Artistul portughez Vhils, pe numele sau Alexandre Farto, a realizat un portret urias al lui Constantin Brancusi pe unul dintre peretii Universitatii Nationale de Arte (UNArte) din Bucuresti, la initiativa organizatiei DU-NE. Artistul si-a mai lasat amprenta pe zidurile Fabricii de Pensule din Cluj si in Timisoara, la Filarmonica Banatului.

Constantin Brancusi pe zidurile UNArteFoto: Andrei Gindac

Vhils a venit, in premiera in Romania, la sfarsitul lunii octombrie si a realizat pana pe 7 noiembrie trei lucrari murale: portretul lui Constantin Brancusi pe care il puteti vedea in spatele facultatii de arte din Bucuresti, intrarea dinspre strada Mihail Moxa, cel al unei femei de la tara in Cluj, iar in Timisoara un ochi urias.

Sursa foto: Andrei Gîndac

Lucrarile se joaca, in maniera specifica Vhils, in registrul esteticii vandalismului, asa cum artistul o numeste. El este cunoscut pentru tehnica sa de lucru aparte -interventii asupra zidurilor prin decapare partiala, crestare, cioplire, sau chiar prin explozii controlate, aceasta fiind considerata una dintre cele mai inovatoare abordari artistice in ceea ce priveste arta urbana din ultimele decade.

Vhils realizeaza lucrari care vorbesc despre identitate, caracterul efemer al lucrurilor in genere si interdependenta dintre om si spatiu in contextul comunitatilor urbane contemporane.

Sursa foto: Vhils

Inspirat de modul in care zidurile orasului absorb schimbarile sociale si istorice, Vhils descopera prin arta sa straturi de istorie si poezie urbana. Absolvent al prestigiosului Central St Martins College of Art and Design din Londra, reprezentat de aceeasi galerie londoneza care se ocupa de Banksy, cu un portofoliu impresionant in care se regasesc expozitii individuale si de grup, interventii site-specific, evenimente si proiecte comunitare in 28 de tari ale precum si colaborari cu artisti de talie mondiala ca U2, pentru care acesta a regizat un videoclip in 2014.

Proiectul, organizat de Asociatia Culturala DU-NE, este finanţat de Ambasada Portugaliei la Bucuresti, Institutului Camões pentru Cooperare şi Limba Portugheza şi ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Primăria Capitalei, in cadrul programului “Bucuresti - Oraşul In-Vizibil”.

Sursa foto: Andrei Gîndac