea, deși sunt neîngrijite și ponosite, cele trei stațiuni sunt totuși curate și încă binecuvântate cu spații generoase de verdeață. Nu există construcții pe plajă, iar în Jupiter este deschis publicului singurul Teatru de Vară funcțional de pe litoralul românesc. Spațiul a fost închiriat de un proprietar de hotel care a inclus spectacole de teatru și concerte de muzică ușoară în pachetul de servicii all inclusive oferit turiștilor care se cazează în unitatea sa hotelieră.

În timp ce Venus prezintă imaginea unei stațiuni banale, fără nimic deosebit de oferit turiștilor, aleea principală din Saturn redă fidel atmosfera de bazar kitsch din Eforie. De la gheretele fast-food la tarabele cu blănuri, de pe trotuarele din Saturn poți cumpăra aproape orice.


Saturn 1


Saturn 2

Pe de altă parte, spre deosebire de bazarul falimentar din Neptun, bazarul din Saturn este plin până la refuz de un furnicar de turiști în căutare de orice.

Câteva construcții noi, dar neterminate, din Jupiter, Venus și Saturn arată că a existat o vreme în care investitorii au văzut potențial de dezvoltare în stațiunile din sudul litoralului. Lucrările au fost însă oprite în urmă cu câțiva ani, iar scheleții de fier și ciment zac abandonați pe plajă sau între arbori.

O ironie a sorții face ca salvarea spațiilor verzi, a arborilor numeroși și a curățeniei desăvârșite din aceste stațiuni să vină tocmai din faptul că, după Revoluție, sudul litoralului nu a mai prezentat interes pentru investitorii în turism. Atunci când zona de sud a litoralului românesc va fi din nou exploatată și râvnită de un flux abundent de turiști, stațiunile care astăzi sunt deosebite prin peisagistica urbană se vor identifica tot mai mult cu haosul arhitectonic din Mamaia, cu bazarul kitsch din Eforie și cu mizeria din Costinești.

Turiștii apreciază verdeața, liniștea și priveliștea: ”Dacă s-ar investi aici, ar fi cele mai frumoase stațiuni de pe litoral”


Ioana Moldoveanu, 44 de ani, Arad

„Cred că Neptunul este cea mai frumoasă stațiune de pe litoral. Eu vin aici pentru că este verdeață multă. Acesta este cel mai important lucru pentru mine. Verdeața și liniștea. Am încercat să merg și în Mamaia anul trecut, însă am stat doar două zile. Simțeam că mă sufoc.“

Dumitru Petre, 52 de ani, Târgu Mureș

„Domnule, s-au stricat și stațiunile astea. Înainte era frumos, parcă era mai liniște, mai curat. Acum nu mai îmi place. Cred că este ultimul an când vin aici în Venus. Și vă spun și de ce: Nu sunt locuri de parcare, plaja este extrem de aglomerată, iar prețurile, cel puțin pentru mine, sunt foarte scumpe.“

Andreea Chirică, 30 de ani, Târgoviște

„Mie îmi place în Saturn. Copiii au unde să se joace, se dau în tiribombe, în mașinuțe, e și bazarul acesta mare unde îți mai pierzi vremea, te mai uiți la una, la alta. Și prețurile sunt destul de mici. Nu am o problemă cu aglomerația, mie îmi place. Mi-e de ajuns cât stau singură în birou, la muncă“.

