​Weekendul acesta va fi unul destul de friguros, cu ceva ploaie, dar și cu câteva ieșiri timide ale soarelui în ziua de duminică. Deci, punem haine ceva mai groase pe noi și ieșim cu umbrelă și optimism să explorăm orașul în, probabil, ultimele zile în care vom mai vedea frunze galbene rămase prin copaci.

Trupa Alternosfera, Sibiu 2022Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Pentru o cafea de specialitate într-un loc confortabil unde poți să te și încălzești, îți recomandăm Butter, prima locație, cea din Alexandru Constantinescu 43.

Cafeneaua și-a făcut apariția în zona de nord a orașului în ultima jumătate a lui 2022. Locul arată foarte bine, dar și oferta pe care o are este una atractivă și generoasă. În afară de cafea de specialitate, mai au și beri artizanale, înghețată și croissante sau alte produse bune de patiserie, iar atmosfera este una foarte plăcută și prietenoasă.

Ca o dovadă că fac lucrurile cum trebuie, anul acesta au deschis o a doua locație în apropiere de Piața Romană (Calea Dorobanți 32).

Pentru un brunch cel puțin interesant îți recomandăm să încerci Mathara Bath kade (මාතර බත් කඩේ) (Ziduri Moși 4). Este vorba de un local srilankez ieftin și autentic, unde poți încerca specialități din bucătăria din această țară.

E o recomandare adresată celor nefițoși și cărora le place să experimenteze, poate chiar să iasă un pic din zona de confort - unele feluri de mâncare sunt foarte picante. Mai multe despre cum e să mănânci aici, găsești la Dragoș Mihăilă, pe b365.ro.

Altfel, trecând într-un cu totul alt registru, cei care ar fi tentați să încerce niște preparate consistente din bucătăria austriacă, o pot face la Weiner Haus (Dacia 137).

Bineînțeles, totul e completat și de o ofertă de bere austriacă cum nu cred că mai găsești prin alte locuri. Apropo de asta, un preparat pe care nu cred că l-am mai întâlnit prin altă parte și care e una dintre specialitățile casei aici e ciolanul de curcan.

Și, dacă tot am mers pe localuri cu specific mai rar întâlnit în oraș, ce zici de un restaurant belgian, mai ales dacă vrei să pui un pic berile artizanale românești pe pauză și să le torni în pahare pe „reginele” belgiene. Le găsești în toată splendoarea la Waterloo Taverne (Traian 188), un local care îmbrățișează cultura culinară tradițională belgiană.

Waterloo a fost înființat în anul 2000 și în cei 22 de ani de activitate a strâns în jurul său o comunitate pasionată de cultura belgiană, dar mai ales de berile lor, care nu sunt renumite degeaba. De asemenea, este unul dintre locurile în care vei găsi, așa cum e de așteptat, mulți expați belgieni.

Un sfat ar fi să ai grijă la cât de tari sunt berile pe care le comanzi, pentru că belgienilor le plac cele strong, așa că au multe care depășesc 10% alc. De exemplu, Kasteel Tripel (care se află în meniul Waterloo) are 11% alc., adică aproape cât un vin.

Există și aici terasă acoperită, așa că vei fi ferit în cazul în care bate vântul sau începe să plouă. Dar interiorul are un farmec aparte, iar în unele seri e și muzică live.

Evenimente

În ceea ce privește evenimentele, se întâmplă destule și în acest weekend. Iată câteva dintre cele mai interesante: Jazz Syndicate Festival e un eveniment ce promite să ofere încă de la ediția inaugurală o experiență de neegalat fanilor de jazz și să reconfirme Bucureștiul ca un centru important pe harta jazz-ului european.

Cu o serie impresionantă de concerte, Jazz Syndicate aduce pe parcursul celor patru zile de festival (9-12 noiembrie), o avalanșă de nume consacrate ale scenei internaționale sau autohtone de jazz, ce vor face Bucureștiul sa vibreze la unison: Lenny Garrett, Avishai Cohen, Yellowjackets, James Carter Organic Trio, Michael Mayo, Luiza Zan sau Sorin Zlat Trio, sunt doar o parte dintre numele ce vor urca pe scena de la Club One. Prețul unui bilet pentru una din zilele de festival este de 160 de lei.

Sâmbătă, Alternosfera revine la Arenele Romane (cort încălzit) cu un show care va include cele mai indragite piese ale trupei, iar cu această ocazie va lansa și un nou single! Invitati sunt Piqued Jacks din Italia. Un bilet costă 130 de lei.

Bere Gratis va sărbători în acest an 25 de ani de carieră printr-un mare concert ce se va desfășura la Circul Metropolitan București pe 11 noiembrie. Vor exista o serie de duete speciale, cu invitați unul și unul, și evident, cu hiturile mai vechi sau mai noi ale trupei. Biletele costă între 80 și 160 de lei.

Whisky Fest România este singurul eveniment dedicat whisky-ului din România. Deja la a 5-a ediție în 2023, evenimentul ce se va desfășura pe 10-12 noiembrie reunește mare parte din distileriile prezente în Europa și worldwide.

