VIDEO INTERVIU Cafegiul Gheorghe Florescu: ”Nichita Stănescu mă aștepta la șase dimineața, în fața magazinului. Regret că m-am certat cu Toma Caragiu chiar înainte să moară/ Ce cafea beau nomenclaturistii/Secretul celei mai bune cafele
Nichita Stănescu scria poeziile pe pungi de ambalaj
”Deschideam mai devreme magazinul, special pentru Nichita Stănescu. Deseori, îl găseam așteptând în ploaie, chiar în față. Când avea inspirație, îmi cerea câteva coli de hârtie A4. Niciodată nu aveam, dar îi dădeam pungi de hârtie în care ambalam fructele. De multe ori, era grăbit sau intra în discuții cu diverși clienți și uita creațiile la mine. I le înapoiam de fiecare data. Erau poezii inedite, dar nu le-am păstrat…”
Regret că m-am certat cu Toma Caragiu, cu o zi înainte să moară
Un alt actor care iubea cafeaua era Toma Caragiu. Cei doi s-au întâlnit pe 3 martie 1977, când actorul a venit să cumpere o sticlă de whisky. ”Am avut o discuție mai aprinsă. El interpreta la TVR un rol despre comercianți, ”răzuitorii de etichete”, pe care îi critica în legătură cu etichetele de pe sticlele goale, care erau returnate. I-am spus atunci: ”Maestre, eu vă iubesc pe dumneavoastră, vă servesc cu tot ce am mai bun, nu pot să accept să mă criticați la televizor”… Atunci, el mi-a explicat: ”Dragă Florescu, noi suntem actori. Interpretăm rolurile care ni se dau de către scenariști”...Îmi pare rău că ne-am certat.
Marin Preda cumpăra cafea, după ce își vedea copiii
Și scriitorul Marin Preda s-a numărat printre clienții cafegiului Florescu. ”Mergea des să își vadă copii, care erau la soție. Când se întorcea, se oprea de fiecare data și cumpăra cafea. Nu a avut o viața tocmai ușoară și eu am înțeles asta”.
Nomenclaturiștii beau cafea de contrabandă. ”Fii muncitorilor” nu își permiteau marfă de lux
Gheorghe Florescu a povestit cum a primit un sac de cafea bună, de la un colonel de securitate. ”Este un securist cunoscut, nu o să îi spun numele, trăiește și azi. M-a întrebat, într-o zi, de ce cafeaua mea nu este atât de bună ca cea de la Paris. I-am răspuns că nu mi se permite să am marfă de calitate. După o perioadă, s-a reîntors cu un sac, în care erau mai multe sortimente de cafea foarte bună, adusă chiar de la Paris. Le-am pregătit la toți câteva pungi, iar pentru cafeaua care a mai rămas, mi-a cerut banii. Asa se comportau nomenclaturiștii. Și vreau să vă mai spun ceva: toti liderii comuniști beau cafea de cea mai buna calitate, dar toata era de contrabandă pentru că nu-și permiteau ca ”fii ai muncitorilor ” să consume marfă de lux.
Fata generalului Pacepa era permanent urmărită de securiști
”Dana Pacepa, fiica generalului Ion Mihai Pacepa cumpăra cafea de la mine, dar eu nu știam cine este. Era urmărită mereu de doi securiști. Am aflat cine sunt de la directorul Spitalului Giulești, profesorul Panait Sârbu, care mi-a spus: ”Domnule Florescu, ai grijă! Ăștia sunt mari, sunt oameni importanți de la Securitate. Dacă i-ai călcat cumva pe coadă, dispari definitiv!”
Academicianul Alexandru Rosetti își făcea singur cafeaua la ibric
Un alt pasionat de cafea era reputatul lingvist, Alexandru Rosetti. ”Avea 95 de ani și își făcea singur cafeaua la ibric. Cunoștea 11 limbi. Într-o dimineață, l-am găsit așezat pe un munte de cărți, toate erau cartonate, pe ele erau scrise numele lui. Voia să le ducă la anticariat. I-am spus că le cumpăr eu, dar mi-a răspuns: ”Nu se poate, eu nu vând cărți la prieteni. Ti le ofer, ia-le...!”
Cum se face cea mai bună cafea la ibric?
