Turist în București, dincolo de clișee (II). Cafenele de specialitate, gelaterii artizanale și unde poți să mănânci înghețată de colivă

de Gruia Dragomir     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 iunie 2021, 15:02 Life | Prin oraş


C22, București
Foto: Arhiva personala
​Continuăm seria HotNews.ro ce încearcă să-i ajute pe cei care vor să viziteze Bucureștiul, prezentându-le alte locuri și opțiuni de a petrece timpul liber, dincolo de clișee. Vorbim astăzi despre cafenelele de specialitate și gelateriile artizanale din oraș.

În ultimii ani, bucureștenii au prins din ce în ce mai mult gustul cafelei de specialitate, iar orașul s-a umplut de cafenele cool, care te fac să-ți dorești să-ți începi diminețile acolo și care pun mare accent pe calitatea băuturii pe care o toarnă în cești.

Dacă în urmă cu opt ani abia dacă găseai o cafenea de specialitate în oraș, acum sunt atât de multe încât e dificil să te hotărăști pe care s-o alegi. Însă diversitatea creează întotdeauna lucruri bune, așa că poți să-ți începi fiecare dimineață într-o altă cafenea de specialitate din oraș.

Pentru acest lucru am făcut și o listă, dar am adăugat și câteva gelaterii bune din oraș, pentru că un gelato merge de minune după o cafea bună.

Citește și: Turist în București (I). Ce poți să faci în Capitală, dincolo de clișee: picturile murale „secrete” și terasele cu beri artizanale românești

Artichoke (Calea Victoriei 45) este una dintre cafenelele de specialitate din oraș care a strâns în jurul ei o frumoasă comunitate de hipsteri, oameni cool și expați. În diminețile din weekend atmosfera de aici e una de happening, ai impresia că are loc un eveniment, și n-are cum să nu-ți aducă aminte de cafenelele din Berlin.

„Sunt două lucruri care-mi vin în minte când mă gândesc la cum au schimbat cafenelele de specialitate Bucureștiul. Au creat comunității în jurul unor valori, iar aici pare să fie un spectru super larg: de la creativitate și artă până la curiozitatea pentru zona tehnică și flavour. Și, doi, toate au creat awareness pentru tot ce înseamnă procurarea ingredientelor.

Pare că prin interesul celor care au deschis aceste coffee shop-uri pentru „single origin beans” s-a contribuit la acest awareness general pentru sursa ingredientelor și produselor noastre, ale tuturor: fie ca este vorba despre restaurante, baruri sau bucătărie personală.”, ne spune Diana Anghel, co-owner.


Cafeneaua Origo, București. FOTO: Arhiva personală

Însă, printre cei care au dat startul „noului val al cafelei” în București sunt, fără doar și poate, cei de la Origo (Lipscani 9). Oamenii de aici se iau foarte în serios când vine vorba de cafea de specialitate. Nu degeaba aici vei găsi de multe ori coadă, iar clienții își beau cafeaua chiar și pe bordurile din față.

La o aruncătură de băț de Origo se află Trofic (Brezoianu 29A) și Beans&Dots (Brezoianu 23-25). Primul este un mic local pentru brunch, făcut tot de cei de la Origo.

Cel de-al doilea este un spațiu mare, cool și prietenos, cu o terasă care e împărțită cu cei de la Apollo111 și cu vedere spre Cișmigiu. Cafeaua de la Beans&Dots e adusă de la The Barn din Berlin.

În apropiere se află și C22 (Ion Câmpineanu 22), o altă cafenea de specialitate, care mizează și pe produse de patiserie și beri artizanale, dar care se alimentează de la Mabo Coffee Roasters, unde cafeaua e prăjită de Bogdan Georgescu, campionul nostru național și vicecampion mondial la prăjit cafea în 2019.

În zona de nord a Bucureștiului vei găsi Frudisiac (Intrarea Bitolia 4), un loc foarte popular și căutat nu doar pentru cafeaua de specialitate, dar și pentru că are o terasă pe care poți să te întinzi la un brunch gustos.

Pe străduțele din Primăverii, la o aruncătură de băț de Muzeul de Artă Recentă, poți să oprești pentru o cafea bună la Utopia Coffee Bar (Primăverii 32), iar dacă temperatura e prea ridicată, încearcă un cold brew.