Andrei Dan, 47 de ani, Satu Mare

„Noi venim aici la Olimp pentru priveliște și plajă. Stăm la hotel, aici (la Amfiteatru), nu este totul cum trebuie, dar priveliștea compensează. Să știți că dacă s-ar investi puțin în zona asta ar fi cea mai frumoasă stațiune de pe litoral. Acum multe hoteluri sunt închise, am văzut și eu când mă plimbam pe aici. Dar este liniște, este verdeață, plaja e liberă și curată. Pentru mine este în regulă.“


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19789 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  morti de foame (Vineri, 19 august 2016, 16:54)

  levierul [utilizator]

  turistii ar trebui sa ii lase pe toti de pe litoral sa moara de foame. Painea se castiga greu, iar acolo sunt numai hoti.
  • +8 (10 voturi)    
   ar trebui cautati cei care au facut privatizariel (Vineri, 19 august 2016, 22:51)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   si mers pe acasa pe la ei cu molotovu' sau cu DNA-ul
 • +9 (13 voturi)    
  Olimpul a fost o statiune de elita a turismului (Vineri, 19 august 2016, 17:17)

  bancher [utilizator]

  romaesc. Dupa Revolutie, am fost acolo pana in 1996, si era inca luxos (pentru standardele acelor vremuri).
  la fel si statiunea Neptun a fost clar mai rasarita decat celelalte ,,perle'' ale litoralului, cu piesajele sale deosebite.
  de atunci nu am mai fost la Olimp si Neptun, vad ca au fost inlocuite de Mamaia....pacat ca s-a ales praful (si) de ele.
  • +3 (3 voturi)    
   Ce nu intelegem noi este schimbarea (Sâmbătă, 20 august 2016, 16:16)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   demografica si sociala ce se reflecta si in turism. Pana in 90 majoritatea taranilor nu mergeau la mare, fie din principiu, fie ca nu aveau cu cine sa lase vaca, gainile, pur si simplu nu se facea.

   Muncitorii o duceau si ei greu si nu le ardea sa-si sparga banii pe la mare, mai ales ca biletele prin sindicat erau limitate, fara bilet ( un fel de all inclusive jalnic ) riscai sa faci foamea, masini nu prea aveau romanii iar cu trenul era o aventura si atunci...

   Asa ca pe atunci, la mare veneau doar elitele ( intelectualii, oamenii de partid ) si, culmea cei din sectoarele "grele" ale industriei, cu care partidul era ceva mai binevoitor in a le oferi bilete : minerii, otelarii.

   Acum lucrurile s-au mai schimbat. Taranii au masini, nu mai sunt legati atat de mult de glie, atat ei cat si "muncitorii" de la oras considera mersul la mare ca un "must", sub presiunea televiziunilor care se muta si ele la mare vara...

   Elitele, care mai stiau cu ce se mananca marea in sens clasic, adica liniste, relaxare, s-au carat de mult prin tari straine, unde culmea e si mai ieftin, in timp ce spiritul de turma la categoriile inferioare de romani se manifesta acum din plin pe litoral, sub presiunea media.

   Asa ca litoralul s-a schimbat, si-a schimbat si destinatia, oamenii care n-au perspective si nici nu prea stiu sa se relaxeze in general, ei fiind prea relaxati oricum, agitatii pasamite, se manifesta in fel si chip, de la statul ca sardelele pe plaja ( se statea si pe vremea lui ceausescu, in unele statiuni ), la consumul de diverse pe plaja ( hamsii, bere ieftina, seminte ) cu producerea de gunoaie, cautarea locurilor galagioase la care contribuie si ei, fie terase cu muzica, fie racnete, mersul in grupuri relativ mari, luatul mesei in chiloti si multe-multe altele...

   Nu cred ca e nici bine, nici rau, e doar o schimbare, ca multe altele care s-au intamplat la noi dupa 90.
 • +12 (18 voturi)    
  parerea mea (Vineri, 19 august 2016, 18:23)

  sadestwank [utilizator]

  Cred ca cea mai frumoasa statiune de pe litoralul romanesc e Lisabona. Oameni primitori, preturi decente, curatenie, bun simt, fara manele, manelisti, jeepuri pe plaja, bisnitari si curve la produs, chistoace in nisip. Masa nu e o ruleta ruseasca cu salmonella.
 • +13 (13 voturi)    
  Parerea mea e ca si aici e vina parlamentului (Vineri, 19 august 2016, 21:39)

  LiviuX [utilizator]

