Marele mister al fasolei cu ciolan, mâncarea românilor de Ziua Națională: „Într-o țară creștină și preponderent religioasă, mâncarea tradițională din această zi nu ar conține nici carne, nici pește, nici ouă, nici lactate”

de Gruia Dragomir     HotNews.ro
Marţi, 30 noiembrie 2021, 16:44 Life | Prin oraş


Fasole cu ciolan
Foto: Facebook/ Moara cu noroc
Un doctor în sociologia practicilor alimentare și un jurnalist specializat în gastronomie explică pentru HotNews.ro de când și mai ales de ce a devenit fasolea cu ciolan un mod tradițional de sărbătorire a Zilei Naționale a României.

Dacă e 1 decembrie, avem Ziua Națională în care se sărbătorește un moment important din istoria românilor: Marea Adunare de la Alba-Iulia, unde în 1918 s-a votat unirea Transilvaniei cu România. E un eveniment care an de an e marcat prin parade militare și porții de fasole cu ciolan.

Dacă parada militară putem s-o înțelegem într-o oarecare măsură, având în vedere contextul istoric de atunci, fasolea cu ciolan este pentru mulți un mister. De când și mai ales de ce a devenit acest fel de mâncare unul care se consumă în mod tradițional la sărbătorirea Zilei Naționale a României?

Pentru a ne lămuri l-am întrebat mai multe pe Cosmin Dragomir, jurnalist specializat în gastronomie, istoric și antropolog amator și, printre altele, fondator gastroart.ro– prima revistă dedicată cercetării istoriei gastronomiei românești.

De asemenea, pe același subiect ne-a oferit informații valoroase și Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologia practicilor alimentare, fondator al site-ului de cultură gastronomică Biscuit.ro și lector la TASTE Culinary Business Academy.

Cosmin ne spune că fasolea este unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei rurale de iarnă de la noi, asta abia după ce am importat-o, pentru că fasolea nu este o plantă care crește în spațiul danubiano-pontic de prea mult timp.

„Că fasole n-am avut pe aceste plaiuri știe tot omu’. Avurăm mazăre, apoi am aclimatizat bobul (originar din zona mediteraneeană sau Asia Centrală), lintea (din Orientul Apropiat), fasole (din Americi) iar prima orezărie de la noi datează din sec. al XVIII-lea, în Banat.”

De asemenea, și partea cu afumătură am împrumutat-o din Europa Nordică, spune Cosmin. „De aici și toată vărzăraia cu afumătură specifică Ardealului, împreunarea cu fasolea e totuși de dată mai recentă.

Bașca, fasolea de dulce nu prea se cade în postul Crăciunului, așa că rămâne să ne întrebăm de unde și până unde obiceiul de a mânca fasole cu afumătură de Ziua Națională.”

El ne mai spune că răspunsul este unul destul de simplu și de dată recentă.

„Pe 1 decembrie 2000, România sărbătorea Ziua Națională, dar și aniversarea ProTv-ului, prilej cu care postul de televiziune a lansat campania „Marea ciolaniadă” și, de la o marmită cazonă, Teo Trandafir servea cu zor ostașii patriei & alți doritori.

Strachina întinsă de vedeta TV a devenit, în foarte scurt timp, tradiție și obiceiul a fost clonat de cam toate administrațiile din țară. Să nu vă cruciți când o să vedeți pe TVR sau pe Antena 1 ceaune imense cu fasole aburindă împărțită la săraci.”

O tradiție inventatăȘi Adriana Sohodoleanu ne confirmă acest lucru: „Meniurile tradiționale de sărbători, incluzând aici mai ales cel pentru Ziua Națională a României, sunt răspunsuri la situații noi prin asumarea unei referințe la situații vechi.

Poate părea o tradiție veche celor mai tineri, ceilalți își pot aminti însă că a apărut destul de recent, prin 2000. Ceaunul de fasole cu ciolan gătit public de 1 decembrie a devenit un simbol al acesteia și, deci, o tradiție reinventată prin preluarea și repetarea sa cvasiobligatorie la festivitățile oficiale, instituind, cum scrie antropologul Florin Dumitrescu, un mit culinar național ce își creează astfel propriul trecut.”