BOB Coffee Lab (Charles de Gaulles nr. 3) este peste drum de intrarea în Herăstrău din Piața Charles de Gaulles și este o altă cafenea de specialitate care a strâns în jurul ei o comunitate cool.


Mad Goat, București. FOTO: Arhiva personală

Însă, la o plimbare de 15 minute de aici, după ce treci de Arcul de Triumf și biserica Cașin, ajungi la Mad Goat (Alexandru Constantinescu 41) o cafenea de specialitate cu o frumoasă curte, cu o atmosferă relaxată, unde poți să petreci câteva ore chill la un cold brew sau la un Golden Iced Latte.

„Cafenelele de specialitate au sporit atenția bucureștenilor asupra susținerii micilor antreprenori, pe care reușesc în mare majoritate să îi cunoască personal în locații, și acest lucru a fost extrapolat și în alte mici industrii cu mici antreprenori. Se creează adevărate rețele de furnizori și producători.”, ne spune Oana Diaconu-Tigau, co-owner Mad Goat Coffee Shop.

Despre cum au schimbat cafenelele de specialitate orașul, Oana ne mai spune:

„Sunt mai multe locuri îngrijite, inclusiv spațiile din jurul cafenelelor, căci cei care dețin cafenele de specialitate sunt interesați de sustenabilitate, ecologie, curat și frumos în general. Probabil că în general se consumă mai puțin zahăr, nu doar în cafea, ci și prin faptul că în loc să ne întâlnim cu prietenii la o prăjitură, o facem la cafea.”

Că după o cafea de specialitate merge de minune un gelato este confirmat și de faptul că există locuri în oraș unde poți să le ai pe amândouă.

Unde poți să mănânci înghețata de colivă



Saola, București. Arhiva personală

Saola (Calea Plevnei 7) este un astfel de exemplu. „Vedem că segmentul nostru de public țintă - public în general tânăr, urban, cu studii superioare și venituri medii și peste medie - se orientează din ce în ce mai mult către produse artizanale, cu o proveniență verificată, oferite în contextul unei experiențe personalizate, unde și omul din spatele afacerii “sfințește locul”.

Înghețata artizanală este un bun exemplu de astfel de produs ce a crescut în popularitate în ultima perioadă, cu un număr de gelaterii bucureștene care au crescut mult standardele de calitate. Noi la Saola Coffee Shop am ales să colaborăm cu Friddi, una dintre gelateriile artizanale de top din București, pentru înghețata pe care o oferim în shop-ul nostru, iar feedback-ul a fost foarte bun.

Pe timp de vară mai ales, e un produs apreciat, care se asociază bine cu cafeaua de specialitate care e produsul nostru de bază și care este și integrat în unele din preparatele din meniu - affogato (espresso cu înghețată de vanilie sau nocciola) sau milkshakes (preparate din sorbetto de fructe și lapte). Calitatea unei înghețate artizanale este mult superioară înghețatei mass-market.”, mi-a povestit Doru Dinu, co-fondator și barista Saola.

Tot el subliniează și prin ce se deosebește gelato artizanal de înghețata din comerț: ingrediente mai curate, prospețime, mai gustoasă. „Publicul nostru se uită la calitate. Iar, în plus, cumpărând un produs artizanal, oaspeții pot susține comunitatea și brandurile locale.”, mai spune Doru.

Friddi (Vasile Alecsandri 4) este, într-adevăr, una dintre gelateriile la care bucureșteni din toate colțurile orașului migrează în fiecare weekend, iar calitatea se simte de la primul „gusti”.

Dar, nu există gelaterie mai populară în oraș decât Velocità (Calea Victoriei 122), unde nu doar în weekend lumea stă la coadă pentru a primi un cornet de gelato artizanal.


Sweetology, București. FOTO: Arhiva personală

Lângă ei, se află și gelateria Sweetology, o prezență mai veche în zonă și cea care a și atras aici o mare parte din public.

„Înghețata artizanală înseamnă pentru mulți bucureșteni o amintire plăcută din vacanțe, în special din Italia, îi ajută să regăsească starea de bucurie care probabil le-a lipsit într-o oarecare măsură de un an încoace. Gelato însoțește o plimbare prin centru, poate după o ședere la terasă, și este asociată din ce în ce mai mult cu relaxarea și răsfățul.

Și, nu în ultimul rând, părinții preferă să dea copiilor alimente naturale și pe cât posibil fară zahăr. Din acest punct de vedere, gelato artizanal este cât se poate de potrivit.”, ne lămurește Laura Donciu, co-owner Sweetology, în ceea ce privește popularitate din ce în ce mai mare de care se bucură acest desert în rândul bucureștenilor.

