VIDEO/FOTOGALERIE: Cazanele Dunarii: Ghid de calatorie in salbaticie
E bine de stiut
Cum se ajunge: De la Bucuresti pana la Orsova sunt 365 de km, pe traseul Pitesti - Craiova - Drobeta Turnu Severin. Comunele Eselnita si Dubova - unde sunt cele mai frumoase panorame ale defileului - sunt la mai putin de 20 km de Orsova. Carburantul costa cam 200 de lei dus intors. In functie de stilul de condus se pot face intre patru si sase ore. Orsova se afla la 340 km de Brasov, la 215 km de Timisoara, la 590 km de Constanta, la 350 km de Cluj, la 280 km de Sibiu si 640 km de Iasi. La Orsova se poate ajunge si cu trenurile care circula pe ruta Bucuresti - Timisoara, iar calatoria dureaza cam cinci - sase ore.
Unde te cazezi: Pe internet sunt date despre zeci de pensiuni din zona. Preturile anuntate pe site-uri sunt in unele cazuri cu 20 - 30% mai mici decat cele din realitate, dar un telefon clarifica lucrurile. In multe cazuri se pot face rezervari fara a da avans, deoarece oamenii merg pe incredere. Cele mai ieftine camere costa sub 100 lei/noapte, majoritatea costa 120 - 130 lei, iar cei mai pretentiosi gasesc pensiuni de lux cu 200 lei/noapte, mic dejun inclus.
Farmecul unor nume inedite - Eselnita, Mraconia, Dubova
La 350 de km de Bucuresti, in Banat, la o aruncatura de bat de Serbia se afla Cazanele Dunarii. Pereti stancosi ce ajung la cateva sute de metri inaltime incadreaza Dunarea. Mini-fiorduri te lasa cu gura cascata in locuri cu rezonanta sarbeasca, cum ar fi Eselnita sau Dubova.
Dar de unde numele de Cazane? Inainte de a se fi construit acum trei decenii hidrocentrala Portile de Fier, debitul era foarte mare pe albia ingusta, si erau cataracte in zona carora apele pareau ca fierb, ca intr-un cazan. A fost creat lacul de acumulare, multe localitati au fost acoperite de ape, inclusiv insula Ada Kaleh.
Totul iti aminteste ca esti la cateva sute de metri de Serbia. Pe telefon e posibil sa ai semnal de la o retea din tara vecina, iar in masina prinzi un radio de la Belgrad.
O calatorie de trei ore cu barca costa cam 30 - 40 de lei de persoana si e greu sa fii nemultumit. Barca nu are voie sa se apropia la mai putin de 250 de metri de malul sarbesc, insa e suficient pentru a vedea Tabula Traiana, o lespede uriasa de piatra pe care sunt reprezentati doi delfini si un vultur. Partea frumoasa e ca dateaza de acum 2.000 de ani, fiind creata de romani pentru a comemora trecerea Dunarii in primul razboi dacic. Tabula a fost ridicata 33 de metri pentru a fi vizibila si dupa constructia hidrocentralei Portile de Fier.
Replica romaneasca a venit acum zece ani, cand fundatia Constantin Dragan a finantat o imensa sculptura in piatra a chipului regelui Decebal (38 metri inaltime). Infiltratiile au afectat nasul si mustata statuii, care au fost refacute cu ciment.
Tot pe malul romanesc, din desisul verde iese un podet de lemn care duce spre o grota. Acum trei secole era folosita drept fortareata, iar soldatii trageau cu tunul spre vasele turcesti care nu voiau sa plateasca taxele de trecere.
Pe partea romaneasca a Dunarii, fata in fata cu Tabula Traiana se afla manastirea Mraconia. Numele inseamna apa intunecata sau loc ascuns; actuala manastire a fost ridicata dupa Revolutie si arata exact ca originalul, care dateaza din secolul 16, insa a fost inghitit de ape la construirea hidrocentralei. De la vechea manastire s-au mai pastrat usile imparatesti si o candela.