Cosmin ne amintește și că „ziua națională”, acest concept, este, istoric, recent și multe națiuni au fost întemeiate în secolul al XIX-lea. „Tot din acest motiv, mâncărurile naționale nu se înrudesc cu cele practicate din antichitate pe teritoriile respective. În cazul nostru, 1 decembrie a devenit Zi Națională abia în 1990 (înainte au fost cronologic: 24 ianuarie, 10 mai și 23 august).

Prin urmare nu putem vorbi decât de „tradiții” incipiente. Spre exemplu, caietul-agendă al Galeriilor Lafayette din 1940 ne propunea pentru meniul de 1 decembrie: prânz – tuslama, găină umplută și tort, iar la cină cârnați la grătar, varză călită și mere coapte.

Ne putem gândi că găina umplută e mâncare de sărbătoare, dar trebuie să ținem cont că în 1940, 1 decembrie a picat fix duminică. Dacă săpăm mai adânc în istorie, ajungem chiar în ziua faptei, în 1918, și aflăm că oamenii care au participat la Unire erau îndemnați să aducă „alimente de lipsă” și erau informați că „banchete şi mese comune nu vor fi”.

Dacă privim acest secol în ansamblu, observăm că 1 decembrie pică în postul Crăciunului și nu există nici o dezlegare. Prin urmare, într-o țară creștină și preponderent religioasă, mâncarea din această zi nu ar conține nici carne, nici pește, nici ouă, nici lactate.”

Și Adriana subliniază caracterul de „tradiție inventată” a ceaunului cu fasole cu ciolan cu ocazia Zilei Naționale. „Eu văd ceaunul cu fasole ca pe ceea ce Hobsbawm și Ranger numesc tradiție inventată.

Pare veche și poate pretinde o oarecare vechime, în plus e investită cu un grad mare de reprezentativitate. Însă este, de fapt, o reprezentare selectivă a trecutului, o revitalizare a unui consum alimentar considerat tradițional cu un scop.

Se sugerează o continuitate cu un trecut convenabil, chiar dacă este o formă de consum care nu seamănă cu cea originală (afumatura nu are ce căuta în post, printre altele).

Scopul exercițiului este clar - construiește un sens de apartenență, agregă, aduce împreună. De aceea mi se pare mult mai interesantă valența ei de comensalitate transgresivă. Este o comensalitate festivă și, deci, excepțional care aduce laolaltă temporar și simbolic grupuri separate, chiar prin confirmarea și întărirea poziției acestora.

Mâncăm toți împreună, în același timp, același preparat, uneori chiar și din același ceaun - suntem parte din același grup, suntem români. Cel puțin pentru o zi suntem toți la fel. Cumva, mâncarea nivelează diferențe și, deși recunoaște granițele dintre grupuri, ea le poate trece temporar și simbolic, creând o oportunitate pentru stabilirea unei relații de schimb prin intermediul unei mese.”

O mai întreb pe Adriana ce ar fi mai „românește” sau mai potrivit să mâncăm de 1 decembrie.

„Poate ceea ce ne leagă pe fiecare din noi de acest pământ? Poate ceea ce ne dădea bunica în copilărie sau ce mâncam în vizite la rude din alte regiuni, descoperind astfel diversitatea bucătărie românești și bucuria de a avea opțiuni, povești și, deci, amintiri.”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23363 vizualizari

 • +6 (34 voturi)    
  ete fas... (Marţi, 30 noiembrie 2021, 16:57)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... romanu-i cel mai credincios.. pana vine vorba de has. apoi se transforma.
 • +23 (37 voturi)    
  hmm (Marţi, 30 noiembrie 2021, 17:37)

  tudor74 [utilizator]

  In afara de fatarnicia evlavioasa si cutumele al carui rost sau origine nu il stie nimeni dar "nu stiu maica, asa se face!", Romania nu are nicio treaba cu crestinismul!

