La doi ani de la concertele sustinute la Arenele Romane din Capitala si in cadrul Festivalului Peninsula din Targu Mures, formatia Gogol Bordello revine in Romania pentru a-si promova albumul Super Taranta. Evenimentul va avea loc la Teatrul de Vara Herastrau, pe 17 iunie, cu incepere de la ora 19:00, informeaza organizatorii. Invitati speciali vor fi cei de la Taraf de Haidouks, "cea mai buna formatie tiganeasca din lume".

Concertul sustinut de Gogol Bordello pe 17 iunie, la Bucuresti, este inclus in partea a doua a turneului international prin care trupa isi promoveaza cel mai nou album, intitulat Super Taranta. “Cu Super Taranta vom cuceri lumea!”, declara anul trecut frontman-ul trupei, Eugen Hutz. “Este o pura isterie orgasmica!”

Super Taranta este al cincilea album de studio al trupei, dupa Voi-La Intruder (1999), Multi Kontra Culti vs. Irony (2002), East Infection (2005) si Gypsy Punks: Underdog World Strike (2005).

Gogol Bordello a fost infiintata in 1999, avand la baza mai multi imigranti din Europa de Est. Stilul muzical al trupei se prezinta sub forma unui "mix" care porneste de la un salbatic "gypsy two-step", asemanator cu variantele est-europene de ska, condimentat cu punk, metal, rap, flamenco, cabaret, roots raggae, italian spaghetti western twang, dub, dar si alte sunete folosite de tiganii de pretutindeni.

Poate cel mai faimos fan al trupei este Madonna. Ea care si-a facut debutul regizoral cu filmul intitulat Filth And Wisdom, in care unul dintre roluri este jucat de Eugen Hutz. De asemenea, in cadrul evenimentului Live Earth din Londra, Madonna s-a aflat pe scena alaturi de Eugen Hutz si acordeonistul Sergey Rjabtzev, pentru a re-interpreta piesa La Isla Bonita. Madonna declara pe blog-ul ei: “You should definitely check them out“.

Vezi aici site-ul oficial al trupei Gogol Bordello si pagina de myspace.

Taraf de Haidouks (Taraful Haiducilor) este probabil cel mai de succes export muzical al Romaniei. Grupul are in componenta sa trei generatii de lautari din deja celebrul sat Clejani, judetul Giurgiu, localitate al carei nume a facut inconjurul lumii muzicale. Istoria Tarafului se intinde pe durata mai multor decenii, insa abia la sfarsitul anilor ‘80 intra in atentia publicului si presei internationale, odata cu invitatia de a canta la Paris si Geneva. Pana la aceasta data “haiducii” din Clejani cantasera doar la nunti, botezuri si alte petreceri de prin satele Baraganului.

Succesul neasteptat al primelor concerte sustinute in afara granitelor tarii atrage la scurta vreme interesul casei de discuri belgiene Crammed Discs care le propune un contract de inregistrare, urmat in anul 1991 de aparitia albumului de debut al lautarilor, Musique des Tsiganes de Roumanie.

Discul este foarte bine primit de critica si este urmat de turnee pe toate meridianele, din Japonia pana in Statele Unite. Tokyo, Paris, Singapore, Londra, New York, Los Angeles sunt doar cateva dintre orasele unde recitalurile Tarafului sunt aclamate cu caldura si aplaudate indelung.

Muzica lor se bucura de aprecieri superlative din partea unor personalitati ca Yehudi Menuhin si componentii Kronos Quartet, alaturi de care au si inregistrat si cantat live. Peter Culshaw de la Telegraph ii apreciaza ca fiind "cea mai buna formatie tiganeasca din lume” iar Johnny Depp considera muzica lor ca fiind "ceva mai presus de orice altceva am auzit".

In prezent, formatia numara 12 membri, cu varste cuprinse intre 20 si 85 de ani. Vezi aici pagina de myspace a celor de la Taraf de Haidouks.

Programat initial sa aiba loc la Arenele Romane, concertul Gogol Bordello si Taraf de Haidouks a fost mutat la Teatrul de Vara Herastrau. Inchis in urma cu 30 de ani, Teatrul de Vara Herastrau a fost redeschis oficial la inceputul lunii trecute. Accesul in amfiteatru se face prin intrarea in parcul Herastrau din rondul Arcul de Triumf.

Biletele pentru concertul din 17 iunie 2009 sunt disponibile la pretul de 90 lei si pot fi procurate online de la MyTicket.ro, din reteaua Diverta, Magazinul Muzica, Librariile Carturesti si din cluburile Control si Fire. Evenimentul este organizat de One Event.