Sunt picturile murale o soluție pentru a schimba imaginea cenușie a blocurilor din București? Cum arată un bloc după ce doi artiști „și-au făcut de cap”

de Gruia Dragomir     HotNews.ro
Sâmbătă, 22 mai 2021, 10:12 Life | Prin oraş


Cea mai mare pictura murala din Romania
Foto: Hotnews
​Cea mai mare pictură murală din România este la Budapesta… nu orașul, ci intersecția din București, acolo unde se întâlnesc bulevardele Dimitrie Cantemir cu Mărășești. Doi artiști vizuali, Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu, au colorat trei dintre cele patru fațade ale blocului de nouă etaje din această intersecție și le-a ieșit astfel o pictură murală de dimensiuni impresionante.

Până acum, titlul de „cea mai mare pictură murală din România” a fost deținut pe rând de proiecte din alte orașe din țară. În 2017,cea mai mare pictură murală era în Cluj.

Aceasta era pictată pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați și se numea „Omul Micro Macro Cosmos”, fiind creată de artiști Kero și Ocu în curtea interioară a depozitului Prodvinalco, pe unul dintre pereții laterali ai spațiului industrial.

În 2019 ea a fost devansată de o pictură murală din Timișoara, realizată pe 500 de metri pătrați, pe fațada unei clădiri industriale de pe malul Begăi, de către artiștii Alex Baciu, Flaviu Roua, IRLO și Corina Nani.

În 2020 și aceasta a fost întrecută de către o pictură murală realizată pe 525 de metri pătrați în cadrul Festivalului Internațional de Street Art din Sibiu, de către Sweet Damage Crew.

Pictura murală realizată pe blocul din București (Mărășești 42) de Gurjii și Modreanu se întinde pe o suprafață de cinci ori mai mare decât cea din Sibiu…În cifre, lucrarea celor doi arată impresionant: „Suprafața pictată se apropie de 2500 metri pătrați. Am lucrat cu peste 120 de nuanțe de vopsea lavabilă de exterior, fiecare în găleți de patru litri. Realizarea fațadei mici a durat în jur de șapte zile, iar fațada mare cam 30 de zile de lucru. Acum pictăm și a doua fațadă laterală. La această murală am lucrat 37 de zile și durează încă o săptămână pentru a finaliza și a doua fațadă mica a blocului”, spune Dumitru Gurjii.

Cei doi artiști fac echipă de peste șase ani și colaborează în diverse proiecte și inițiative din domeniul artelor vizuale. Activează ca artiști, conduc un spațiu expozițional și construiesc proiecte culturale de artă vizuală în care încearcă să implice și comunitatea de artiști.

„Povestea acestei murale a început pentru noi în toamna anului trecut și, da, s-ar părea că e cea mai mare din țară. Am ajuns să o realizăm după ce am fost recomandați de un coleg artist.

Noi am fost invitați să facem mai multe propuneri vizuale pentru pereții acestui bloc, iar după ce a fost aleasă una dintre variante, ne-am și apucat de treabă. Demersul pentru realizarea unei picturi murale aici nu este al nostru. Cu ocazia anvelopării blocului s-a dorit și o îmbrăcare estetică cu o pictură”, mai povestește Gurjii.

Beneficiarul lucrării este Primăria Sectorului 4. Având în vedere că oamenii au fost încântați de lucrarea lor și pentru că există și alte blocuri în proces de anvelopare, Gurjii și Modreanu cred că este posibil ca picturi asemănătoare să apară și pe alte blocuri din cartier.

Lucrarea este semnată de ambii artiști, dar Gurjii dezvăluie că schița conceptului grafic și compoziția îi aparțin lui Mircea Modreanu. „Elementele care compun imaginea de pe cele trei laturi (a treia latura este încă în lucru) ale blocului se încadrează în zona decorativă a artelor vizuale. Litere, cifre și elemente vegetale suprapuse peste un pattern geometric animă fațadele blocului de la adresa Marășești 42. Nu are un nume lucrarea, dar prin uz a devenit „Murala de la Budapesta”.”, ne mai explică el.


