Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. 11 proiecte documentare realizate în România în ultimii doi ani vor fi prezentate în cadrul festivalului. Programul include documentare ale unor cineaști consacrați prin filmele lor de ficțiune, precum Radu Jude ("Cele două execuții ale mareșalului"), Dana Bunescu sau Răzvan Rădulescu ("Evropa" - work-in-progress), ale căror contribuții pe tărâmul non-ficțiunii se vor dovedi vitale pentru evoluția genului în România.

Captura filmFoto: One World Romania

Scurtmetrajul "Cele două execuții ale mareșalului", realizat de Radu Jude, demitizează personalitatea Mareșalului Ion Antonescu, punând în paralel secvența execuției filmată de Sergiu Nicolaescu pentru "Oglinda" și filmarea de arhivă care a stat la baza reconstituirii. Filmul va fi proiectat pe 16 și 24 martie, împreună cu documentarul "Bisbee '17". Biletele sunt disponibile aici.

La proiectul "Evropa", Dana Bunescu și Răzvan Rădulescu lucrează cu materiale filmate de cinci studenți la film din Germania care inițial au vrut să documenteze protestele de pe Maidanul ucrainean și apoi au pornit într-o călătorie către Cernobîl. Fragmentul din "Evropa" va fi prezentat de cei doi realizatori sâmbătă, 23 martie, la ARCUB, iar biletele sunt disponibile aici.

Filmul Adinei Pintilie TOUCH ME NOT va fi lansat oficial în cinematografele din România în cadrul festivalului One World Romania. Ne bucurăm să putem găzdui o serie de evenimente speciale legate de acest film neconvențional, la granița fluidă dintre realitate și ficțiune, care invită privitorul să-și pună sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, sexualitate, corp. Biletele la toate cele trei proiecții ale filmului programate în cadrul OWR12 sunt disponibile aici.

Duminică, 17 martie în Sala Arcelor de la ARCUB va avea loc dezbaterea Touch Me Not - Politicile Corpului, un dialog cu carismaticii protagoniști ai filmului: Christian Bayerlein și Grit Uhlemann, activiști pentru dreptul la intimitate al persoanelor cu dizabilități, actrița și profesoara Laura Benson, cunoscută pentru rolurile sale din filmele lui Stephen Frears, Alain Resnais și Robert Altman, activista și lucrătoarea sexuală transgender Hanna Hofmann, producătoarea Bianca Oana și regizoarea Adina Pintilie. Mai multe detalii despre dezbatere aici.

În aceeași după-amiază, pe 17 martie, la POINT și ARCUB vor avea loc 2 ateliere concepute de protagoniștii filmului „Touch Me Not”. Vor fi experiențe inedite și intense în care participanții nu doar că îi vor cunoaște mai bine pe protagoniștii filmului, dar vor avea ocazia să experimenteze împreună, în cadrul acestor ateliere, trăiri și emoții pe care poate și le reprimă sau pe care nu le-au explorat niciodată. Aflați mai multe detalii despre ateliere și procedura de înscriere de aici. Numărul de participanți la aceste ateliere este limitat, așa că aplicați cât mai repede.

Nu în ultimul rând, una dintre petrecerile speciale ale festivalului va fi organizată împreună cu echipa Touch Me Not și va avea loc sâmbătă 16 martie, după ora 23, în Q Club, avându-I în prim plan pe FLUID

La OWR 12 prezentăm și alte filme entuziasmante ale unor realizatoare deja experimentate, precum Mona Nicoară ("Distanța dintre mine și mine") și Alexandra Gulea ("Valea Jiului - Note"), dar și un fragment din filmul la care lucrează Andrei Ujică - "Things We Said Today". Proiectul lui Ujică reconstituie weekendul 13-15 august 1965, în New York, când The Beatles au dat primul lor concert pe Shea Stadium, în timp ce la Los Angeles avea loc revolta din cartierul de culoare Watts. Biletele sunt disponibile aici.

Documentarul realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu după o idee de Ada Solomon - "Distanța dintre mine și mine" - ne-o prezintă pe Nina Cassian, „cea mai atrăgătoare poetă urâtă din literatura română”. După proiecția filmului de joi, 21 martie de la Cinemateca Eforie, vă invităm la o seară de poezie dedicată protagonistei, alături de poetele Svetlana Cârstean, Angela Marinescu și Teona Galgoțiu.

Distanța dintre mine și mine

Scurtmetrajul Alexandrei Gulea este dedicat situației particulare a zonei Văii Jiului, unde industria a dispărut complet și oamenii au fost nevoiți să caute de lucru în afara țării, lăsându-și în urmă copiii. Documentarul rulează împreună cu "Zori de zi" pe 22 și 23 martie și biletele sunt disponibile aici.

Ne bucurăm anul acesta să prezentăm și filme ale unor realizatori aflați la început de carieră, pe care pariem. "Timebox" de Nora Agapi - prezentat ca "work-in-progress" la ediția precedentă a One World Romania - va fi proiectat pe 19 martie la Pavilion32 și pe 21 martie la Cinema Eforie. Documentarul descrie o luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut realizatoarea. Biletele sunt disponibile aici.

"John 746", scurtmetrajul tinerei regizoare Ana Vîjdea are în prim-plan un american boem, cu vederi anarhice, care trăiește împreună cu cățelul lui, înconjurat de tot felul de obiecte de mâna a doua, pe care le vinde trecătorilor.. Biletele sunt disponibile aici.

Vom arăta la One World Romania 12 și trei proiecte de lungmetraj aflate în lucru, aparținând unor debutanți, pe care le prezentăm cu intenția de a-i acompania în procesul de finalizare a acestora. După fiecare proiecție tinerii regizori vor fi în sală pentru a primi feedback din partea publicului, o ocazie rară pentru ambele părți.

"Pocalul. Despre fii și fiice" - proiectul Cătălinei Tesăr - ne prezintă o comunitate de romi din Transilvania și felul în care tradițiile lor intră în conflict cu lumea de astăzi. Documentarul va fi prezentat pe 23 martie la Pavilion 32, iar biletele sunt disponibile aici.

În "Casa cu păpuși", un tânăr regizor (Tudor Platon) urmărește cinci femei în vârstă din familia sa extinsă și modul în care se acomodează și reflectează asupra acestei vârste. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie la Pavilion 32, iar biletele sunt disponibile aici.

"Casa noastră" - proiectul lui Victor Bulat - spune povestea unei familii din Bălți, Republica Moldova, observându-i pe membrii ei în toiul pregătirilor de Revelion în decembrie 2016. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie la Pavilion 32, iar biletele sunt disponibile aici.

Abonamentele și biletele individuale sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania - pe site-ul noii ediții și facebook, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind "Prieten OWR". Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca "Cinefil" sau ca "Suporter" de aici.

De asemenea, până la 15 martie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.