Ikea, locul unde iau prinzul corporatistii din Baneasa
Miercuri la 11, restaurantul Ikea e plin. In aproape trei ore, in restaurantul de la etajul 1, din incinta Ikea se vantura peste 200 de persoane. Pe langa o masa ocupata de muncitori in uniforma firmei trece un sir de barbati la costum. Unul dintre ei are ochelari de soare tip "Man in Black" si handsfree cu bluetooth. Zambeste multumit in timp ce plimba tava din coltul cu platourile de plastic pana la casa de marcat. "Mancarea e asa -si- asa. Nu pot sa zic ca e cea mai buna, dar e cea mai ieftina din tot complexul comercial (n.r. Carrefour, Bricostore, Mall Baneasa si Ikea) ieftin si aproape de serviciu", spune unul dintre colegii lui. Care a adaugat ca e multumit fiindca sistemul de autoservire il ajuta sa economiseasca timp.
Drumul tavilor Ikea
Pe acest traseu gasesti panouri cu diferite scheme de cumparare a mancarurilor. Meniul de chiftelute, de exemplu, poate fi cumparat cu 6 lei sau cu 8 lei. Pe langa portia de 5 sau 7 chiftelute primesti cartofi in sos de smantana si gem. Cei mai multi se inghesuie sa manance piept de pui.
Membrii unui grup dezbat aprins: "somon sau nu?". O fata spune: "am mancat toata saptamana trecuta somon, nu stiu ce sa mai iau". In cele din urma, toata echipa alege meiul de chiftelute. Unul singur se multumeste doar cu o prajitura.
"Chiftelute cleioase"
In afara de angajatii companiilor din zona, la restaurant poposesc si alti clienti. Elevul 1 si elevul 2 vorbesc despre scoala, excursie, frica de bacalaureat fotbal si Ikea. "E ieftin rau, aici" - un subiect asupra carora s-au inteles amandoi.
Un subiect unde nu au picat de acord e gustul mincarii. "Chiftelutele astea sunt cam cleioase si au un gust ca si cum n-ar fi facute", zice primul. Elevul 2: "Esti tu taran si nu stii". Mai ia cateva inghitituri si revine: " Daca nu sunt bune, de ce ti-ai luat?".
Dupa ei vine o serie de salariati, 40 de ani, imbracati tip "inginer de varsta a doua" - curat, dar fara stil sau fite. "Eu nu ma impac cu gemul asta de la chiftelute!". "Lasa-le in farfurie", ii raspunde un coleg.
Cool versus un-cool
Soseste inca un grup de cinci oameni galagiosi. Trei femei, tinere, sub 30 de ani, si doi barbati, cam in aceeasi grupa de varsta. Vorbesc de zor despre diferiti colegi de serviciu si relatiile lor cu ei, intamplari marunte, Vama Veche si despre un sef al carui secrete tocmai l-au aflat: se drogheaza.
"Mama, ce bun e somonul asta", zice la un moment dat o tanara din grup. "Mai ales la banii astia. Sunt preturi foarte cool", i se raspunde. Dupa ce termina masa, grupul de colegi paraseste restaurantul intr-un mod relativ un-cool. Au lasat tavile si servetele pe masa, ignorand panourile din Ikea, care explica de ce e bine sa iti strangi singur masa.
Baneasa, cartierul companiilor mari
In zona Baneasa au sediul cateva dintre cele mai mari firme din Capitala. Pe langa Aeroportul Baneasa, au sediul Avenir Telecom - unul din principalii distribuitori europeni de produse şi servicii de telefonie, Colgate-Palmolive, Mercedes-Benz Romania, Mobexpert si Omniasig- Asigurari de Viata. In plus, in Baneasa Business & Technology Park au inchiriat sedii companii ca Moeller Electric, DuPont, BMW Romania si F. Zanti Com.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Ce conteaza ca am biroul la Caracal?
Chiar ma intrebam cand va aparea un astfel de articol... Nu stiu ce se intampla acolo in timpul saptamanii, dar clar restaurantul are mai mare succes decat magazinul in sine in wk-end...
Articolul pune accent pe faptul ca multi corporatisti (care chipurile ar avea venituri foarte mari) mananca la un restaurant ieftin; in opinia mea, ar trebui sa vedem partea plina a paharului, sa constientizam ca asa este corect: sa mananci bine si ieftin.
Daca esti corporatist, nu inseamna ca trebuie sa cauti un restaurant in mijlocul orasului.
Daca ai un restaurant aproape de serviciu, unde mancarea este foarte ieftina si buna, bravo tie! esti un norocos, indiferent cati bani ai in portofel.
Este normal ca iesirea din restaurant sa fie prin magazin... astfel, o poti interpreta ca fiind o invitatie la a cumpara produsele magazinului dupa ce ai mancat bine.
Si asta nu inseamna ca mancarea este scumpa... ci dimpotriva, chiar este ieftina.
Ikea e magazin nu restaurant, iar daca in magazin e si un restaurant asta este pentru vizitatorii care sint infometati.
Am totusi o banuiala: e defularea unui complex de superioritate al unei dudui neinteresante dar plina de ifose.
Pacat ca nu ne-ati spus si parerea dvs, sau macar ce ati servit. Somon sau chiftelute?
Probabil ca ar iesi un articol fulminant.
(I-o mai de pe vremuri, cand exista o presa studenteasca comunista, si care saraca nu putea scrie decat despre Tovarasu si despre camine si cantine). Iaca - a reinviat un gen jurnalistic pe nedrept uitat.
Daca autoarea articolul vroia sa faca un articol tare pe acest subiect putea sa caute, sa se documenteze, sa incerce sa afle de ce este asa de ieftin restaurantul IKEA. (la fel si ca magazinul alimentar unde poti gasi conserve si dulciuri "made in sweden" la preturi incredibile). Daca ar fi facut putina munca de investigatie - cum ar trebui sa faca un jurnalist adevarat - afla niste lucruri interesante. Asa, insa.....a vazut doar niste cartele magnetice la gatul unor tipi/tipe care imping tava la IKEA!!!!!!
Miau Miau, ce naiba, aveam o parere buna despre feline!!!!!
Daca ar fi niste salarii decente credeti ca ar mai manca ei chiftele cleioase, ca s-ar mai inghesui cu toti amarastenii la mancarea ieftina de IKEA?
Au ajuns mai degraba salariile de la stat mai mari decat cele de multinationale care au prevazute in procedurile interne cresteri anuale salariile la nivelul inflatiei din tarile vest europene.
Poate sunt snob, poate sunt gurmand... dar poate nu sunt niciuna :) E trist pentru oricine, corporatist sau nu, sa manance o saptamana la IKEA.