Cea mai buna cafea se face într-un ibric de aramă, cu mâner din lemn - explică Gheorghe Florescu. ”Cafeaua se adaugă atunci când apa este puțin călduță, pentru că așa de dizovă mult mai bine. Pentru fiecare ceașcă, se pun două lingurițe cu vârf, pentru că o cafea bună trebuie să conțină zece grame de produs. Când amestecul începe să fiarbă, se presară ca o ploaie o linguriță de cafea, exact cum ai pune zahar pudră peste o gogoașă. Este o metodă prin care orice cafea capătă o aroma deosebită. După ce devine o cremă, se ia de pe foc și se pune o linguriță de amestec în fiecare ceașcă. După ce a fiert suficient, cafeaua din ibric se toarnă în ceașcă, veți observa că acel caimac se va ridica la suprafață, ca un ulei”. Gustul cafelei nu ”se strică” cu diferite arome de cocos, cacao, whisky, etc. Nici zahărul nu este foarte bun în cafea. Armenii – care sunt mari iubitori de dulce – mai pun miere în cafea. Dar aceasta trebuie adăugată întotdeauna la sfârșit.
Cafeaua sudează orice relație. întotdeauna, bărbatul trebuie să facă, dimineața, cafeaua
Cafegiu Florescu crede că, în orice cuplu, bărbatul trebuie să facă în fiecare dimineață, cafeaua. ”Când eram tânăr, mergeam să duc cafea unei familii de evrei.: el avea 94 de ani, ea – 92 de ani. Mă frapa felul în care își vorbeau cei doi soți după o căsnicie de peste 60 de ani. El făcea cafeaua, o ducea doamnei și beau cafeaua împreună. De fapt, cafeaua îi unea foarte mult..”

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
(stimatul dvs. era atat de important incat dadea indicatii pretioase tovarasului actor Caragiu, nu avea hartie pentru Nichita dar avea pungi -cata pretuire nu-i asa?);
erau prieteni cu secu de multe ori turnatori cu acte in regula, cu PCR, cu oamenii importanti ai zilei, spagari fara scrupule dispretuitori cu restul romanilor la care se uitau de sus din inaltul cer al celor care aveau de toate sau faceau rost de orice.
Nu era marfă dar erau bani, și chiar cafea multi aveam de la studenti străini și speculanti. Azi e marfă, dar bani cucu la oamenii nemafioți.
deci...
omul a trait cu securitatea la brat, a trecut peste revolutie, a scris o carte in care spune cu nume si prenume care erau securisti (unul dintre ei era Adamescu) daaaar, intre timp, securitatea l-a ajuns din urma si acum nu mai vorbeste.
vremuri perverse...
Despre cafea as vrea sa punctez un lucru: e mai buna decat orice cafea pe care o gasesti la supermarchet. Dar, pana la urma, e doar o chestiune de gusturi...in tot cazul, omul este un personaj.
Iti recomand sa incerci cafele din magazinele de specialitate, eu de ani buni beau de la acestia si este exact ce trebuie, o cafea cu gust aparte.
Bine că NU ne-au scos viile, că așa se intenționa.
Cel mai mult mi-a plăcut un Gewurtz Traminer, vindenge tardive.
Am citit cărți de viticultură, am participat la expoziții viticole și da, nu știu încă multe lucruri.
Mai am de învățat ( sau de băut?)
Constatărle la toate chimicalele minune au fost făcute în zeci de ani și atunci a fost prea târziu pt unii...
Cum sa te numesti "comerciant" cand tu erai de fapt un agajat al statului care baga mana (pana la umar, nu la cot) in tot ce se putea? In fine, asemenea personaje sunt de trista amintire, nu cred ca ar trebui promovate. Desi se incadreaza perfect in psihologia tipului de om care "reuseste" in Romania sau face politica :)
:))
Interesant a fost ca unii oameni pur si simplu nu pareau sa poata delimita cele doua aspecte. Asa ca, daca le-au placut povestile, automat i-au inghitit si ipocrizia; mai mult, am ajuns la un moment dat sa citesc pe Liternet un soi de recenzie in care gasculita respectiva il facea, nici mai mult, nici mai putin decat... disident politic! (ceea ce nici macar el n-a indraznit sa sugereze).
