Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania si Muzeul Taranului Roman organizeaza marti, 7 octombrie, orele 17, in Studioul Horia Bernea, proiectia unor documentare din arhiva Securitatii maghiare.

Sub titlul "Politia politica: instructiuni de folosire. Filme documentare din arhiva securitatii maghiare", se vor rememora sau intalni pentru prima oara aspectele mai putin cunoscute ale instrumentului de conservare a puterii in fostele state comuniste. Proiectul este realizat cu sprijinul istoricului Andrea Varga.

Filmele incluse in program prezinta aspecte tehnice din activitatea Securitatii maghiare: „Perchezitia secreta”, „Instructiuni pentru raspandirea manifestelor”, „Urmarirea in cadrul contraspionajului” sau „Instructiuni de organizare a caselor conspirative”.

Metodele de lucru ale Securitatii au fost similare in toate tarile fostului bloc comunist, astfel incat materialele documentare prezentate vor constitui un punct valid de pornire pentru discutiile care vor avea loc la sfarsitul proiectiilor.

Printre invitatii, la dezbatere se vor numara Marius Oprea (presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania), Radu Filipescu (presedintele Grupului pentru Dialog Social) si Liviu Plesa (cercetator la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii).

Accesul publicului la proiectii este liber.