Pardoseli mozaicate, iluminatoare care creează magie, balustrada de ciocolată, cel mai mic lift din București, feronerii minuțios proiectate, linii, forme, culoare, detalii, geometrie și poezie - în Capitală există un univers Art Deco prea puțin cunoscut, dar absolut fermecător.

Scară și luminator într-o clădire Art Deco Foto: Andreea Apostu

Doar câteva dintre aceste clădiri se află pe Lista Monumentelor Istorice, mai exact cele proiectate de arhitecți importanți, cum ar fi Marcel Iancu sau Jean Monda.

Asupra celor neprotejate, deci asupra celor mai multe dintre aceste bijuterii, se fac tot felul de intervenții, atât la exterior, dar mai ales la interior.

Așa se face că putem găsi țevi de gaz care sparg geamurile ușilor din fier forjat, masive, de la intrare. Sunt teribil de multe fire care traversează pereții, plus nenumărate adaosuri (gresie, faianță etc.) care strică estetica imobilului.

În perioada interbelică a existat moda luminii indirecte, care bate mai întâi într-un perete sau într-un plafon, ajungând abia apoi la locatar. Multe dintre imobilele Art Deco din București au la intrare un astfel de plafon în care lumina bătea din fante laterale și apoi inunda, blândă, holul blocului.

De cele mai multe ori, această formă de iluminat originală nu mai există, fiind înlocuită de o aplică așezată foarte rudimentar în mijlocul tavanului.

Descoperă pe B365.ro, în imagini, extraordinarul univers Art Deco din București care a supraviețuit „îmbunătățirilor” moderne.