Artiștii Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu. FOTO: Arhiva personală

Ambii recunosc că cea mai mare provocare a acestui proiect a fost faptul că desenul a fost realizat de mână, fără a folosi proiector. „A fost destul de dificil să ținem sub control un desen de dimensiuni așa de mari, care se suprapune și peste ferestre.

A trebuit să găsim soluții ingenioase pentru elipsele care fac parte din compoziție, un element atât de simplu, dar desenat de pe schela care se întinde pe opt nivele a fost o provocare.

Altă provocare a fost să punem fiecare culoare acolo unde îi era locul conform schiței. Să ai peste 100 de găleți din care să le alegi pe cele care trebuie și să le cari după tine pe schelă nu a fost ușor. Dimensiunea impresionantă a fost cea mai mare provocare. Dimensiunile mari ale blocului au fost intimidante la început.”

Despre impactul pe care doresc să-l aibă lucrarea lor, cei doi artiști vizuali spun: „Ne-am dori ca în primul rând o lucrare publică de artă să cultive interesul societății și al autorităților pentru activitatea artiștilor și ce le pot ei oferi oamenilor. E nevoie ca acest sector cultural să fie luat în seamă mai mult pentru că are multe de oferit.”

Îi întreb și dacă au fost locatari nemulțumiți, cu viziuni mai conservatoare. „Atunci când vine vorba de a plăcea ceva estetic e destul de greu să satisfaci plăcerile vizuale ale tuturor pe deplin. Feedbackul a fost în general pozitiv, oamenii sunt încântați că blocul în care locuiesc arată acum așa. Și trecătorii ne-au felicitat și i-am văzut admirând bucuroși ceea ce văd.”

La pozele apărute în social media cu blocul colorat de Gurjii și Modreanu au apărut și comentarii care susțin că toate blocurile gri, care trec prin procesul de anvelopare, ar trebui să aibă opțiunea asta: de fațade pictate de artiști vizuali.


Mircea Modreanu. FOTO: Arhiva personală

Bineînțeles, ideea ca toate blocurile din București să devină „pânze” pentru artiștii urbani le surâde celor doi:

„Ca orice lucrare publică, și în cazul artei lucrurile sunt reglementate. Evident că oamenii au dreptul la un oraș care să le placă, a cărui străzi și arhitectură să le ofere un confort estetic. Pictura aplicată poate avea acest rol, putând îmbogăți experiența estetică a locuitorilor unui oraș.

Arhitecții și urbaniștii ar putea implica artiștii în acest sens. Într-o societate democratică evident că oamenii ar trebui să poată opta pentru felul în care arată locuința și orașul lor.”

Această idee, prin exemplul blocului colorat de ei, ar putea într-adevăr să dea tonul unui trend care ar putea transforma radical orașul, dintr-unul al blocurilor gri, într-unul al blocurilor pictate cu opere de artă pe fațade, dar mai e mult până acolo.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27388 vizualizari

 • +41 (55 voturi)    
  E mai frumos așa decàt blocurile cenușii (Sâmbătă, 22 mai 2021, 10:24)

  nick24 [utilizator]

  sau cele reabilitate cu niște culori ciudate, prost asortate și prost amplasate.
  Oricum din blocurile ceaușiste n-au rămas decàt structura. Toți și-au schimbat geamurile, instalațiile sanitare, instalația electrică, faianța, au pus parchet sau gresie.
  Și în final le-au izolat termic și colorat totuși față de cenușiul comunist.
  • -15 (49 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 22 mai 2021, 14:50)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Din nou, articol mai mare de 5 paragrafe = propaganda.

   Normal, culorile vii arata mai bine pe un bloc comunist. Deci puneti culori vii, nu e nevoie de mazgalelile unor imbecili care se cred mari artisti.

