"Cu ce mergi la serviciu? Cu autobuzul? Si eu. Si nu-mi convine sa fac doua ore pe un drum pe care as face o jumatate de ora cu bicicleta. Asta - daca as putea sa o folosesc, fiindca tot timpul stau cu frica sa nu dea vreo masina peste mine. Vreau sa nu mai fie masini pe trotuare si vreau ca pista de biciclisti sa fie respectata", a rezumat motivul marsului Mirabela Gradinaru, de la Asociatia Salvati Bucurestiul.
![]() |
Marsul pietonilor Foto: Hotnews |
![]() |
"Am venit aici alaturi de elevii mei. Lucrurile nu se pot schimba fara o implicare concreta", spune si Georgeta Panait, profesoara, in timp ce imparte elevilor fluturasi cu mesajul marsului.
Marsul s-a desfasurat pe traseul Palatul Sutu-Bd. Regina Elisabeta-Parcul Cismigiu, traseu pe care participantii au facut trei opriri. Prima, la Directia Generala a Politiei Capitalei, pentru a depune petitia ce le sprijina cererile. In urma postarii online a petitiei, precum si a strangerii de semnaturi de catre voluntari, au rezultat 800 de semnaturi.
![]() |
Marsul pietonilor Foto: Hotnews |
![]() |
Marsul a luat sfarsit la ora 16.30, in Parcul Cismigiu. Aici, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a declarat: "In tarile civilizate, conflictul dintre pietoni si soferi a fost rezolvat acum 30 de ani. Acest conflict ar putea fi micsorat, in primul rand, prin realizarea unei benzi unice pentru trolee si autobuze". Participantii au aprins zeci de lumanari si au pastrat linistea pentru un minut, in memoria pietonilor accidentati mortal pe zebra.
![]() |
Marsul pietonilor Foto: Hotnews |
![]() |
Marsul a fost organizat de Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia ARCVIPP, D.G.A.S.- MB si Asociatia pentru Protectia si Siguranta Cetateanului, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.
In cazul in care nu va exista nicio reactie concreta din partea autoritatilor, o a doua editie a marsului urmeaza sa aiba loc in luna mai a anului viitor, dupa cum au declarat organizatorii.
Marsul pietonilor
Đin păcate, mulţi şoferi şi edili nu realizează că pietoni sunt nu numai adulţi cu două picioare valide şi cu mâinile în buzunare, ci şi oameni cu sacoşe, oameni cu copii de mână, oameni cu copii în cărucioare (inclusiv gemeni), oameni cu cârje, oameni în cărucior cu rotile.
Visez la trotuare şi alei de măcar 1,5-2m lăţime, ca să poată trece doi oameni cu sacoşe sau cu copii unul pe lângă altul, trotuare neocupate de maşini parcate abuziv, de chioşcuri sau terase, alei trasate pentru a servi oamenii şi nu ca să arate bine pe planşa arhitectului, treceri de pietoni plasate rezonabil, să nu ai de ocolit jumate de kilometru, pasaje sigure (dacă nu e trafic pietonal mare, atunci să fie supraterane, nu subterane) şi mai visez şoferi care să aibă răbdare să nu depăşească 20-30km/h pe străduţe şi alei. Mai visez şi pietoni educaţi, care să nu traverseze aiurea străzile. Adică respect reciproc între pieton şi automobilist.
1. In fata blocului e un bou care blocheaza trotuarul.
Se trimite un email la tot grupul pietonilor si toti in aceaisi zi trimit o sesizare la politie (pe email) raportand acelasi incident.
Cand politia primeste 200 de sesizari pe acelasi autovehicol va garantez ca ala o va patii!!!
Acest scenariu este repetat zilnic ptr a rezolva problema fiecarui pieton
Folositi adresa urmatoare:
To:
bpr_bpr/IGPR@politiaromana.ro
Cc:
circulatie@politiaromana.ro