Un alt loc spectaculos este pestera Ponicova, in care se poate intra cu barca, daca apa este suficient de inalta. Daca nu, pestera poate fi vizitata si de pe uscat.
In zona gasesti usor cazare, zeci de pensiuni au poze si numere de telefon pe internet, iar cazarea costa cel mai adesea 100 - 120 lei/camera dubla pe noapte, plus circa 30 de lei micul dejun. Cele mai multe sunt in Eselnita si Dubova, la un sfert de ora cu masina de Orsova. Mancarea are preturi convenabile, o portie de peste prajit costa cam 16 - 17 lei, iar un snitel cu cartofi prajiti ajunge la 11 - 12 lei.
Pana acum 20 de ani, turismul era aproape inexistent in acasta zona de granita. Tragediile erau la ordinea zilei, mii de oameni au incercat sa fuga in Iugoslavia in cele mai diverse moduri - unii au reusit, altii au murit, o parte din calauze s-au imbogatit, altii au infundat puscaria. Azi se poate merge in Serbia fara viza, in zona Cazanelor nu sunt orase importante in tara vecina, ci doar localitati putin cunoscute cu sonoritate interesanta, cum ar fi Teklija, Milanovac sau Kladovo.
Manastire ctitorita de un ziarist, fosta carciuma
Orasul Orsova are in apropiere un loc deosebit - manastirea Sf Ana de pe Dealul Mosului. A fost ctitorita de Pamfil Seicaru, celebru si contestat ziarist interbelic, insa in perioada comunista a fost transformata in sanatoriu pentru tuberculosi, iar biserica a fost chiar si carciuma. Acum, duminica dimineata glasurile maicilor care intoneaza cantari bisericesti te fac sa mai uiti de criza, taxe si alte lucruri profane. Cactusii superbi sunt si ei un motiv sa revii.
Calatoria cu barca - cel mai interesant episod al unei excursii la Cazane:

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
http://www.facebook.com/album.php?aid=2020830&id=1283839882&l=fabeb161f4
poze la cazane intr-o zi cu ceata:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2016041&id=1283839882&l=5e08ed0dde
poze la cazane intr-o zi cu soare:
http://www.facebook.com/album.php?aid=2017689&id=1283839882&l=e441ae122f
Pe de alta parte, regiunea Cazanele Dunarii este un loc care te lasa fara cuvinte.
nici macar n-o sa aud zgomotul motorului.
poate la anu', anu' asta e deja planificat.
Trebuie doar sa trimiti o instintare la graniceri ca tu in ziua de ai chef sa te dai cu caiacul.
Mă rog, să revenim la un limbaj mai elegant, ca să nu te isterizezi de tot. Al doilea motiv ţine de ce nici nu te aştepţi: oamenilor care locuiesc mai la vale de Şviniţa le'a fost mult mai uşor să ajungă la Severin să rezolve treburile administrative; înaimnte mergeau la Oraviţa, dar de când or pus capitala de judeţ la Reşiţa, în condiţiile de infrastructură specific românească... Adevărul că dacă nu făceau romanii, turcii şi austriecii drumul ăla prin Clisură, în baza românilor rămâneam uitaţi de lume!
Acum ,sa te clarific ,pentru ca alta data sa nu mai faci afirmatii mincinoase (vezi ce prezentare au localitatile pe Wikipedia ).
Zona de la Varciorova (granita stabilita pe actualul rau Bahna) in amontele Dunarii apartine de Banatul istoric si nici vorba de anomaliile comuniste care au anexat o parte din sud-estul Banatului la olteni.Noi cei din aceasta zona ne consideram banateni pentru ca este un teritoriu al Banatului si nu al Olteniei.Confirmarea o vei avea de la localnici ,dar nu de la "viniturile " anilor '80,'90.Un oltean mucalit sustinea sus si tare ca fratele lui are o afacere deschisa in Orsova din 2007 si se supara daca-i spui banatean.Pai daca frate-su incarca brichete la Caransebes inseamna ca si pe gugulani i-a facut olteni peste noapte ? Numai cu asemenea specimene sa nu ai tangenta ?