Apropo de asta, a mai fost un aspect care - tin minte si acum, dupa destui anisori - m-a dezgustat. Cei care au citit carti scrise de fosti detinuti politici au observat, cu siguranta, un lucru: aproape niciodata oamenii aia nu vorbeau despre ei insisi, intotdeauna ii admirau si compatimeau pe colegii de suferinta etc. Tipul asta vorbea numai despre el, cat suferea el acolo si ce nedreptate etc etc.
Ah, si inca un moment pe care mi-l mai aduc aminte: cel in care descrie intalnirea lui cu academicianul Alexandru Rosetti. Caruia i s-a adresat cu o fraza atat de bombastica si de slugarnica incat si un rege s-ar fi rusinat (ceva de genul 'stimate domnule academician, este pentru mine o onoare pe care nu o pot cuprinde in cuvinte sa va servesc cu cafea' :)) )
în rest mai sunt càțiva în oraș care știu sâ folosească expresoarele profesioniste. Dar f puțini!
În excursiile din afară e bine să te interesezi pt orice oraș, care e cafeaua cea mai bună, de ex:
http://www.dailytraveller.ro/top-20-cafenele-din-europa/
DAR ÎN BUCUREȘTI?
Unde e cafeaua cea mai bună?
De la Florescu am degustat și la Romexpo, e departe de realitățile de azi, el e cu poveștile pescărești.
Referitor la felul cum practica el comerțul când in magazine nu se găsea un gram de cafea ?
Este revoltător sa mai scri și o carte și sa-ți culegi aplauzele , când de fapt omul lucra cu băieții veseli din Secu.
Ma lasă rece șmecheriile lui cu poeții și actorii , nu reiese nicăieri ca l-a durut undeva ca amărâtul de rând nu găsea un gram de cafea, cafea lui era numai pentru aleșii societăți socialiste.
Sunt un mare iubitor de cafea buna, care și aici unde locuiesc se gaseste, la prețuri mari, cafea de calitate f superioară vine numai din fermele mici individuale ale unor producători cu Dedicație calității, puțin și bun, dar se plateste pe măsura .
Dl nostru băcan care a fost prieten cu răposați ii urez succes cu vrăjeala lui de cel mai mare cafegiu roman, sorry, și cu pretenții de scriitor ....
: https://goo.gl/maps/Erf9Uja8nYekL9ng9
Armeanul nu prepara cafea s-o bei acolo ci o prajea si o macina cu scule proprii. Magazinul fusese al lui dar dupa nationalizare comunistii i l-au confiscat. I-au facut favoarea sa-l lase totusi sa administreze magazinul dar ca salariat la stat. Toate sculele de prajit cafea si de macinat erau ale lui si tot el stabilea si proportiile in care amesteca sorturile de cafea. La usa lui era permanent coada, veneau frecvent sa cumpere si clienti de la Ploiesti.
Și înțelegem de ce ne aflăm și azi unde ne aflăm, dacă eșalonul 2 al fostei nomenclaturi a luat puterea după Revoluție, find votat cu 2 mâini de poporul învățat cu pomană și tolerant la corupție.
PS nu sunt expert în cafea, dar e adevărat ca dl. Florescu are talent de comerciant :)
cafegiu sm [At: AXINTE URICARIUL, ap. ȘIO / V: cahf~, (înv) ~engiu, cahve~, (reg) ~figiu / Pl: ~ii / E: tc cahveci] 1 (Înv) Proprietar al unei cafenele sau al unui magazin de cafea. 2 (Înv) Cel care prepară sau servește cafelele (3). 3 (Înv) Slujitor la curtea domnească însărcinat cu prepararea și servirea cafelelor (3). 4 Bărbat care bea cu plăcere (multă) cafea (3). dexonline.ro
Eu nu am intalnit niciodata varianta "cafengiu" iar in dex e doar mentionata ca varianta asa ca aroganta ta e deplasata.
Copy-paste din Dictionarul de neologisme:
cafegíŭ
și cafengíŭ m. (turc. kahveği). Cel ce face saŭ vinde cafea saŭ ține o cafenea. Fam. Mare băutor de cafea. - Fem. -gĭoaĭcă.