   Problema este cu mentinerea zugravelii. Ca sa arate asa si dupa 2 ierni, trebuie refacut o data la 2 ani si costa. Sunt dispusi proprietarii sa plateasca? Nu cred. De fapt, probabil ca de aia sunt blocurile cenusii, ca proprietarii nu vor sa bage bani in zugraveala. Sunt alte probleme mai presante.
   • -11 (25 voturi)    
    Blocul e pictat în culorile steagului diversitatii (Sâmbătă, 22 mai 2021, 20:07)

    Rower [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Simbolistica acelui bloc sorcova este aceea a steagului diversității. O minoritate de sub 1/500 din locuitorii Romaniei își bate joc de București.
    • +11 (17 voturi)    
     Pana si natura isi bate joc de Bucuresti :P (Duminică, 23 mai 2021, 3:37)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Rower

     CE sa vezi?
     A creat curcubeul! :P
     De fapt, natura isi bate joc si de unii oameni: ii face bigoti fara creier!
   • -1 (3 voturi)    
    Markthal, Rotterdam (Duminică, 23 mai 2021, 16:16)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Tarile de Jos.
  • -8 (36 voturi)    
   Horror (Sâmbătă, 22 mai 2021, 16:06)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Păi și asta nu are culori ciudate?

   Daca ar fi toate blocurile așa m ar durea ochii.

   Soluția este calitatea finisajelor și a materialelor. Iar culorile cat mai neutre.
  • -11 (15 voturi)    
   degeaba (Sâmbătă, 22 mai 2021, 18:03)

   lcostea [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Degeaba vopsiti voi blocurile alea ca nu mai convingeti pe nimeni sa cumpere apartamente.

   Numai vanzatori fitosi sunt in Bucuresti, mint de rup in legatura cu apartamentul, nimic cu corespunde cu anuntul, iar de negociere de pret nici nu vor sa auda.

   Efectiv ma distrez uitandu-ma cum unii nu au vandut apartamentul de 2 ani de zile dar inca au sperante. Cel mai probabil nu stiu ca anul 2021 este ultimul an cu programul Prima Casa, ca se fac retrageri de capital din Europa de Est, ca starea economiei nu e atat de roz ca in propaganda guvernului, ca investitorii cer randamente din ce in ce mai mari sa imprumute Romania.

   Deci vopsiti apartamentele alea din Bucuresti doar ca sa rad eu si mai bine de voi.
 • -20 (76 voturi)    
  Arata a ghetou (Sâmbătă, 22 mai 2021, 10:52)

  produsulinternbrut [utilizator]

  Arata a ghetou.
  Arata fix a peretii aia de prin statele alea esuate din Africa sau America de Sud cu "Viva la revolucion" si alte indemnuri de gherila.

  Un aspect placut trebuia sa vina din arhitectura blocului, nu din baltzarea lui ulterioara.
 • -28 (66 voturi)    
  oribil (Sâmbătă, 22 mai 2021, 11:03)

  xan [utilizator]

  Arata de parca au scapat maimutele de la zoo si si-au facut de cap. In cativa ani dupa ce se depune mizeria pe vopsea o sa arate post-apocaliptic.
  Mai bine lasau cenusiu comunist.
 • +23 (43 voturi)    
  Primariile (Sâmbătă, 22 mai 2021, 11:11)

  Ahha [utilizator]

  trebuie sa se ocupe ELE de estetica fatadelor blocurilor de pe strazile principale / bulevarde si sa impuna proiect de arhitectura de fatada odata cu anveloparea, Ca altfel administratorii (majoritatea pensionari) isi vopsesc blocul dupa cum ii duce capul, cu combinatii de culori urate sau ciudate, incat arata mai rau ca inainte.
  Ideea asta cu picturi murale e foarte buna si ar mai salva imaginea orasului de ramasitele comuniste. In plus ar fi chiar o atractie turistica sa ai de exemplu bulevarde intregi pe o anumita tematica.
  • +18 (20 voturi)    
   exact (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:05)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Ahha

   și nu trebuie să inventeze nimic! Să copieze ce au facut alte primării, din ALTE țări. Vedeți clădirile din Franța, Germania, Olanda și culorile lor. Acolo ești obligat să ai o fațadă renovată decent, iar culoare o alegi din 3-4 propuse de primărie.
  • +5 (7 voturi)    
   Sa speram ca mesajul tau ajunge unde trebuie (Sâmbătă, 22 mai 2021, 16:54)

   blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui Ahha

   Ar fi fain sa dea o pata de culoare blocurilor anoste, iar lucrarile sa fie planificate, nu executate haotic.
   Sunt destule exemple pe lumea asta.
  • +1 (11 voturi)    
   Ia un calmant (Duminică, 23 mai 2021, 0:08)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Ahha