  Ar trebui sa dea o lege ca cei care nu-si ingrijesc proprietatea sa plateasca amenzi (dar grase, nu 300 lei!!), mergand poate chiar pana la confiscare si scoatere la vanzare (daca se aduna prea multe ce nu pot fi platite). Si asta nu doar pentru litoral, ci pentru toate proprietatile. De ce in alte tari se poate si la noi nu? In Canada de ex, si daca nu-ti tunzi iarba din curte si ai balarii poti fi amendat.
  • +4 (4 voturi)    
   in rromania... (Sâmbătă, 20 august 2016, 18:23)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   daca esti tigan, ocupi ilegal o vila in centru orasului, nu platesti utilitati si iti arunci zilnic gunoiul in strada de zece ani nu patesti nimic.(str. Gladiolelor Nr. 12)
   Nici daca esti la 150 m de ministerul mediului si sri...
   Se pare ca neamul asta trebuie sa dispara daca nici o autoritate nu poate calauzi poporul spre drumul bun si corect...
 • +12 (12 voturi)    
  Neptun (Vineri, 19 august 2016, 22:16)

  HP [utilizator]

  Neptun era pana in anii '90 cea mai de fite statiune, aproape mai scumpa decat Mamaia.

  S-a ales praful de tot, si e mare pacat.

  Insa chiar si azi, plaja La Steaguri din Neptun bate tot - la 100 de metri in larg ti-e inca apa pana la buric, iar nisipul e excelent.

  Si cum in toate e un rau, a ajuns si acolo manevra cu inchiriatul de plaje burtosilor, care pun sezlonguri de nu mai vezi nisipul, si nici nu poti sta cu cearsaful sau prosopul, ca te iei la bataie cu ei.

  Practica asta cu sezlonguri la greu e unica in lume, cred.
  • -1 (3 voturi)    
   Nu neaparat (Sâmbătă, 20 august 2016, 16:26)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui HP

   sun plaje cu sezlonguri peste tot in lume si imi pare rau sa o spun dar asta e trendul, am fost anul asta surprins sa revad o plaja relativ salbatica din alta tara care se transformase intr-una de sezlonguri.

   Aceste plaje sunt normale mai ales in statiunile mari, care au hoteluri. Mi se pare absurd sa te duci intr-o statiune ca Mamaia si sa vrei sa stai pe cearsaf doar fiindca asa se statea odata, pe vremea lui Ceausescu.

   In mod normal, pe langa statiunile aglomerate, zgomotoase, trebuie sa existe si plaje salbatice, linistite, unde nu intra cocalarii cu X5-ul pe plaja si toti agitatii

   Ideea e ca omul sa poata alege, nu suntem toti la fel, si nu toti cautam acelasi tip de plaja, distractie, concediu...

   Ideea e sa fie si plaje mai salbatice, fara muzica, pentru oamenii care se pot relaxa si face plaja fara o atmosfera de bar de fite in jurul lor...

   Stiu, pe astfel de plaje ar navali si cocalarii, din varii motive, ca la noi esti mai "cool" daca mergi la salbaticie, si basca nici nu costa bani, dar daca aceste plaje "linistite" ar fi bine reglementate, plictiseala i-ar impinge pe cocalari tot in statiuni...

   Aici mai avem de lucrat si da, trebuie limitata expansiunea sezlongurilor.
   • +3 (3 voturi)    
    Fals (Sâmbătă, 20 august 2016, 18:27)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui clint

    De la plajele de pe Coasta de Azur, pana la cele spaniole (unde locuiesc), lumea sta pe plaja pe cearsaf sau prosop.

    N-are absolut nimic de-a face cu Ceausescu, e ceva perfect normal si civilizat.

    Sezlonguri am vazut doar pe plaje izolate, in numar foarte mic, si in niciun caz nu era interzis sa pui cearsaful daca vroiai, asa cum se intampla la noi.

