Dacă de-a lungul timpului mahalalele/cartierele Bucureștiului s-au format în jurul unor biserici, Militari a fost construit de la zero în jurul unei mari platforme industriale, UREMOAS, noua făclie a Omului Nou.

Șantierul de construcții al cartierului Militari din București (1966)Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA

După 1989, cele mai multe dintre fabricile din Militari au fost demolate ca să facă loc ansamblurilor rezidențiale sau serviciilor, iar oamenii muncii din cartierul-dormitor au rămas fără loc de muncă, doar cu dormitorul cu vedere la ctitoriile prezente.

Viața locuitorilor din Militari continuă să fie modelată de transformări și aprige interese urbanistice, un cartier cu foarte puține spații verzi, cu trafic psihotic pe marile bulevarde, un mediu supraaglomerat și dezordonat, cu blocuri de sticlă, bine păzite, lângă construcții socialiste anvelopate, cu farmacii, șaormerii și jocuri de noroc la parterul blocurilor. A apărut și West Gate, cel mai premium mini-cartier din cartier, destinat, printre altele, studenților care au bani de cazare de lux, cu piscină.

O fotografie recentă surprinde laolaltă, la o școală din Militari, steagul UE și stema Republicii Populare Române.

Citește, pe B365.ro, suprinzătoarea poveste a singurului cartier fără parc din București, locul care în 1848 era una dintre cele 7 comune urbane are orașului, cu peste 15.000 de locuitori.