   Inteleg ca-l urasti pe tac-tu /bunica-tu, dar stai linistit: mizeriile noi arata mai rau ca alea comuniste iar "dizainu" la renovari, e facut de pirmar si imbeciii arhitecti/urbanisti din primarie!
 • -12 (38 voturi)    
  Graffiti (Sâmbătă, 22 mai 2021, 11:59)

  michael22 [utilizator]

  Am trecut prin zona și blocurile arata ca un mare graffiti. In fine gusturile nu se discuta, dar personal nu am fost prea incantat.
  • +19 (25 voturi)    
   Intr-adevar, asa imi pare si mie decat mural (Sâmbătă, 22 mai 2021, 12:57)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui michael22

   Dar sincer, decat dreptunghiurile alea gri-cenusiu, dezolante care duhnesc a Cizmarie (si nu in sensul meseriei cat in sensul nostlagiei dupa "unicul nostru bun conducator iubit de to'arashii romani" - pfft).

   Si aici nu doar culorile imbunatatesc cat si gradientul, nefiind stilul ala clasic de prost gust de dupa reabilitare unde trage o linie cu o culoare urata gen maro din dreapta in stanga sau cimbinatii de un etaj vernil apoi unul galben-portocaliu-spre-maro si tot asa.

   Pe de alta parte si daca iei abordarea de ghetto-graffiti, hai sa fim sinceri: lasand texte cu logo-uri de wannabe-tough-guys, sunt multe desene exceptionale. Au mai fost tentative prin Romania unde au iesit frumos.

   Cel mai probabil daca se facea in spatele blocului la parter si et1 si nu erau geamuri ar fi fost mai usor de acceptat din obsinuinta. Nu cred ca suntem obisnuiti sa vedem ceva asa mare colorat.

   Intr-adevar, gusturile nu se discuta, insa pot vedea mai degraba partile bune, decat cele (posibil) nasoale din rezultat.

   Nu stiu daca ar arata bine tot orasul in felul asta dar cred ca o zona, un cartier, ceva, poate. Ar oferi o identitate.

   Oricum, bravo artistilor!

   Partea trista, ca de obicei, este ca mereu trebuie sa vina cineva care NU "este" autoritati care sa incerce sa imbunatateasca sau sa schimbe ceva. Normal, statul a cam uitat de cetateni.
   • -5 (9 voturi)    
    Gusturile nu se discuta (Sâmbătă, 22 mai 2021, 17:03)

    vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Sigur că dacă îți place usturoiul sau mă carea picanta și mie nu, da, nu se discuta.

    Dar dacă îți plac casele cu turnulețe, manelele, lanțul de aur și vestimentația de cocalar, ok nu discutam, dar știu cine ești.

    La fel și dacă îți place cromatica asta "vesela". Te cam definește și nu arata decât incultura in materie de estetică.

    Ochiului uman trebuie sa i dai simetrie și culori cat mai puțin "punchy" altfel o ia creierul razna.
    • +1 (1 vot)    
     Asa e (Duminică, 23 mai 2021, 13:39)

     FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui vindicomvs

     Zicala a fost gresit inteleasa, nefiind nici spusa complet. Gusturile CULINARE nu se discuta, nu bunul sau prostul gust.
 • -2 (16 voturi)    
  E OK (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:11)

  Utilizator5 [utilizator]