Vizitatorii au la dispoziție un spațiu expozitional unde pot degusta diferite îmbutelieri de whisky și pot accesa diversele masterclass-uri care vor fi susținute în timpul evenimentului de către brand ambasadori internaționali și Master Distillers. Biletul pentru o zi costă 90 de lei.

O dată cu lansarea celui de-al 5-lea album - „Noi contra Noi” - Orkid lansează și o bere, produsă de prietenii lor de la Ironic Beer. Fanii sunt așteptați la Echoes (Dianei 11) pe 11 noiembrie să guste berea, să asculte albumul și să stea la povești cu Vlad, Radu și Mihnea, pe muzică de dans și jale.

Teatru&Film

Dacă ai chef să mergi la o piesă de teatru, află că la TNB se joacă duminică, de la ora 19:00, „Freak Show 2”. Realizat după un material scris de Florin Piersic jr, în regia și interpretarea sa, „Freak Show vol.2” este spectacolul care își propune să nu îi dea voie spectatorului să-și coboare ochii spre smartphone. (Lupta actorului de teatru cu device-urile lumii moderne a devenit, între timp, acerbă). Un bilet costă 50 de lei.

Sâmbătă, de la ora 19:30, la Teatrul Nottara se joacă „Cancún”, un spectacol despre fragilitatea relațiilor umane.

„O comedie amară despre descompunerea senzațiilor sufletești cele mai intime, despre cât de sublimă, dar și ridicolă e viața însăși. «Cancún» e despre noi toți, aflați uneori față în față cu noi înșine”, spune Felix Alexa, despre piesa regizată de el. Un bilet costa 50 de lei.

În acest weekend în marile lanțuri de cinematografe din țară vor se pot vedea trei premiere foarte diferite și foarte interesante. „Jeanne du Barry” reprezintă revenirea lui Johnny Depp pe marele ecran după pauza generată de scandalul cu fosta soție Amber Heard.

Acest film spune fascinanta poveste a ultimei amante a regelui Franței, Jeanne du Barry (Maïwenn), a cărei poveste de dragoste cu regele Ludovic al XV-lea (Deep) a scandalizat întreaga țară. Jeanne Vaubernier, fiica unei familii sărace, își folosește frumusețea și inteligența pentru a-și depăși condiția socială.

Prin intermediul iubitului ei, Contele du Barry, și a Ducelui de Richelieu, Jeanne este prezentată regelui Ludovic al XV-lea. Inevitabilul se întâmplă și Regele se îndrăgostește de ea, descoperind pofta de viață. Jeanne devine favorita oficială, iar scandalul la curte nu întârzie să apară.

„MMXX” este noul film al lui Cristi Puiu și prezintă patru scurte momente care surprind absurdul din timpul pandemiei și felului în care aceasta s-a derulat în România.

Oana Pfifer, o tânără terapeută, vizibil distrasă din motive necunoscute, se strecoară puțin câte puțin în plasa chestionarului pe care clienta sa ar trebui să îl completeze. Mihai Dumitru, fratele ei mai mic, îngrijorat de pregătirile pentru aniversarea sa și fără să-și dea seama cât de nepotrivite sunt pretențiile sale, se trezește prins într-o poveste mult mai mare decât poate duce.

Septimiu Pfifer, soțul Oanei, îngrijorat de starea de sănătate în legătură cu o posibilă contaminare cu SARS COV 2, ascultă o poveste stranie în care a fost prins colegul său de la ambulanță în urmă cu mult timp, în așteptarea următorului apel de urgență.

Narcis Pătrănescu, inspector la brigada de crimă organizată, tulburat de moartea recentă a unuia dintre colegii săi, se trezește prins într-o poveste întunecată în timp ce interoga o tânără.

„The Marvels” este cel mai nou film din Universul Marvel, iar de această dată, în centrul poveștii se află un trio formidabil de supereroine, fiecare aducându-și în prim-plan puterile, trecutul și poveștile unice.

Carol Danvers, cunoscută și sub numele de Căpitanul Marvel, portretizată de Brie Larson, e prezentată așa cum o știm cu toții - ca unul dintre cei mai puternici eroi și un etalon al curajului. Alături de ea se află Monica Rambeau, interpretată de talentata Teyonah Parris, a cărei evoluție de la prietena din copilărie a Căpitanului Marvel la supereroul care acum mânuiește fotoni, promite să fie cheia întregului filmul.

În plus, fanii o vor vedea acum pe marele ecran pe Kamala Khan, interpretată de promițătoarea Iman Vellani, care a preluat mantia lui Ms. Marvel cu tot cu abilitățile sale de schimbare a formei și cu personalitatea sa simpatică, în miniseria difuzată deja pe Disney+.

După ce puterile lor se împletesc în urma unui eveniment misterios, Carol Danvers, Kamala Khan și Monica Rambeau sunt obligate să coopereze pentru a salva universul.