Dacă te plimbi prin București pe lângă Parcul Filipescu, printr-una dintre cele mai frumoase și mai exclusiviste zone din București, du-te pe strada Paris și oprește-te o clipă la numărul 37. Ridică ochii și privește cu atenție clădirea. Este o minunăție de castel medieval cu aer romantic și magnolii superbe în vremea magnoliilor.

Fațada unei vile din BucureștiFoto: Adina Munteanu | Dreamstime.com

Dar ceea ce nu vei afla niciodată din stradă este istoria extraordinară a acestei clădiri. De fapt, sunt straturi de istorii, acum aproape că neverosimile.

Pe de-o parte, e povestea supraviețuirii castelului. A fost bombardat de două ori în primăvara anului 1944. Atunci a ars, s-a prefăcut într-un morman de moloz și a fost refăcut din temelii în numai un an. Apoi, au venit comuniștii, a fost naționalizat și, mult timp, a fost sediu de ambasadă.

Pe de altă parte, e povestea proprietarilor. Vila mediteraneană pe strada Paris 37 a fost proiectată de arhitectul Ion Giurgea și i-a a aparținut inginerului constructor George Pomponiu, vărul extraordinarului arhitect, care a făcut, printre altele, Crucea de pe Caraiman și Mausoleul de la Mărășești.

Descoperă, pe B365.ro, povestea castelului cu mai multe vieți, spusă de nepotul proprietarului și de arhitectul care a documentat clădirea.

_____

(Foto articol © Adina Munteanu | Dreamstime.com)