  Intr-o tara unde hotia, inselaciunea, agresivitatea, ridicarea ignorantei la nivel de valoare, ignorarea oricarei reguli de civilizatie si bun simt, egoismul, ura, minciuna si multe altele sunt considerate valori, Romania nu este un stat crestin. Un popor crestin nu ar vota niste hoti, nu ar accepta ca in fruntea bisericii sa se afle unul din cei mai mari hoti.

  Stiti care tari au trasaturi opuse la tot ce am enumerat eu ? Ghici !
 • -10 (22 voturi)    
  E post, ne indreptam spre nasterea lui Hristos (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:03)

  EMTEO [utilizator]

  E postul nasterii lui Hristos. De 1 Decembrie un crestin adevarat merge la biserica la Tedeum ul inchinat eroilor neamului romanesc.
 • -9 (25 voturi)    
  E dezlegare, de Ziua națională... (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:03)

  revelare [utilizator]

  deocamdată nu a dat-o BOR, dar o va da. Așa cum de vreo 15 ani a dat dezlegare la pește în aproape sâmbetele și duminicile sau sărbători, cum e asta de azi, din timpul postului Crăciunului.
  • +4 (6 voturi)    
   foarte bine, sa dea dezlegare (Marţi, 30 noiembrie 2021, 19:25)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   Macar daca s-ar deschide si in asta si in altele la modernitate
  • +4 (4 voturi)    
   Apăi taică.... (Miercuri, 1 decembrie 2021, 9:23)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   .... dezlegarea la ciolan pentru politrucienii români este dată încă de preafericitul Iustinian, Patriarhul Roșu, pentru lămuriri vedeți https://adevarul.ro/locale/hunedoara/biografia-necenzurata-patriarhului-rosu-averea-uriasa-luxul-placerile-lumesti-justinian-marina-1_5dcad96a5163ec4271f07402/index.html
 • +3 (5 voturi)    
  Era un demers de cercetare (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:33)

  Casargoz [utilizator]

  Ar fi fost un demers de cercetare daca se analiza meniul cazon în zilele de sarbatoare. Poate "se dadeau" carnati...
  Iar asta cu poporul credincios ...
  Poate întrebați teologi mai vechi cum e cu tradiția...
  Dogma neoprotestanta e o tradiție mai noua la ortodoxi, în rest tradiția era mai flexibila.
 • +14 (30 voturi)    
  Crestina (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:43)

  fdaniel [utilizator]

  Romania nu e religioasă.
  Este mistică !
  • +5 (7 voturi)    
   no lasa (Marţi, 30 noiembrie 2021, 23:46)

   Wheelwright [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Misticismul e o forma religioasa. Poate ai vrut sa spui ca Romania nu prea e crestina, ci e mistica, religioasa. Cam asta se inatmpla cu toate tarile majoritar populate de caucazieni. Aceste tari nu mai sunt crestine (ortodoze, catolice, prostestante), ci au ramas pe alecouri religioase, golite de continutul crestin. Eu maine o sa imi comand mici de la unii din aia cu rucsacul in spate, si o sa mananc "traditional".
  • +4 (4 voturi)    
   Sunteți pe aproape (Miercuri, 1 decembrie 2021, 9:24)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   România is mistaking...
 • +9 (23 voturi)    
  auzi ia (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:49)

  alexdrq [utilizator]

  "O tradiție inventată"

  De parca celelalte traditii sunt date de la Doamne Doamne si de cand lumea si pamantul. Moartea mintii
  • 0 (0 voturi)    
   Cum (Miercuri, 1 decembrie 2021, 17:45)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui alexdrq

   Nu ai vazut poza cu Moise cand a coborat de pe munte cu cele 10 porunci? Ce alte dovezi mai vrei?

   Sau cum Biblia descrie discutia lui Moise cu zeul, desi in afara de Moise nu era nimeni prezent ca martor.