Revenirea in BANAT a acestei zone este singura solutie viabila pentru revigorarea turismului sanatos cu iz occidental .
Peisajele sunt unice in Europa, dar, din pacate, de cativa ani a inceput invazia barbarilor, iar asta se vede.
Nu mai ai loc sa ajungi pe malul Dunarii de pensiunile care l-au confiscat.
Sper sa nu se ajunga la manelizarea zonei, dar mi-e teama ca asta se va intampla.
Dincolo de cazane este Sviniţa - minoritate sârbă, Eibenthal - minoritate cehă, ruinele cetăţii Trikule, pe malul sârbesc este Cetatea de la Golubac (se citeşte Golubaţ), Lipinski Vir - locul unde s-a descoperit cea mai veche aşezare umană permanentă din Europa, în dreptul Moldovei Vechi se află Stânca babacăi, este o zonă mirifică.
Autorul n-a specificat localitatea Mraconia de la capătul golfului Mraconia, locul unde mergeam in tabere când eram elev.
Până la Orşova sunt Bahna, Vodiţa locuri unde poţi sta liniştit să dormi peste noapte în cort.
Sper, totuşi, ca zona să nu se dezvolte prea mult, nu vreau să văd cum se distrug aceste locuri, cu toate că potenşialul turistic este mai mare decât Valea Prahovei
Să nu uit, la 16 Km.de Orşova pe drumul spre Timişoara este Baile Herculane, şi valea Cernei, nici nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu vizitaţi totul.
Zona cazanelor este protejata prin Parcul Natural Portile de Fier: http://www.portiledefierpn.ro/ Sunt trasee marcate, cu vederi superbe inspre defileul dunarii.
Aici este o lista cu pensiunile din zona:
http://www.infopensiuni.ro/pensiuni-din-cazanele-dunarii-portile-de-fier/
Nu sunt asa multe, si in sezon sunt pline.
Noi am stat la o pensiune noua, Pensiunea Septembrie: http://www.pensiunea-septembrie.ro/ (o recomand)
http://deasupranorilor.wordpress.com/2009/05/10/pensiunea-septembrie-part-i/
www.donau-info.org
Este pentru patru tari, Croatia, Serbia, Romania si Bulgaria si are foarte multe informatii. La capitolul Accommodation (respectiv Unterkunft in germana) veti gasi un tabel cu toate locatiile de cazare pe care noi le-am verificat . Mai sunt si altele dar din lipsa de bani facem aceste actualizari o data pe an cand ne deplasam in zona. Sunt preturi ,facilitati date de contact.
De asemenea in zona sunt si alte obiective deosebite. Exista o comunitate ceha care si-a pastrat foarte bine obiceiurile ( satele Garnic, Sfanta Elena, Ravensca, Bigar si Eibenthal), nu departe sunt Cheile Nerei (cele mai lungi din Romania si printre cele mai lungi din Europa.
La Garnic si Eftimie Murgu (Rudaria) sunt mori de apa inca functionale.
Pentru cine doreste informatii suplimentare aveti mai sus adresa de mail a Serviciului Salvamont Caras-Severin.
Zona Banatului cuprinde părţi din Serbia, România şi Ungaria.
cazanele sunt în judeţul mehedinţi, dar defileul dunării se intinde pe doua judete Mehedinti si Caras Severin.
Orsova seara cu faleza luminata,valea Cernei,Herculane, caditele cu apa termala si orasul Severin...merg acolo in weekenduri cam o data la saptamani si e super, aer curat, peisaje superbe..ce-ti mai poti dori ?
In urma cu 10 ani se putea inchiria din Orsova, dar nu mai stiu daca e posibil.Plimbarea cu barca e o alternativa doar pt un grup mic 2-3 persoane.
Stie cineva?
Multumesc.
Tin sa mentionez ca nu am masina si habar nu am cum as putea ajunge ..
Are cineva vreo idee ?
Multumesc frumos .