Vineri, 19 iunie, la ora 20:30, Parcul National Lia Manoliu va gazdui concertul trupei Trei Parale, informeaza organizatorii. Evenimentul face parte din Festivalul Parcul Artelor, care se va desfasura in perioada 19-21 iunie, in Capitala. Timp de trei zile, vizitatorii vor avea acces la concertele Animal X, Dekadens, Zgarie Nori, vor asista la reprezentatia de dans contemporan Dansez pentru mine sau vor urmari jonglerii cu mingi sau maciuci, diablo, devilstick, poiuri si firejuggling. Intrarea este libera.

Trei Parale si-a inceput existenta in anul 2003. Cei patru componenti ai formatiei (Florin si Beatrice Iordan, Daniel Pop, Dinu Petrescu), tineri oraseni atrasi de muzica traditionala specifica spatiului carpatic, incearca sa alature muzicile romanesti si pe cele ale altor popoare ce traiesc in acest loc. Ei doresc astfel continuarea unor traditii locale libere de mostenirea folclorismului comunist. In acest scop, instrumentele pe care le folosesc sunt vechile instrumente ale satului: fluierul, cavalul, tilinca (un fluier arhaic fara gauri), cobza, dramba, simple percutii etc.

La sfarsitul lui 2008, Trei Parale si-au lansat primul album, intitulat Bazar. "Incercam sa recuperam o parte din muzicile care se cantau in secolul al XIX-lea, in Regat, in Valahia si in Moldova, in orasele, in targuri, in mahalale, in lumea urbana. Cu multe influente fantoma care in general veneau de la Istanbul, era o lume postfanariota. Modele importate de la Paris sau Istanbul faceau ca "incalceala culturala" sa se suprapuna pe "incalceala etnica", orasele romanesti cuprinzand importante mahalale tiganesti sau evreiesti, mai ales in Moldova. In urma unei sinteze locale, a rezultat o muzica in care putem sa ne regasim", spune Florin Iordan, liderul trupei.

Formatia Trei Parale va concerta vineri, 19 iunie, la ora 20:30, in Parcul National Lia Manoliu. Spectatorii vor avea prilejul de a asculta un repertoriu din care nu lipsesc cantece evreiesti si tiganesti, geamparale, cantece de inima albastra, manele autentice, dar si cateva piese provenite din Spitalul Amorului. Este vorba de cartuliile cu cantece pe care Anton Pann le-a publicat la mijlocul veacului al XIX-lea. Vor fi cantate melodii de strat folcloric urban, cantece de factura orientala ori bizantina si creatii ce datoreaza mult muzicii europene.

Cateva mostre audio si video gasiti aici.

Aflat la a doua editie, Festivalul Parcul Artelor va incepe vineri, 19 iunie, la ora 11 dimineata, si va celebra “550 de ani de vitalitate si creativitate urbana bucuresteana”. Evenimentul se va desfasura in Parcul National (Lia Manoliu), vreme de trei zile. Muzica va fi asigurata de formatiile Trei Parale (vineri), Glissando si Circ Parada (sambata), Animal X si Biluna Jam Session (duminica). Vor mai sustine concerte trupele Dekadens, Zgarie Nori etc.

Vineri seara, vizitatorii vor putea asista la reprezentatia de dans contemportan Dansez pentru Mine. Trupele de teatru ArCa LuI nOe, Al Nostrum, INDart si Paiata vor sustine reprezentatii atat pentru cei mari, cat si pentru pitici.

Arta cinematografica va fi reprezentata printr-un maraton de scurtmetraje, filmul documentar Bucuresti 1940 si filmele Calea Victoriei (Alexandru Sarbu), Portile albastre ale orasului (Mircea Muresan) si Pepe si Fifi (Dan Pita).

Iubitorii literaturii vor putea sa petreaca timp in compania cartilor si a autorilor in cadrul librariei special amenajate in amfiteatru. Vor exista, de asemenea, expozitii de pictura, fotografie (in colaborare cu Bucurestiul Meu Drag), sculptura, street art.

Vor fi organizate workshopuri de pictura, sculptura, street art, juggling, airbrush art. Cei de la Juggler.ro vor fi prezenti la eveniment intr-un mod spectaculos, atat cu animatiile de zi (jonglerii cu mingi sau maciuci, diablo, devilstick, poiuri), cat si cu cele de noapte (firejuggling).

Green Fair vine cu Targul de Handmade, iar pentru amatorii de sport vor exista concursuri de biking si de ping-pong, precum si o demonstratie a echipei nationale de tenis de masa. Gamerii pasionati de PlayStation vor avea posibilitatea sa stea in zona Ramai copil. Pentru ce mici vor exista: teatru de copii, face-painting, modelare baloane. Expozitia inedita Hair As Art a Codrutei Farcas si expozitia de ilustratie cu tenta sociala a artistului Cristi Farcas vor face "minuni compozitionale"

Prezentatorii evenimentului vor fi Gianina Corondan si Serban Copot (Hiena - Animal X). Intrarea la eveniment este libera.

Mai multe despre eveniment vezi aici.

Parcul National (Lia Manoliu) si Teatrul de Vara Mihai Eminescu se afla in apropierea statiei de metrou Muncii. Vezi aici harta.