O altă gelaterie frumoasă și de calitate este și Saint Gelato (Regina Elisabeta 26). S-a deschis anul trecut, în plină pandemie, iar în meniu au și cafea de specialitate, dar și prosecco și alte lucruri bune.

Un caz mai special de gelato este la Delicii (Constantin D. Aricescu 65), deoarece aici se experimentează constant cu noi arome, unele care te fac să ridici din sprânceană, pentru că nu te-ai fi gândit vreodată că gelato poate avea o astfel de gust.

„Cu înghețata de colivă, pe care noi o facem din 2012, am fost și la un concurs gastronomic.”, dezvăluie Adrian Balaci, fondatorul Delicii Gelato. Dar nu este cea mai „exotică” aromă. La Delicii s-au mai făcut și gelato matcha, parmezan, spanac, muștar, violete, dovleac și cătină, tei, roșii și busuioc, wasabi, mușețel, morcovi cu scorțișoară etc.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















11053 vizualizari

  • +10 (12 voturi)    
    utila informatie (Sâmbătă, 26 iunie 2021, 18:02)

    _eu_ [utilizator]

    Buna treaba, hotnews. Ar trebui extinsa seria de articole ca sa cuprinda mai multe domenii, nu numai cafenele sau locuri de mancat. Eu, ca ne-bucurestean, cand ajung prin capitala nu prea stiu ce sa fac, in calitate de turist. Sunt sigur ca sunt si foarte multi bucuresteni care nu au habar de locuri interesant din jurul lor.
  • +6 (8 voturi)    
    Co-owner (Sâmbătă, 26 iunie 2021, 19:28)

    Godzillagrrr [utilizator]

    Ce inseamna co-owner?
    • +2 (4 voturi)    
      Da, există cuvântul în limba română! (Duminică, 27 iunie 2021, 9:47)

      nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

      coproprietar=deții o proprietateîn comun cu o altă /alte persoană/e
      • 0 (0 voturi)    
        Nu, nu există (Luni, 28 iunie 2021, 16:16)

        Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui nick24

        în limba română. Este un neologism introdus de scurt timp în vorbirea „snobilă” care seamănă din ce în ce mai mult cu limba de lemn de pe vremuri.
  • +7 (7 voturi)    
    util să știi niște cafenele bune (Sâmbătă, 26 iunie 2021, 19:29)

    nick24 [utilizator]

    între obiectivele turistice!
    poate faceți o listă de top 10 muzee
    sau top 10 clădiri/palate frumoase
    top 10 parcuri ( de toate sunt sub 10!!!!)
    top 10 restaurante
    • +1 (1 vot)    
      Top 10 (Miercuri, 30 iunie 2021, 19:20)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      Prietene, in Bucuresti toate parcurile din top 10 au suprafete de peste 15 hectare! Deci ai de unde alege pt un top de care vrei tu!
  • -2 (6 voturi)    
    Buc, viitorul Seattle/Portland al Europei de est (Duminică, 27 iunie 2021, 3:24)

    xolv [utilizator]

    Pe cand niste Antifa si daramari de statui??
  • 0 (8 voturi)    
    Si specialitatile alea care sunt? (Duminică, 27 iunie 2021, 10:57)

    O_Tannenbaum [utilizator]

    Că ne-ati tot împuiat capul cu cafenelele de specialitate , numai că nu ne-ati dezvaluit nicio specialitate mai acătării.

    Dintre cafenelele alea, care servesc Irish Coffee? Si dac-o servesc au inteles filozofia bauturii? Au inteles de ce se face cu frisca lichida?

    Dintre cafenelele alea, care se mai pricep sa prepare o MARGHILOMANA? Si daca se pricep o pot face si cu rom sau cu coniac, la alegere?

    Dar celebrul ŞVARŢ, atit de gustat in perioada interbelica se mai pricepe vreo cafenea " de specialitate " sa-l prepare?

    Cafea turceasca la nisip face vreuna? Că daca toate folosesc aparate de facut cafea ne-am lamurit cam cit de variate sunt specialitatile lor.

