De câte ori se mai duce câte o clădire veche din București cad în uitare și oamenii care și-au legat viața de ea, povestea locului și semnificația sa.

Locuințe în BucureștiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Clădirea despre care vorbim acum, în care a funcționat faimoasa bodegă-expoziție de artă a fraților Jerca, încă mai stă în picioare, în timp ce vecinele ei au fost înlocuite de construcții noi. Dar abia mai stă în picioare!

Aici, pe strada Povernei, la numărul 44, Ioan Jerca deschisese prăvălia și bodega de delicatese și coloniale „Consumul Jerca Francez”.

În acest loc, cândva plin de viață artistică elevată, Ioan Jerca vindea vin bun, rubiniu, de Corcova, și mici felii de baghetă cu sardele, brânză sau anșoa, ceea ce azi numim tapas sau mezze.

Pictorul Luchian a locuit o vreme ceva mai jos pe aceeași stradă, pe Povernei la numărul 8, într-o casă proiectată de arhitectul Carol Benisch și, conform ziarelor vremii, cel puțin una dintre lucrările sale făcea parte din colecția lui Ioan Jerca.

Citește, pe B365.ro, povestea cârciumii din București în care artiștii plăteau consumația în tablouri, așa că pereții erau plini de Tonitza, Pallady, Iser, Pacea...