  Arata bine, vesel dar gusturile nu se discuta, cum ziceau si alti colegi de discutie de aici.
  Totusi eu as da o atentie mai mare altor aspecte.
  Atunci cand traim intr-un condominiu, bloc la comun, nu face fiecare ce vrea. Unul geamuri maro, altul albe, altul negre, altul balcon inchis, altul facuta camera pe balcon cu un geam din BCA, altul balcon deschis, unul aparat de aer conditionat in stanga, altul pe centru, sau mai la dreapta. Trebuie sa existe o disciplina estetica pentru un condominiu.
  La fel ca si cu centralele termice, unii cu centrala, alta fara, unii renoveaza vor la ei pe etaj galben cu gresie maro, altii la alt etaj verde cu gresie gri , dar intr-un bloc la comun se iau decizii la comun. E cladire de apartamente cu trai la comun. Vrei sa faci ce vrei tu, te muti la casa.
  Blocurile comuniste nu sunt perfecte dar sunt decente daca s-ar respecta o disciplina estetica, cum sa zic, renovate curat, cu gust. Ceea ce le strica e ca fiecare isi inchide balcoanele cum vrea, modifica fatada cum vrea in dreptul apartamentului sau etc.
  Spun ca blocurile comuniste sunt decente ca au 40-50 ani unele, in schimb sunt atatea noi care in 10 ani arata mai rau sau ingrozitor. Rigips si bucatarii open space, prin care incearca sa impresioneza ca ar fi mai mari mai moderne dar calitate indoielnica. Nu generalizez, unele.
 • -5 (13 voturi)    
  Roma (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:11)

  DarthV [utilizator]

  Street art: decadence or urban renewal? Rome has a bias towards the second. Indeed, local institutions have been continuously and successfully encouraging these kinds of initiatives. Although spontaneously discovering street art can be fun, we’ve curated a guide which spans from the historic center to lesser known neighborhoods, revealing some of the best pieces.

  https://theculturetrip.com/europe/italy/articles/top-10-places-to-admire-street-art-in-rome/
  • +2 (6 voturi)    
   Folosesti multe cuvinte straine (Sâmbătă, 22 mai 2021, 20:06)

   O_Tannenbaum [utilizator] i-a raspuns lui DarthV

   Iar eu nu pe toate le inteleg. De pilda, ce inseamna encouraging?
   • -2 (2 voturi)    
    E usor and it's easy! (Duminică, 23 mai 2021, 0:29)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

    C'monn, have some courage, don't be shy....
   • -2 (2 voturi)    
    inseamna... (Duminică, 23 mai 2021, 4:10)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

    "have been encouraging" = a incurajat :)
 • +6 (16 voturi)    
  Pictura murala (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:11)

  vali02 [utilizator]

  Imi place enorm! Felicitari realizatorilor! Trec in fiecare zi pe acolo si de fiecare data ma minunez!
 • -3 (11 voturi)    
  Place (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:45)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Place.
 • +2 (12 voturi)    
  Nu arata rau deloc (Sâmbătă, 22 mai 2021, 14:00)

  fat.cat [utilizator]

  Si in maretul Cluj de 75 de stele ar avea de lucru cei doi domni de mai sus.
 • +9 (17 voturi)    
  Lyon (Sâmbătă, 22 mai 2021, 14:11)

  oxbridge [utilizator]

  La Lyon sunt peste 150 clădiri cu asemenea desene, începând cu Mur des Canutes.
  Pentru referință.
 • +9 (15 voturi)    
  Undeva in Scoția... (Sâmbătă, 22 mai 2021, 14:57)

  tedycv [utilizator]

  Exista un castel, Kelburn, aparținând contelui de Glasgow.
  Povestea este acolo si o puteți citi. Contele de Glasgow, deși are o ascendenta nobiliara printre cele mai vechi din nobilimea regatului, nu este chiar cel mai bogat din Scoția si trăiește din transformarea proprietații intr-un resort turistic (bravo lui).
  Graffiti-urile de pe fațada de vest (o poveste interesantă despre cum au fost realizate) au atât dus la dublarea numărului de vizitatori direcți, cât si a celor de pe site-ul de internet.
  Doar atât trebuie sa faceti: sa tastați fie “Kelburn castle” fie “graffiti castle”
  Va las sa va delectați.
 • -3 (19 voturi)    
  TU (Sâmbătă, 22 mai 2021, 15:00)

  TheFreeOne [utilizator]

  Ai cumpara un apartament intr-un bloc nou construit care arata asa ?
  • +2 (2 voturi)    
   EU (Duminică, 23 mai 2021, 15:40)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

   NU cu siguranta.

