La Muzeul Național de Istorie a României se va deschide pe 3 octombrie o amplă expoziție despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, o expoziție unde sunt expuse o mulțime de lucruri, de la servieta domnitorului, până la tronul pe care a stat. Expoziția va fi deschisă până în martie 2024 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică.

Afisul expozitiei Cuza 150Foto: MNIR

150 de ani de la moartea lui Cuza

În 2023 s-au împlinit 150 de ani de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza. Expoziția pe care o prezintă Muzeul Național de Istorie a României aduce în prim-plan viața și activitatea uneia dintre cele mai importante și interesante figuri ale istoriei României.

„Despre Alexandru Ioan Cuza s-a scris și s-a vorbit foarte mult, pe bună dreptate. Putem discuta despre familia, cariera, domnia, exilul, moartea și despre posteritatea sa. Se poate vorbi despre ofițerul, diplomatul sau reformatorul Cuza, la fel cum se pot aduce în discuție calitățile și defectele acestuia, pentru că Alexandru Ioan Cuza a fost DOMN, dar și OM. Aceasta este „cheia" în care am dori să fie „citită" expoziția pe care o inaugurăm la Muzeul Național de Istorie a României, o expoziție în care am căutat să aducem la un loc o serie de bunuri de patrimoniu care să poarte amprenta domnitorului Cuza, dar și a omului Cuza, fără să glorificăm inutil anumite aspecte și fără să trecem cu vederea chestiunile controversate, având convingerea că onestul Cuza nu ar fi vrut acest lucru”, spun cei de la Muzeul Național de Istorie a României.

Ce poți vedea la expoziție

Ce exponate pot fi văzute tronul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și cel al Doamnei Elena Cuza, sabia de învestitură primită de la sultanul Abdul Medjid I, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri, decorații românești și străine, fotografii (ale domnitorului, dar și ale membrilor familiei sale), documente (oficiale și personale), litografii și picturi (portretul oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, portrete ale Doamnei Elena Cuza, dar și ale Mariei Obrenovici), tipărituri, timbre și efecte poștale.

Sunt prezentate foarte multe obiecte personale ale lui Alexandru Ioan Cuza (ceasuri, bijuterii, tabachere, porțelanuri, servieta, un tac de biliard) și ale Doamnei Elena Cuza (scrisori, sigilii, bijuterii, fotografii, trusa de scris, argintărie).

Nu lipsesc mărturiile legate de moartea lui Cuza (în expoziție se află expus tricolorul îndoliat folosit la înmormântare) sau de posteritatea acestuia (medalii, timbre, broșuri, bancnote).

Expoziția va putea fi vizitată în perioada octombrie 2023 – martie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (program de vară) și 09:00 – 17:00 (program de iarnă).

Ce muzee au trimis exponate

Proiectul expoziţional este realizat de Muzeul Național de Istorie a României împreună cu Muzeul Unirii - Complexul Muzeal Național Moldova (Iași), Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I", Biblioteca Academiei Române, Muzeul Municipiului București, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național al Bucovinei (Suceava), Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Muzeul Județean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan" (Bârlad) și Arhivele Naționale ale României. La expoziție a contribuit, de asemenea, domnul Daniel Cosmin Obreja care a contribuit cu obiecte din colecția proprie.