   Lasand gluma la o parte, toate religiile sunt inventate de oameni, incercand sa explice fenomene naturale sau relatii cauza efect fara sau cu minime cunostiinte despre cum functioneaza mediul inconjurator.
   Religiile au avut efecte atat benefice cat si daunatoare dea lungul timpului, de exemplu acum 1000 de ani nu exista un stat / regat capabil sa inforseze legea in fiecare catun uitat de lume, faptul ca oamenii credeau ca exista un mos cu barba in cer care vede tot poate i-a oprit pe unii sa comita crime, furturi sau alte fapte anti-sociale.

   Pe de alta parte, religia a dus la cele mai ingrozitoare fapte de cruzime impotriva altor oameni. Asa cum fizicianul Steven Weinberg a spus "cu sau fara religie oamenii buni vor face fapte bune iar cei rai fapte rele. Dar pt ca oamenii buni sa faca fapte rele ai nevoie de religie"
 • +9 (11 voturi)    
  România? (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:51)

  BARBADOS [utilizator]

  Da, din privinţa religiei, suntem o ţară preponderent creştină... Dar, ca stat, suntem (încă) un stat laic şi 1 Decembrie este o sărbătoare laică pentru românii de toate religiile sau fără religie. Iar cine vrea să respecte postul, poate să nu mănânce. Ar mai o soluţie ca "meniul festiv" să aibă două feluri, adică şi fasole bătută! De fapt, pe mine interesa nu mâncarea, ci băutura, fie şi vin fiert...
  • 0 (0 voturi)    
   am zis :) (Miercuri, 1 decembrie 2021, 17:47)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

   "Da, din privinţa religiei, suntem o ţară preponderent creştină... Dar, ca stat, suntem (încă) un stat laic"


   Daniel 2024 ! :)
 • +11 (23 voturi)    
  concluzia (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:52)

  pehash [utilizator]

  Fasolea cu ciolan de 1 Decembrie sarbatoreste lipsa identitatii nationale si ipocrizia habotnicilor ortodocsi. Dacii liberi ar inlocui fasolea cu mazare. Crestinii nu ar manca ciolanul.
  Pofta mare, dragi romani!.. ;)
 • -3 (21 voturi)    
  Ba' ma lasi! (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:58)

  Uncetateanoarecare [utilizator]

  "Doctor in sociologia practicilor alimentare"? Ba, ej nebun?
  • 0 (0 voturi)    
   insert meme (Miercuri, 1 decembrie 2021, 17:49)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Uncetateanoarecare

   "Ba, ej nebun?"

   Mai sus vedeti rezultatul dezastrului produs de Ministerul Educatiei din Romania!
 • +12 (14 voturi)    
  ... (Marţi, 30 noiembrie 2021, 20:29)

  cartograful [utilizator]

  "Traditia" asta e lansata la o emisiune a ProTV-ului de prin anii '90...era o emisiune de 1 Dec la care aparusera si doi "impersonatori": o Ecaterina Teodoroiu wannabe si un fel de infanterist generic din WW1. Ocazie cu care ProTV s-a gandit sa dea fasole gratuita...
  • +9 (9 voturi)    
   Concluzia șocantă! (Miercuri, 1 decembrie 2021, 9:28)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   Românii sunt creștini musulmani! Precum musulmanii se închină la Mecca, românii se închină la Mocca!
   Allah miluiește!
 • -5 (5 voturi)    
  O Unire fără ortodocși? (Miercuri, 1 decembrie 2021, 10:05)

  c.radu [utilizator]

  Problema cu meniul ăsta de 1 Decembrie inventat de Pro TV este că în loc să ne unească, ne dezbină, pentru că nu putem să ne așezăm cu toții la o mare masă comună, mâncând fasole cu ciolan, din pricină că un număr destul de însemnat de români țin postul. Și tocmai aceștia, considerați tradiționaliști și conservatori, adică mai autentic români, sunt excluși de la masă. Dacă s-ar fi propus sarmalele de post, spre exemplu, nimeni n-ar fi fost exclus
  • 0 (0 voturi)    
   Meniu cazon (Miercuri, 1 decembrie 2021, 14:48)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

   Militarii, calatorii, copiii, bolnavii etc. nu trebuie sa respecte postul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by