Cireşe din Turcia, prezentate ca fiind tratate cu substanţe considerate toxice și însoţite de recomandarea de a nu le fi consumată coaja, sunt puse în vânzare în România. Directorul general în ANPC Paul Anghel precizează că legislaţia europeană interzice folosirea acestor substanţe în agricultură, iar consumul poate afecta ficatul şi rinichii.

Cirese de luna MaiFoto: USER UPLOADED

Imaginea a fost distribuită pe Facebook de un utilizator care afirmă că a cumpărat fructele dintr-un hipermarket, scrie news.ro.

"Legislaţia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazolului si Imazalilului în agricultură", afirmă directorul general al ANPC Paul Anghel.

El precizează că produsele tratate cu aceste substanţe nu au gust sau aspect modificate dar avertizează că în cazul consumului sunt afectaţi ficatul şi rinichii.

De altfel directorul ANPC Paul Anghel a mai avertizat cu privire la fructele tratate cu cele două substanţe, în noiembrie anul trecut el atrăgând atenţia asupra citricelor.

"Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă", afirma atunci Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care era menţionată substanţa.

Şi atunci prezenta riscul consumului unui astfel de fructe şi preciza că "intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite" şi că acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor".

UPDATE Carrefour a retras respectivul produs de la vânzare, dar spune că a fost vorba de o eroare de etichetare

Carrefour a precizat, într-un mesaj postat pe Facebook, că a retras respectivul produs de la vânzare, dar spune că a fost vorba de o eroare „umană” de etichetare, fiind folosită greșit o etichetă pentru citrice.

Iată mai jos comunicatul Carrefour, postat pe contul său de Facebook:

„Mulțumim celor care ne-au alertat cu privire la etichetarea articolului „cireșe casoleta 500 gr”.

Dorim să vă comunicam faptul că produsul respectiv a fost retras de la raft.

Ne-am adresat furnizorului pentru informații suplimentare care ne-a transmis următoarele: din cauza unei regretabile erori umane, informațiile de pe etichetele produsului erau greșite, operatorul furnizorului însărcinat cu tiparirea lor folosind un alt șablon de etichete, destinat unui produs de citrice.

Vă asigurăm că produsul nu reprezintă niciun pericol pentru consumul uman și respectă în totalitate standardele de calitate prevăzute de lege, conform declarației de conformitate provenită de la furnizor.

Ne cerem scuze pentru incident și vă asigurăm că acesta este un caz izolat, importanța pe care o acordăm afișării corecte a etichetelor aplicate pe produse fiind foarte mare.

Vă asigurăm că pentru noi siguranța clienților noștri și respectarea standardelor de calitate pentru produsele comercializate sunt prioritare și reprezintă preocupările noastre permanente.

Mulțumim mult pentru intelegere!”