    Ce vreau de fapt sa spun? Că daca te dai owner sau co-owner de cafenea de specialitate iti trebuie o cultura cafegistica fabuloasa. Trebuie sa fumezi tot ce-a fost mai bun in tara asta in materie de cafea, nu sa oferi doar un prapadit de espresso.
    • +1 (7 voturi)    
      Alt hater habarnist (Duminică, 27 iunie 2021, 13:37)

      Gansoman [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

      Sa fumezi ce a fost mai bun in tara asta?tara asta nu are pic de cultura in ceea ce priveste cafeaua,iar asta ne arata gradul tau de pregatire.Tara asta e analfabeta culinar.Daca tot vrei sa te iei de proprietari,atunci o sa ti dau un pont.Nici unul din ei nu face un espresso clasic,toate cafelele lor sunt cu aciditate ridicata,low or med roast.Nu gasesti nici o cafea dark roast din boabe premium crescute pe soluri sulfuroase la 2000 sau 2000+ metri altitudine,tip napoletan.Cand zici amarat de espresso zici Italia,zici Napoli sau anii 1800.Ca sa obtii un espresso corect ai mult de munca,pe cand o cafea la nisip corecta e ceva extrem de banal
      • -2 (4 voturi)    
        Pai vezi ca n-ai priceput nimic? (Duminică, 27 iunie 2021, 16:55)

        O_Tannenbaum [utilizator] i-a raspuns lui Gansoman

        Asa cum o biblioteca trebuie sa aiba carti bune indiferent cit de subdezvoltati sunt cititorii ei LA ACEL MOMENT, tot asa si o cafenea de " specialitati" trebuie sa ofere sortimente cit mai variate de cafele indiferent de cultura gastronomica a clientilor ei LA ACEL MOMENT. Cititorii subdezvoltati devin dezvoltati citind carti bune iar cafegiii fara cultura devin rafinati sorbind cafele cit mai variate si mai bine preparate. Si acum am sa-ti demonstrez ca tu esti hater si inca unul incrincenat. Pai eu doar am formulat niste intrebari cu privire la repertoriul cafenelelor de specialitate. Au aia? Dar ailalta? Dar ailalta? Dar pe aia se mai pricep s-o faca? Ia arata-mi tu mie acuma unde si in ce mod i-am culpabilizat eu pe patr-owneri? Recomandarea mea ca trebuie sa fie asi in meserie si buni cunoscatori ai traditiilor din aceasta tara le face bine si nu poate fi interpretata ca ofensa decit de niste spirite extrem de inflamate.

        De ce este un espresso prapadit? Fiindca se face la masina , care suplineste intr-o masura covirsitoare eventuala lipsa de calificare a preparatorului.
        • 0 (0 voturi)    
          Sanatate! (Luni, 28 iunie 2021, 18:57)

          Gansoman [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

          citeste o carte,doua,cate e nevoie, ca sa intelegi ce trebuie sa faca un om pt a crea un espresso perfect si apoi compara procedeul cu cel al unei cafele turcesti.Vezi ca in cafenele astea gasesti cafea preparata prin metode tip :cold brew,aero press,pour over ,rece,calda si nu doar espresso.Masina face ce ii spune omul.Daca ai un scuter nu inseamna ca esti pilot ca si Rossi.
      • -1 (1 vot)    
        Poate că ar mai trebui (Luni, 28 iunie 2021, 16:22)

        Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Gansoman

        să citiți mai multe cărți ca să aflați de ce exista, de exemplu, „cafeaua turcească”. Nu numai să vă inspirați din tradiția italiană... Care, nu contest, a dat naștere la niște cafele foarte bune.
  • +1 (1 vot)    
    Ceva scoruri? (Duminică, 27 iunie 2021, 14:50)

    Dalla [utilizator]

    Ar fi ceva prea mult sau nepotrivit sa ne puneti in paranteze si preturile pt aceste delicatese? Ar lua f putin spatiu tipografic, si daca tot spuneti ca vreti sa ajutati turistii...
    (mesaj de la un vicecampion al familiei la lins inghetata)
  • 0 (2 voturi)    
    publicitate mascata ?? (Luni, 28 iunie 2021, 9:58)

    Soorriin [utilizator]

    idee buna , realizare indoielnica ; eu cred - ca bucurestean din mosi-stramosi - ca orasul asta are si multe alte lucruri minunate , in afara de cafenele si gelaterii !! In primul fetele - ca nu degeaba vin vara o gramada de tineri !! Glumesc , desigur. Revin : muzee , unele parcuri , Centrul vechi , expozitii , citeva biserici etc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by