In weekend, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ a gazduit Targul de Sfantul Dumitru. Bucurestenii au putut admira si cumpara sute de obiecte traditionale, de la obisnuitele vase de lut, la marionete si papusi. Dar nu papusa Oana (Zavoranu).

papusiFoto: Hotnews

La o masuta, vizitatorii au avut surpriza de a gasi, puse la vanzare, potcoave purtate de cai. Explicatia a venit firesc: "Cand se construieste o casa, se ingroapa in temelii o potcoava, ca sa poarte noroc", a explicat Elena Nencov, din Curtea de Arges. "Florile-s din panusi, inseamna prosperitate. Trandafirii aduc si ei dragoste si intelegere in casa."

potcoave norocoase
Foto: Hotnews

Jucariile de lemn si papusile au facut deliciul copiilor. Este vorba de papusi reprezentand oameni de la sat, in costume traditionale, dar si de marionete, papusi de mana sau papusi de degete.

jucarii
Foto: Hotnews

"Eu nu fac papusi pentru cei de la teatru", spune Carola Cucuta, din Buzau, Gura Teghii. "Ei au papusarii lor. Eu fac din pasiune si mi-am castigat si-o paine, pan' anul asta cu el. Cred ca sunt papusar de 7-8 ani."

papusi de mana
Foto: Hotnews

Desi papusile inca se mai vand, ea crede ca e prea greu sa traiesti din asta. "Se vand si acum, dar nu-mi mai convine. Este foarte multa munca si nu scot bani pe ele. Fac de obicei cateva papusi, apoi le vand. Dar pentru a face trei... cinci papusi, muncesti doua-trei saptamani. Sunt mulate de mana... nu, nu merita. Am trait din asta pan-acuma, dar acuma nu mai pot. Cateva targuri pe an si ce faci cu ele?"

Cu toate ca este abia toamna, vizitatorii au putut face chiar si cumparaturi pentru Craciun. Ei au putut alege dintre numeroasele podoabe din paie, special create ca ornament pentru brad.

podoabe de brad
Foto: Hotnews

Nu puteau lipsi bostanii, dar nu sub forma de leguma, ci ca obiecte ceramice. Desigur, tinerii se gandeau mai degraba la dovleacul-felinar, vedeta a Halloween-ului care urmeaza la sfarsitul lunii. Cei care pretuiesc traditiile romanesti stiu insa ca toamna, la finalul muncilor agricole, se fac strigoi din bostani ciopliti, iar inauntru sunt puse lumanari.

felinare din bostan
Foto: Hotnews

Doamna Stela Costache a adus cu ea masti care amintesc de traditiile din Bucovina. “In noaptea de anul nou se danseaza si se spun tot felul de vorbe ca sa alunge spiritele rele pentru anul urmator. Din cauza asta au coarne, ca sa sperie. Dar se pare ca nu se sperie nimeni. Toti se amuza."

masti
Foto: Hotnews

Vasele de lut puse pe jos de vanzatori au starnit zambetele trecatorilor: "sa avem grija, sa nu calcam in strachini", s-au amuzat unii dintre ei.

nu calcati in strachini
Foto: Hotnews

Bucurestenii au putut vedea si cum se lucreaza cu ajutorul unui razboi de tesut.

razboi de tesut
Foto: Hotnews

marioneta
Foto: Hotnews

papusi de deget
Foto: Hotnews