   Stai sa vezi dupa cateva ploi si niste ninsori, plus ca s-ar putea sa li se desprinda decorul - dar primaria plateste si hartistul castiga, numai prostul care are casa acolo NU.
 • +3 (15 voturi)    
  haha (Sâmbătă, 22 mai 2021, 15:00)

  John_Re [utilizator]

  mai intai trebuie sa vopsiti ghetourile inainte de a face picturi.

  :)))
 • -2 (10 voturi)    
  Blocuri care au pierdut decorul la renovatie (Sâmbătă, 22 mai 2021, 15:41)

  mmagic [utilizator]

  Erau cateva blocuri pe Iuliu Maniu langa piata veteranilor care aveau cateva modele, din constructie, pe tencuiala lor originala. In urma renovarii au pierdut toate acele modele si au primit niste patrate maroniu si albe pe rol de decor, foarte neinspirat.

  Solutia cu acele desene abstracte pe cladiri nu mi se pare inspirata, au facut balci efectiv si arata a copii care s-au apucat mazgalit.

  As fii preferat un desen complex care sa cotina ceva mai reprezentativ.
  Sa fie un tablou efectiv, cu un peisaj montan, cu o padure, o pajiste, un castel romanesc, o cascada, o vedere din delta dunari, o priveliste care sa arate ceva romanesc, un lac cunsocut, un loc istoric si care atunci cad va trece un strain sa o remarce si nefiind o mazgalitura ci un tablou/peisaj serios va intreba ce reprezinta si ii vom putea spune ce vede.

  Asa arta de copii handicapati cum au facut in poza din articol nici nu vreau sa vad ... care aduce mai mult a ghetouri din cele mai infame zone din america pline de infractionalitate.
  • +5 (5 voturi)    
   ceva reprezentativ... (Sâmbătă, 22 mai 2021, 17:34)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Poate o "Rapire din Serai"?
 • +1 (9 voturi)    
  excelent! (Sâmbătă, 22 mai 2021, 16:25)

  utopian [utilizator]

  e arta.
 • +2 (12 voturi)    
  DA! DA ! DA ! (Sâmbătă, 22 mai 2021, 17:07)

  solar [utilizator]

  Apreciez în mod deosebit temerara experiență artistică de STREET ART a celor doi pictori ! Va avea mare impact INTERNATIONAL ! NU, NU GLUMESC ! Cei neîncrezători să facă bine să caute pe internet STREET ART si se vor convinge . Este un început de bun augur care va găsi adepți mulți și importanți între artiști . Creativitatea platsicienilor români își va spune categoric cuvîntul ȘI ÎN ACEASTA VIZIUNE MODERNĂ despre URBANISM !
  • +2 (2 voturi)    
   Da, dar asa nu (Luni, 24 mai 2021, 8:28)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui solar

   A fost un concurs de idei? Cati artisti au participat? Care a fost tema? Se incadreaza in planul urbanistic local?
   Ar fi putut fi arta, dar eu nu vad decat doi tineri care s-au jucat cu bidineaua.

   Cat despre impactul international, sunt o gramada de ghetto-uri pictate prin toate tarile. Unul in plus sau in minus sigur nu are nici un impact.
   • +1 (1 vot)    
    xzxzxzx (Luni, 24 mai 2021, 18:01)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    VOR FI ! Gheața a fost spartă .
 • +8 (10 voturi)    
  Merge pe cateva blocuri, (Sâmbătă, 22 mai 2021, 18:46)

  Parzivall [utilizator]

  De amorul artei. Sa faci tot orasul asa, NU. Pt ca in cativa ani se degradeaza oricum si ar arata si tiganesc!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Sau doamne ferește (Duminică, 23 mai 2021, 23:01)

   Miaumiau [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   ar arăta ca și clădirile și statuile vopsite ale romanilor.
 • +2 (4 voturi)    
  E foarte ok (Sâmbătă, 22 mai 2021, 21:09)

  George21 [utilizator]

