Supranumita "cea mai plina de zel trupa din Europa de Est", formatia Zdob si Zdub va concerta in perioada 4-6 septembrie, in Parcul Izvor din Capitala, in cadrul Tuborg Green Fest, informeaza Emagic. Tot in cadrul festivalului vor fi prezente nume ca Chicane si Guano Apes. Accesul publicului este gratuit.

Zdob si Zdub este o trupa ethno-rock din Moldova, recunoscuta pentru legendarele sale show-uri live. Infiintata in 1994, trupa a ajuns sa cante pe aceeasi scena cu nume mari ale muzicii: Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine, Biohazard, Rollins Band, Soulfly, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra.

Albumul de debut, intitulat Hardcore Moldovenesc, a fost inregistrat in 1996. Discul continea 12 piese si era cantat in limba rusa, cu exceptia piesei din titlu. Un an mai tarziu, trupa a imprimat 10 piese ale albumului Hardcore Moldovenesc in limba romana, pentru distribuire in Romania.

Ulterior, membrii Zdob si Zdub s-au departat de conceptul hardcore-ului american si au inceput sa includa pe piesele lor instrumente populare. In august 2000, in cadrul Festivalului Pepsi-Sziget, "Zdubii" au evoluat pe aceeasi scena cu nume precum Oasis, Suzanne Vega, Guano Apes, Lou Reed, Apollo 440, Bloodhound Gang sau Therapy?.

In 2001, au lansat albumul Agroromantica, urmat de turneul Temporomantica, ce a culminat pe 31 ianuarie 2001 cu un concert alaturi de Emir Kusturica si The No Smoking Orchestra, la Moscova.

Dupa ce au castigat in 2003 premiul Best Video in cadrul MTV Romanian Music Awards, pentru clipul Doina Haiducului de pe albumul Ethnomecanica, Zdob si Zdub au lansat in acelasi an un nou material, 450 de oi. In 2006, Zdob si Zdub a fost invitat la unul dintre cele mai mari festivaluri de muzica din Europa, Roskilde Festival, iar in 2007 trupa a concertat in cadrul primei editii de B’ESTFEST.

De asemenea, "Zdubii" au creat coloana sonora pentru Tiganul, primul desen animat produs in Republica Moldova.

Discografie: Hardcore Moldovenesc (1996), Tabara noastra (1999), Zdubii bateti tare (1999), Agroromantica (2001), 450 de oi (2003), Ethnomecanica (2006).

Printre cele mai cunoscute piese ale trupei se numara hiturile Videli noci, Tiganul si O.Z.N, Everybody In The Casa Mare, Doina haiducului si Bunica bate toba.

Formatia Zdob si Zdub este alcatuita din Roman Iagupov (voce, ocarina), Valeriu Mazilu (trompeta, doodlesack, fluier), Mihai Gincu (bas), Victor Dandes (trombon, fluier), Anatol Pugaci (tobe, percutie), Igor Buzurniuc (chitara).

Vezi aici site-ul trupei si pagina de myspace.

Tuborg Green Fest se va desfasura in perioada 4-6 septembrie, in Parcul Izvor din Bucuresti. Alaturi de Zdob si Zdub, line-up-ul festivalului ii mai include pe Chicane si Guano Apes. Evenimentul este produs de Emagic.