Prima editie a festivalului comunitar Cluj Pride are loc intre 28 iunie si 1 iulie, evenimentul fiind organizat de catre activistii LGBTQ+ din Cluj-Napoca impreuna cu Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului si GO FREE - Asociatia pentru Sprijinirea Societatii Civile, in parteneriat cu clubul Delirio si alte organizatii ale societatii civile de la nivel local si national. Festivalul se va incheia sambata, 1 iulie, cu marsul #spunedrept, anunta organizatorii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cluj Pride este un festival care se adreseaza atat persoanelor LGBTQ+, sustinatorilor acestora, cat si persoanelor care doresc sa afle mai multe despre statutul persoanelor LGBTQ+ in Romania. Initiativa, care cuprinde proiectii de film, dezbateri, ateliere, activitati de comunitate, petreceri, expozitii foto, si-a propus sa aduca impreuna diferite comunitati din Cluj-Napoca, promovand dialogul si respectul reciproc intre toti cetatenii care convietuiesc in oras.

Festivalul Cluj Pride se va incheia pe 1 iulie cu Marsul #spunedrept, unde comunitatea LGBTQ+ si sustinatorii ei vor protesta pasnic pentru recunoasterea drepturilor comunitatii LGBTQ+ din Romania si revendicarea spatiului public prin dialog si solidaritate.

Marsul va porni la ora 10, de la Podul Garibaldi (zona Sala Polivalenta) si va dura 2 ore. Participantii sunt invitati sa poarte tricouri albe cu mesajul campaniei si pancarte in forma de "speech bubble" cu mesaje care invita la solidaritate si care prezinta drepturile ce lipsesc inca persoanelor LGBTQ+.

"Campania #spunedrept si marsul cu acelasi nume reprezinta un pas inainte in recunoasterea drepturilor comunitatii LGBTQ+ din Cluj-Napoca, cat si o dovada a faptului ca existam si ca putem gasi impreuna o cale de comunicare fara ura, fara injurii si fara violenta. Pe pagina de Facebook spunedrept au fost publicate o serie de video-uri de sustinere a comunitatii LGBTQ+ in care membri ai comunitatii academice, parlamentari, activisti, membri ai societatii civile, persoane din comunitatea LGBTQ+ au transmis mesaje de solidaritate si invitatii la respect reciproc pentru toti membrii societatii romanesti. Aceasta sustinere publica pe care noi am primit-o de la toti acesti oameni speram sa fie perceputa si de catre alte persoane ca un gest de curaj, de a se solidariza cu membrii comunitatii LGBTQ+ din Romania", spune Lucian Dunareanu, activist si organizator Cluj Pride.

"Prin festivalul comunitar Cluj Pride dorim sa aducem impreuna diferitele comunitati din Cluj, fie ele minoritare sau majoritare, si sa cream punti de legatura si solidaritate impotriva urii si intolerantei. Totodata, ne propunem sa deschidem un dialog despre carentele si obstacolele cu care se confrunta persoanele LGBTQ+ din Romania, sa identificam posibile solutii, facand in tot acest timp un exercitiu de empatie colectiva. In opinia mea, prin organizarea Cluj Pride, ne alaturam galeriei selecte de orase deschise, multiculturale si tolerante, iar pe mine acest lucru ma face sa ma simt mandra ca sunt clujeanca" completeaza Alexandra Columban, Membru asociat Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului - ACTEDO.

Festivalul este organizat de activistii LGBTQ+ din Cluj-Napoca impreuna cu Asociatia GO FREE - Asociatia pentru Sprijinirea Societatii Civile, Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului - ACTEDO si Club Delirio.