    Probabil lucrurile sunt asa cum spui la greci, turci, bulgari, ceea ce mi s-ar parea oarecum de asteptat, ei avand mentalitatea de coada vacii, sau sa se faleasca, vezi doamne, "are bani si isi permite sa stea pe sezlong".

    Saptamana trecuta am fost in Malaga, Benidorm si Barcelona, nici urma de sezlong, baldachin, si alte românisme de neam prost.
    • +3 (5 voturi)    
     grecii sunt 1000 de ani peste ro si bg (Sâmbătă, 20 august 2016, 18:57)

     rov [utilizator] i-a raspuns lui HP

     la turism si bun simt...
   • +1 (3 voturi)    
    Ceausescu (Sâmbătă, 20 august 2016, 18:29)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui clint

    De ce ti se pare "absurd" sa stai pe cearsaf la Mamaia ? :)))))))))

    E chiar cel mai natural si simplu mod de a sta pe plaja.
    • -1 (1 vot)    
     Hai sa iti spun cum vad eu lucrurile. (Duminică, 21 august 2016, 3:09)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui HP

     Pe unde am fost pe afara, te duci la un hotel ( nu vreo mare fita, uneori o chestie care aduce mai mult cu o vila cu vreo 10 camere ). Ei bine, acest hotel are o bucata de plaja "a lui" cu umbrele si sezlonguri. Stai la hotel, ai sezlonguri gratis si cu asta basta. Toata lumea sta pe sezlong si nimeni nu isi pune nisip in cap ca nu poate sta pe cearsaf. Deasemenea, plajele sunt curate si nu sunt problemele de la noi.

     Chiar si cei care nu sunt clientii hotelului pot sa stea si ei pe sezlongurile lui daca isi comanda o bautura. O cafea care "in mod normal" e 2 eur, la ei e 3, dar poti sta pe sezlong toata zua si ti-o aduce la bot pe plaja pe care o curata, grebleaza sa nu ramana gunoaie, chistoace, samd. Numai cine e fie carcotas fie extrem de zgarcit nu vede ca totusi targul fair.

     Totodata, pe unde merg eu, in special intre statiuni sau in cele mai mici, sunt si plaje unde poti sa te duci la cearsaf daca vrei. Dar acolo e civilizatie si aceste plaje nu ajung focare de infectie cum sunt la noi plajele tuturor si ale nimanui...

     Mi se pare asadar firesc ca intr-o statiune cu multe hoteluri ca Mamaia, sa fie multe plaje cu sezlonguri pentru fiecare hotel, ca nu vine omul sa dea banii ca sa il trimiti in gunoaie.

     Totodata mi se pare ca in Ro, n-am mai fost de mult, dar se pare ca avem 2 extreme: fie plaje imputite unde te calci pe picioare, nu ai toalete si cu cosurile de gunoi care dau pe-afara, fie plaje cu sezlonguri pe care ti se cer sume exorbitante, de unde si oroarea romanului pentru ele.

     A si inca ceva, romanul face turism preponderent de week-end la mare. Deci nu prea se cazeaza a hotel ca sa stie cum e cu sezlongurile gratis. Dar vrea la Mamaia si se frustreaza cand vede toate plajele sunt ocupate de sezlonguri.

     Ce vedem pana la urma ? Ca daca mergi afara nu ai nici un stres, pe cand in Romania, pe langa grozaviile pe care le vezi la stiri, mai avem si problema sezlongului...
 • +5 (5 voturi)    
  Un pork de primar... (Sâmbătă, 20 august 2016, 16:01)

  Adri70 [utilizator]

  ...si foarte multi porci printre turisti! Plajele sunt pline de coji de seminte si chistoace de tigari. Nesimtirea taranului sau a melteanului ajuns pe litoral, are un suport puternic in nesimtirea primarului. S-ar putea da sute de amenzi porcilor care fac mizerie, dar cand primaria este condusa de un pork, este evident ca acest lucru nu are cum sa se intample. Indolenta politiei locale completeaza peisajul... De fapt, la fel ca in toata tara :)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by