Prima editie a Festivalului International de Film de la Iasi (IIFF) se va desfasura in perioada 25 septembrie - 3 octombrie, informeaza organizatorii. Juriul competitiei de lungmetraj va fi prezidat de actrita ieseana Anamaria Marinca.

Prima editie a Iasi International Film Festival aduce in juriul sectiunilor competitionale actori, regizori, directori de imagine si critici cunoscuti.

Juriul de lungmetraj este prezidat de actrita ieseanca Anamaria Marinca, alaturi de ea aflandu-se Stjepan Hundic, Marius Panduru, Andreea Valean si Oliver Paulus.

Anamaria Marinca a castigat premiul BAFTA pentru cea mai buna actrita in 2005, pentru rolul din filmul Sex Traffic, drama realizata de CBC/Channel 4. Rolul Otilia din filmul 4 luni, 3 saptamini si 2 zile, de Cristian Mungiu, care a obtinut Palme d'Or la Festivalul de la Cannes (2007), i-a adus Anamariei Marinca premiul pentru cea mai buna actrita a anului la Festivalul International al Filmului de la Stockholm, iar in 2008, premiul FIPRESCI pentru cea mai buna actrita, la Festivalul de la Palm Springs.

Recent, Anamaria Marinca a jucat in filmul Five Minutes of Heaven (BBC TV), alaturi de Liam Neeson si James Nesbitt, in The Countess (regizat de Julie Delpy), precum si in cel mai recent lung metraj al lui Radu Muntean, Boogie.

Stjepan Hundic este un cunoscut jurnalist, critic si editor in domeniul cinematografiei. A publicat trei carti de interviuri cu unele dintre cele mai cunoscute personalitati din domeniu si este un oaspete important al celor mai mari festivaluri de film din lume, cum ar fi Cannes, Venetia, Berlin, Sundance sau Locarno.

Din 1992 este membru al Croatian Society of Film Critics, iar incepand cu 1991 este membru FIPRESCI. In 2009, Stjepan Hundic a fost director artistic la cea de-a 5-a editie a Festivalului de Film de la Dubrovnic.

Marius Panduru a colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani, fiind unul dintre cei mai cunoscuti directori de imagine din tara. Printre lungmetrajele care poarta semnatura lui Marius Panduru se numara Weekend cu mama, in regia lui Stere Gulea, Restul e tacere, in regia lui Nae Caranfil, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, de Catalin Mitulescu, A fost sau n-a fost?, in regia lui Corneliu Porumboiu, sau Ryna, de Ruxandra Zenide. Totodata, Marius Panduru a semnat imaginea mai multor scurtmetraje, dar si a unor documentare de televiziune.

Andreea Valean, cunoscuta regizoare de teatru, dar si manager al proiectului dramAcum, si-a construit un nume si in cinematografie, unde a semnat scenariile filmelor Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii si Trafic, care a obtinut Palme d'Or pentru scurtmetraj la Cannes, ambele in regia lui Catalin Mitulescu. Andreea Valean a lucrat si la scenariul lungmetrajului Ryna.

Regizorul elvetian Oliver Paulus este cunoscut mai ales pentru lungmetrajele Tandoori Love / Dragoste in stil Tandoori, lansat in 2008, o comedie pentru care a semnat si scenariul si cu care a castigat Best Artistic Contribution la Festivalul International de Film de la Cairo si a fost nominalizat la Swis Film Prize, dar si pentru filmul Wir werden uns wiederseh'n / Adio, dragostea mea!, lansat in 2007, premiat la Love is Folly International Film Festival, Bulgaria si Verona Love Screens Film Festival.

In ceea ce priveste competitia de documentar, juriul este prezidat de regizorul turc Necati Sonmez, cunoscut membru al juriilor FIPRESCI la festivalurile internationale de la Montreal, Chicago, Moscova sau Hong Kong. Acestuia i se alatura Marius Iurascu, fost director al Studioului Cinematografic Sahia Film, producator de film si actual Director al RADEF RomaniaFilm si regizorul si scenaristul de film artistic si documentar Laurentiu Damian, profesor la catedra de Film a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, Doctor "Magna cum laudae” in cinematografie si media, Director la Editura Video din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor.

La sectiunile competitionale destinate filmelor de animatie si celor de scurtmetraj, presedintele juriului este regizorul si producatorul Catalin Saizescu, cunoscut in principal pentru lung metrajul Milionari de Weekend, iar membrii sunt cunoscutul critic de film Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), invitat in numeroase jurii ale festivalelor de prestigiu din lume (inclusiv juriul FIPRESCI la cea de-a 59-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin 2009) si Alessandro Battaglini, coordonatorul sectiunii de scurt metraj a Festivalului International de Film de la Leeds si autorul unei retrospective majore a filmului romanesc la editia din acest an a Festivalului International de Film de la Leeds (filme romanesti realizate intre anii 1950-2009).

Prima editie a Festivalului International de Film de la Iasi - IIFF se desfasoara in perioada 25 septembrie - 3 octombrie 2009 si este organizat de Asociatia Romana de Film Independent si Primaria Municipiului Iasi, in parteneriat financiar si cultural cu Centrul National al Cinematografiei.

Detalii despre festival gasiti aici.