În anul 1930, în iunie, într-o vară călduță și tihnită, cum erau odată verile din București, se deschidea cu mare pompă „Bazinul cu valuri maritime” de la Palatul Lido de pe Magheru, în inima Micului Paris. Evenimentul a fost senzația acelei veri. „Lido, cea mai frumoasă podoabă a Bucureștiului”, titrau ziarele timpului.

Bucuresti, vazut de susFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

În bazinul de 500 de mp, „căptușit cu gresie albă și albastră” a învățat Regele Mihai să înoate la vârsta de 11 ani, și tot acolo doamnele vremii au apărut în costume de baie, pentru prima dată în istoria neamului nostru pudic.

Când s-a deschis bazinul „cu valuri maritime” de la Lido, lumea a venit în pelerinaj să-l vadă, iar presa vremii era pur și simplu entuziasmată: „Bazinul Lido cu valuri maritime adaugă la splendoarea piscinei vizitată zilnic de mii de oameni, a teraselor și a grădinilor solare, un nou element de senzație: Regele Jazzului, Paul Whitteman are un rival, pe Bachman, conducătorul celebrului Jazz din Budapesta, cunoscut în lumea întreagă din audițiile radio. Jazzul Bachman va cânta la Bazinul Lido, cu valuri maritime, ale cărui aperitive, ceaiuri și dineuri dansante sunt frecventate de întreagă societate bucureșteană. (...) Dată fiind afluență enormă din fiecare zi, publicul este rugat să-și reție mese din vreme”.

Mărirea și decăderea unui loc legendar din București, pe B365.ro