În anul 1939, arhitectul Alexandru Zaharia proiecta pe strada Docenților o vilă mediteraneană gândită în mod special pentru o singură persoană: faimoasa actriță Elvira Godeanu.

Fațada unei vile din BucureștiFoto: Adina Munteanu | Dreamstime.com

Actorul Armand Calotă, nepotul actriței, își amintește începutul poveștii acestei clădiri superbe, pe care soțui ei, excepționalul inginer constructor Emil Prager, i-a dăruit-o iubitei lui soții: „Se plimbau pe stradă și Elvira i-a spus: «Uite ce brad frumos este în fața acestei case». Emil a zis: «E frumos, ia cheile și vezi ce este înăuntru». Și așa i-a făcut cadou această vilă”.

Dar „Marea Doamnă a teatrului românesc” avea să se bucure puțin timp de reședința ei spectaculoasă. Au venit comuniștii, casa a fost naționalizată, ea a fost dată afară și pensionată forțat de la Teatrul Național, laolaltă cu toată generația de mari actori interbelici.

Vila Elvirei Godeanu a fost ocupată întâi de ofițeri ai armatei roșii. Apoi, până în anii '90 a fost locuită de tovarăși cu origine sănătoasă.

Citește, pe B365.ro, povestea unei actrițe formidabile și a casei ei, una dintre cele mai frumoase clădiri mediteraneene din București.

_____

(Foto articol © Adina Munteanu | Dreamstime.com)