​În această săptămână de vacanță (pentru mulți dintre noi) mutăm rubrica de recomandări „Weekend trending” în Veliko Tărnovo, un oraș turistic bulgăresc aflat la trei ore distanță de București.

Veliko TarnovoFoto: Hervé Champollion / akg-images / Profimedia

Veliko Tărnovo este o destinație unde vei găsi tot timpul foarte mulți români. O parte din ei sunt în tranzit, folosind frumosul orășel bulgăresc pe post de popas în drumul spre (sau dinspre) Grecia, prin vama de la Makaza. Alții aleg să petreacă aici un city break, pentru că întreaga zonă este plină de peisaje deosebite, iar orașul în sine are suficient de multe atracții pentru a-ți umple cu vârf și îndesat un weekend.

În plus, prețurile sunt chiar mai mici ca în orașele turistice din România - chiar și benzina e un pic mai ieftină la bulgari (3,4 leva/ litru, adică 8,6 lei).

Pentru că și eu am avut ocazia recent să vizitez de două ori Veliko Tărnovo, am reușit să adun câteva recomandări utile pentru oricine dorește să se bucure de o masă excelentă cu o priveliște memorabilă, o cafea de specialitate din boabe prăjite de un român, beri artizanale bulgărești excelente și altele.

Samurai Specialty Coffeeshop. FOTO: Facebook

După ce ai condus până aici și ai parcat mașina (parcarea în oraș costa 1 leva / oră) cel mai probabil vei dori să te energizezi cu o cafea bună. Cea mai interesantă cafenea de specialitate din oraș este fără doar și poate Samurai Specialty Coffeeshop (Stefan Stambolov 38).

Un loc în care-ți vei da seama că în Veliko Tărnovo sunt foarte mulți oameni cool, care vin aici să lucreze remote, pe terasa cu vedere la bulevard. Cafeaua de specialitate este asigurată de MABÓ Coffee Roasters, a românului Bogdan Georgescu, vicecampion mondial la prăjit cafea. De asemenea, găsești în meniu și deserturi care merg bine cu cafeaua, dar și beri artizanale.

Apropo de beri artizanale, chiar peste drum de Samurai, găsești Zavera Craft Beer Shop and Bar (Stefan Stambolov 37). Aici poți să încerci câteva dintre berile artizanale ale bulgarilor, pentru că au destule și multe dintre ele sunt surprinzătoare, cum ar fi, de exemplu, Summer Blanche de la microberăria Hills, cu un conținut scăzut de alcool (3,8%) și un gust extrem de răcoritor. Bineînțeles, dacă urmează să conduci, poți lua câteva la pachet, pentru a le savura la destinația finală.

Pentru un brunch cu adevărat deosebit trebuie să mergi la Shtastliveca, „The Lucky One” (Stefan Stambolov 79). Este cel mai lăudat restaurant din oraș și e pe bună dreptate. Atât mâncarea, cât și priveliștea sunt incredibile. În meniu vei găsi multe specialități bulgărești, dar și pizza foarte bună.

O idee bună ar fi ca, dacă după Veliko Tărnovo urmează să conduci din nou timp de câteva ore, să iei la to go și o pizza pentru mai târziu. Prețurile sunt decente - o masă pentru două persoane, cu tot cu băuturi, te duce la 50-60 de leva, adică 125-150 lei. Aici vei avea parte și de una dintre cele mai frumoase priveliști asupra orașului și a Parcului Sveta Gora, cu monumentul Dinastiei Asen.

Ego 1. FOTO: Facebook

Un alt restaurant care merită încercat, în cazul în care nu mai găsești loc la Shtastliveca, este Ego 1 (Nezavisimost 17). Și acesta oferă o priveliște frumoasă asupra orașului, iar mâncarea este bună.

În cazul în care ai poftă de burgeri, VkusoteriA (Hadzhi Dimitar 2) este locul în care trebuie să mergi atunci când ești în Veliko Tărnovo. În bulgară, „Vkus” înseamnă „gust”, pentru că asta și oferă micul local: preparate cu gust, comfort food.

VkusoteriA. FOTO: Facebook

Burgerii de aici sunt lăudați de toți cei care i-au încercat și în plus vin la pachet cu o spirala crocantă făcută dintr-un cartof. Mai mult, vei găsi aici și cafea bună, de specialitate. Deci, e cu siguranță locul în care să mergi atunci când ești doar în tranzit și nu vrei neapărat să petreci prea mult timp în oraș și nici nu te interesează să ai o panoramă asupra orașului, ci doar o masă gustoasă și consistentă. În cazul în care te întrebi, au și burgeri vegetarieni extrem de buni.

Dacă rămâi mai mult în oraș și vrei să ai parte și de ceva distracție și viață de noapte, trebuie să treci pe la Tequila BAR Funky Monkey (Stefan Stambolov 32), un cocktail bar cu o atmosferă extraordinară și cu o terasă generoasă și cât se poate de centrală.

Tequila BAR Funky Monkey. FOTO: Facebook

Barul s-a născut în jurul poveștii de dragoste a celor doi proprietari Darina și Ivan, iar echipa de barmani și mixologi este una foarte profi și premiată.

Ristretto (Hristo Botev 13) e un alt cocktail bar ce merită încercat, specializat mai ales în cocktailuri cu gin. Are și pizza bună pentru cei cărora li se face foame după ce au consumat un cocktail.

Hipster Bar. FOTO: Facebook

Un alt bar pe care nu trebuie să-l ratezi când ajungi în Veliko Tărnovo este Hipster Bar (Pop Matey Preobrazhenski 4), situat în inima centrului vechi. Aici au loc tot felul de concerte și evenimente culturale, nu doar seara, uneori chiar în timpul zilei. Terasa din lemn, în trepte, este și unul dintre cele mai pozate locuri din Veliko Tărnovo.

Poți să faci aici o oprire pentru o bere, o cafea sau o gustare. În acest weekend (25-26 iunie) își sărbătorește și aniversarea a șase ani de existență. Tot în acest weekend, la Veliko Tărnovo are loc și Festivalul Medieval Turnovgrad care se va desfășura în cetatea Tsarevets. Festivalul își propune să arate cum trăiau bulgarii în „epoca glorioasă și misterioasă a Evului Mediu”.

Timp de trei zile vor avea loc reconstituiri istorice ale vieții, bucătăriei, meșteșugurilor, artelor și abilităților militare ale Bulgariei, Bizanțului și Europei din secolul XII-XIV. Tema de anul acesta este „Regele Ivan Alexandru – Iubire și diplomație” și este dedicată perioadei de domnie a celebrului domnitor bulgar (1331 - 1371).

Mai mult, în seara de 25 iunie, de la ora 21:40, zidurile cetății Tsarevets vor deveni scena pentru un spectacol de lumini și lasere, în cadrul evenimentului „Sound and Light”. Mai multe detalii găsești pe pagina evenimentului.