Aristide Blank a fost un personaj unic și controversat în istoria recentă a României. A modelat în mare măsură politica românească și parcursul țării în perioada interbelică. A împrumutat politicieni influenți, l-a finanțat pe Carol al II-lea și a contribuit la revenirea sa pe tron, a scăpat de o tentativă de asasinat și a rămas cunoscut pentru falimentul imperiului Marmorosch Blank.

București, 1967 - Centrul vechi al Capitalei, Banca Națională din Strada DoamneiFoto: AGERPRES FOTO/ARHIVA

De numele lui Aristide Blank se leagă o mulțime de controverse și scandaluri cu trafic de influență și mită la nivel înalt, o serie de escrocherii, care culminează cu falimentul catastrofal al băncii Marmorosch Blank, un dezastru în valoare de peste 3 miliarde de lei.

S-a născut în ianuarie 1883 și a trăit o copilărie în care nu părea că-i lipsește nimic, ci dimpotrivă, că-i prisosește. A absolvit Dreptul și Filosofia la Universitatea din București.

După terminarea studiilor, Aristide a fost avocat afiliat la Baroul din București, apoi a făcut parte din consiliul de administrație al mai multor sucursale Marmorosch Blank și în cele din urmă a preluat în 1914 frâiele întregii bănci de la tatăl său, Mauriciu Blank.

Citește, pe B365.ro, despre un faliment epic în istoria Bucureștiului și povestea unuia dintre cele mai stranii personaje din „lumea bună” interbelică.