Multe persoane renunță la activități sportive la scurt timp după ce au intrat în sala de fitness. Nici măcar în aer liber nu mai doresc să facă mișcare la o intensitate ceva mai crescută.

Sala fitnessFoto: Hotnews

HotNews.ro a vorbit despre acest lucru cu dr. Florin Ioan Bălănică, specializat în terapie medicală nutrițională și psihonutriție.

“Orice demers pe care-l facem și care are legătură cu starea noastră de sănătate trebuie să aibă un scop și un rost”, a spus el.

Aspectele vieții la care trebuie să se gândească persoana care vrea să fie sănătoasă

Potrivit acestuia, dacă discutăm despre o persoană care dorește să fie sănătoasă, aceasta trebuie să se gândească la mai multe aspecte ale vieții:

1. Nutriția, care este la îndemână

2. Mișcarea, care este la îndemână, dar puțin mai departe pentru că de mâncat trebuie să mâncăm ca să supraviețuim, de mișcat trebuie să ne mișcăm ca să ne deplasăm, dar nu neapărat nu neapărat suntem obligați să facem și o activitate fizică.

3. Somnul

4. Stresul, care face parte din viețile tuturor

5. Grupul social din care facem parte. Asta determină obiceiurile individului.

“Atunci când o persoană vine la sală, de cele mai multe ori vine, din experiența mea cu pacienții, pentru a scădea în greutate. Sigur, sunt și unele persoane care vin pentru a avea o formă fizică bună, dar acestea sunt mult mai puține”, a afirmat el.

  • Decizia de a merge la sală ca prim pas al schimbării stilului de viață sau al scăderii în greutate este una cel puțin discutabilă pentru că 85% din proces îl face nutriția și 15% mișcarea.

“Mișcarea este extrem de importantă, dar nu este prima. Eu încurajez întotdeauna pacienții să facă mișcare. Sunt studii care au arătat că persoanele care iau decizia de a veni la sală ca primă intenție și fac mai mult de 1 antrenament pe săptămână, în primele 3 săptămâni renunță”, a precizat doctorul.

De ce renunță multe persoane la activitățile sportive

Dr. Florin Ioan Bălănică ne spune că din cauza faptului că nu sunt pregătiți pentru o astfel de activitate fizică.

1. De cele mai multe ori poate fac singuri sau nu găsesc antrenorul potrivit care să potențeze nivelul de intensitate a antrenamentului la capacitatea individuală și atunci acesta ori se accidentează, ori i se pare că este mult prea greu

2. Se urcă pe cântar și văd că n-au scăzut în greutate și cred că este inutil.

“La mine în clinică vin foarte mulți pacienți care s-au accidentat în anumite săli de sport, rețele de săli de sport mari, și care îmi spun: Domnu doctor, hai să vorbim de nutriție, dar să n-aud de mișcare. Asta pentru că au avut aceste experiențe nepotrivite”, a mai afirmat Bălănică.

Câteva lucruri de încercat dacă „vă este frică de sport”

1. Așa cum a spus doctorul, pentru a slăbi, de exemplu, alimentația este foarte importantă, pe locul doi fiind sportul.

Ideal este să nu faceți o schimbare bruscă de dietă, ci să scădeți ușor poate cantitatea dintr-un produs care conține zahăr, de exemplu: nu mai mânânci o ciocolată, ci jumătate, ori să înlocuiești un aliment care e procesat cu o alternativă curată. Pași mici către direcția bună.

2. Dacă aveți un antrenor personal dar nu vă place mișcarea pentru că nu vă simțiți încurajați, ori aveți dureri după antrenament (nu febră musculară, ci unele articulare), puteți încerca cu altul. Se poate întâmpla și să nu fiți „pe aceeași lungime de undă”, e ceva normal.

3. Nu vă place să transpirați tare ori să faceți antrenament funcțional? Puteți încerca o clasă de Pilates sau Yoga. Veți transpira, dar mai puțin.

4. Vă plac filmele? Puteți merge pe bandă uitându-vă pe telefon la un serial ori un film. La fel pe bicicleta din sală.

5. Afară s-a încălzit, deci puteți activitate în aer liber. Puteți merge într-un ritm ceva mai alert în parc, ori pe străzi. Închiriați o bicicletă și dați câteva ture de parc.

Acțiunile trebuie adaptate la obiectiv

“În momentul în care o persoană are un obiectiv, adaptăm toate acțiunile acelui obiectiv. De exemplu, dacă discutăm despre un sportiv care dorește să aibă performanță, fără suplimentare lucrurile sunt foare dificile”, a spus Bălănică.

Potrivit acestuia, dacă discutăm despre o persoană obișnuită care dorește să scadă în greutate sau să înceapă să facă sport, de cele mai multe ori tendința și intenția acestor oameni este să obțină repede beneficii.

“Atunci, pentru a obține repede, folosesc proteină, izolat proteic, pre-workout. În momentul în care suntem oameni normali care vrem să facem activitate fizică, mai întâi trebuie să vorbim cu un specialist care știe ce înseamnă mișcare funcțională și care să construiască un antrenament potrivit”, ne-a spus doctorul.

Dacă vorbim despre performanță, spune el, atunci trebuie să vorbim despre suplimente, în toate formele ei. Toate acestea trebuie să vină pe structura unei alimentații corecte și adaptate persoanei respective.

Era un clip pe internet, la un moment dat, în care un pasionat de sport spunea că poți începe să practici activități sportive, dar trebuie să ai în vedere faptul că astăzi nu vei vedea o schimbare, mâine la fel, poimaine la fel, în ziua de după la fel, dar la un moment dat vei vedea rezultatul. Nu vine peste noapte, ci în timp.

Trebuie să-ți creezi un stil de viață din asta. Așa cum poate nu începi ziua fără o cafea, la fel să facă și sportul parte din rutina ta. Atunci când scopul este un rezultat rapid, tendința este de a renunța, dacă efectele nu se văd imediat. Trebuie să te gândești că faci sport pentru sănătate. Rezultatele se vor vedea după o perioadă, mai devreme sau mai târziu.

Citește și: Fenomenul din sălile de fitness: efectul suplimentelor pre-workout în exces din cauza influenței rețelelor de socializare