  Insa cel mai bine haideti sa coloram de la bun inceput blocurile si diversele cladiri in culori vii macar sa ne mai aduca zambetul pe buze si macar sa aratam ca mai avem viata
 • -1 (5 voturi)    
  In ferentari poate (Duminică, 23 mai 2021, 2:34)

  Coco Whistle [utilizator]

  E oribil.
 • 0 (2 voturi)    
  balutza recidiveaza... (Duminică, 23 mai 2021, 10:36)

  ..13 [utilizator]

  dupa ce a fost in mandatul trecut stalpii si bancile toate in moc acum vrea sa ne arate ca poate mai mult.

  cost lucrare, si rog urmariti bacsisul pe care l-a cerut de la cei doi mari hartisti caci orice lucrare cu atentie se incredinteaza...

  Nu poti sa nu remarc ca intotdeauna vizualul trece prin stomac, cu plecare din buzunar.
 • -2 (2 voturi)    
  graffiti (Duminică, 23 mai 2021, 17:56)

  Cata_ [utilizator]

  graffiti-urile mizerabile de la colt de bloc, au ajuns "arta" si se vor mazgalii pe intreg blocul. Probabil ca vor veni si cu "capitalism kills", semnul anarchy si ciocanul si nicovala. Ce vad eu e o nervozitate urbana suplimentara. Zgomot strident, culori stridente, oameni nevrozati...Ce ar fi daca blocurile ar fi redesenate cu culori naturale, pamantesti, verde /maro/albastru (normal nu stridente) dar sa se imbine cu verdeata, truchiul de copac, cerul...armonie. Mizerii din astea stiu si un copil de 2 ani sa faca
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari! (Luni, 24 mai 2021, 9:27)

  SvT [utilizator]

  Am vazut si admirat blocul. Felicitari autorilor! Este o explozie de culori fara a fi catusi de putin stridente! Fata de combinatiile de culori terne folosite in sect.3 este o realizare uriasa bucurand ochii bucurestenilor.
 • +1 (1 vot)    
  super (Luni, 24 mai 2021, 13:49)

  razeshu [utilizator]

  Arata foarte fain si mai inveseleste zona. Sper sa vedem cat mai multe astfel de lucrari pe cuburile astea anoste de beton.
 • 0 (0 voturi)    
  Daa sunt rare, picturile sunt OK. Altfel, obositoa (Luni, 24 mai 2021, 13:54)

  D-or [utilizator]

  Daca sunt foarte rare, maxim o pictura murala pentru un cartier mare, ok, dar daca insa sunt pe toate gardurile, sunt extrem de obositoare si agasante.

  In zona Cobalcescu - Schitu Magureanu sunt pictati peretii ramasi liberi dupa demolarea altor cladiri.
  Pictura din intersectia Berzei - Cobalcescu e chiar enervanta si nu am incotro, trebuie sa trec zilnic pe linga ea.
 • -1 (1 vot)    
  ... (Marţi, 25 mai 2021, 13:53)

  a.nonim [utilizator]

  Culoarea e cel mai facil, ieftin, element artistic (cine poarta fuste colorate?), nu mai vorbim ca are viata scurta, in 2-3 ani va fi la fel de gri ca inainte. Cand n-ai imaginatie, pui culoare cat cuprinde si e "frumos".
  N-are nicio legatura cu arta. In arta, mai putin, inseamna mai mult. E atat de usor sa adaugi (pana la abuz), dar infinit mai complicat sa reduci la esenta. De-asta Brancusi a fost un geniu. Nici nu e de mirare ca ramane neinteles in Romania ("uratenia pamantului"), daca ne place atat de mult tot ce este ostentativ. Si sa nu ne mai intrebam de ce ne mandrim cu cea mai mare si mai urata cladire din Europa...
 • 0 (0 voturi)    
  sincer (Miercuri, 26 mai 2021, 16:09)

  hanu [utilizator]

  mi se pare ca arata mult mai bine decat inainte si in plus, este arta. Bine acum nu toate blocurile ar trebui sa fie in acelasi stil, dar cate unul pe ici pe colo arata fantastic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by