Mesajul este clar și tronează chiar deasupra tejghelei: "Discuțiile despre coronavirus sunt interzise". În acest mic bar din Roma, patroana a decis să redea clienților săi un pic de "seninătate" obligându-i să nu mai vorbească despre acest subiect omniprezent, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sunt luni de zile de când se discută despre același lucru, așa că am decis să relaxăm situația cu zâmbete și cu un pic de seninătate și lejeritate", explică Cristina Mattioli, patroana barului Feeling.

Puternic afectată, Italia a înregistrat de la începutul pandemiei peste 1,3 milioane de cazuri și aproape 48.000 de decese legate de Covid-19.

Pentru a-și ajuta clienții, Cristina a instalat un alt afiș unde sunt sugerate "Idei de subiecte de conversații: actualitate, viața oamenilor celebri, istorie, cultură generală".

"Nu este vorba în niciun caz de negaționism sau de a nega existența situației actuale, este doar o modalitate de a găsi un pic de liniște", subliniază femeia de 35 de ani.

Bruna Piazza, o clientă care a venit să-și cumpere bilete de loto, se bucură de inițiativă: "Ne-am săturat să vorbim de Covid, peste tot se vorbește doar de asta".

"Am chef să vorbesc de orice în afară de asta, prefer să discut de vreme, de celebrități...", adaugă femeia de 58 de ani, în timp ce-și ajustează masca.

Cristina spune că obișnuiții barului au reacționat "foarte pozitiv": "La început i-a făcut să râdă. +Ne place, măcar uităm un pic de situația în care trăim+, ne-au spus".

Localul se închide obligatoriu la ora 18,00, la fel ca toate barurile din regiunile considerate de risc mai redus, în condițiile în care în restul zonelor sunt închise total.

Și dacă un client deschide subiectul interzis? Cristina a optat pentru o metodă mai puțin dură: "Nu există sancțiuni, dar le reamintesc clienților că aici nu putem discuta despre asta sau să facem pronosticuri legate de carantină, spre exemplu".

"La început a trebuit să-i rechem la ordine pe unii. Unii reușeau (să evite subiectul), alții au avut mai multe dificultăți să respecte regula", surâde ea.

Inițiativa Cristinei a fost preluată și alte baruri: "Patroana unei cafenele din Trentin (nord-est) a pus aceleași afișe, dar întâi mi-a cerut permisiunea", mărturisește ea, cu un dram de mândrie în voce.