Primul album Publika, intitulat Unde esti, va fi lansat pe 4 noiembrie, la Music Club, incepand cu ora 21:00, informeaza Cat Music. In cadrul concertului va avea loc si premiera videoclipulului Yesterday.

“Suntem foarte multumiti de rezultat. Regia este semnata de talentatul Florin Botea. Ii multumim pe aceasta cale actritei Crina Semciuc care a interpretat personajul feminin din frumoasa poveste de dragoste pe care am incercat sa o recream in acest videoclip”, spune Ionut Ruscior, vocalistul trupei. Piesa Yesterday a fost compusa de trupa Publika, iar masterul a fost lucrat in America.

O sala la subsolul unei fabrici cu peretii tapetati in galben. Un covor de cabluri si prelungitoare, peste tot mixere, microfoane si amplificatoare. Aici s-au intalnit pentru prima oara cei cinci membri ai formatiei Publika. Unii se cunosteau doar din vedere, altii erau prieteni mai vechi. Si-au pregatit instrumentele, au dat drumul volumului, s-au privit cu complicitate si au inceput sa cante. Groove-ul de chitara s-a impletit treptat cu ritmul tobei si al basului, a fuzionat cu armoniile de clapa, s-a lasat purtat de linia vocala. Cand instrumentele au tacut, cei cinci si-au dat seama ca tocmai compusesera prima piesa.

Trupa Publika a fost infiintata in anul 2008, dintr-o “potrivire muzicala iesita din comun si o comunicare exceptionala”. Cei cinci membri sunt muzicieni cu o bogata experienta de scena, de productie si de studio.

Solistul trupei este Ionut Ruscior, figura sonora pe plan muzical, fiind parte a formatilor VIP si Cross. La chitara se afla Florin Giuglea, unul dintre cei mai cunoscuti chitaristi de blues din Romania, iar la clape, Robby G, cunoscut ca fiind printre primii producatori de muzica din tara. Tobosarul trupei Publika este Hanes Radu, unul dintre cei mai apreciati tobosari de la noi, cunoscut pentru colaborarile cu artisti precum Tibi Scobiola si Damian Draghici. La bas se afla Adi Ciuplea, parte componenta a trupei Vita de Vie.

Pe langa piesele compozitiile proprii, formatia Publika mai are in repertoriu si peste 70 de coveruri ale unor trupe ca Beatles, Coldplay, Depeche Mode, Queen, Police sau U2. Vezi aici repertoriul complet de coveruri.

Vezi aici site-ul oficial si pagina de myspace.

IONUT RUSCIOR - voce

Figura cunoscuta a scenelor din Romania, a facut parte din formatia VIP, cu care a lansat doua albume, alaturandu-se in 2005 formatiei Cross si fiind in paralel membru al formatiei de cover-uri No13.

Si-a descoperit singur pasiunea pentru cantat, improvizand linii vocale acasa. Pentru a indeplini dorinta parintilor sai, a urmat Scoala Pedagogica de la Iasi, insa fara sa profeseze ulterior. In clasa a 7-a, alaturi de un coleg, a infiintat ad-hoc o formatie cu care repeta in subsolurile scolii. Isi aminteste si azi cum, dupa doar o jumatate de ora, s-au trezit cu aplauze de la fetele ce coborasera din dormitoare ca sa-i asculte. In incercarea de a se cauta pe sine, s-a inscris la Scoala Populara de Arta si, timp de cativa ani, a jucat teatru.

Cand visul lui de a canta intr-o formatie a prins contur, a investit majoritatea timpului concertand in diverse cluburi de noapte din orasul natal. A strans banii castigati si i-a folosit platindu-si lectii de tehnica vocala cu baritonul Visarion Hutu.

Posesor a doua masini de teren Jeep Wrangler tunate, Ionut este pasionat de sportul off-road, pregatindu-se intens pentru campionatul romanesc din 2009, la care va participa pe post de copilot. Nu rateaza partidele importante de fotbal la televizor si, daca timpul ii permite, nu se da in laturi sa joace el insusi. Adora moda, e la curent cu tendintele occidentale, iar garderoba lui numara zeci de perechi de jeans si de ochelari de soare. Cand nu e prins intre repetitii si inregistrari, se relaxeaza reparand masinile, punand pe iarna muraturi dupa reteta de la Iasi a mamei sale sau ascultand albumul Zooropa, al faimosilor U2.

FLORIN GIUGLEA - chitara

Au trecut doar 8 ani de cand a pus prima chitara in mana, dar suficient incat sa ajunga unul dintre cei mai cunoscuti chitaristi de blues din Romania, fiind invitat sa cante alaturi de Vali Racila, Mike Godoroja, Felicia Filip si Florian Pittis.

La 21 de ani, dupa ce a ascultat concertul unplugged al lui Eric Clapton, dorinta de a face muzica a devenit o urgenta interioara. Ii mai trebuia o chitara, pe care si-a cumparat-o dupa luni intregi in care a pus la ciorap bursa de student la Litere. De atunci compozitia a devenit una dintre pasiunile lui, fiind si cel care scrie versurile formatiei.

Ii plac chitaristii originali care nu se sfiesc sa sparga tiparele propunind lucruri noi. Este un pasionat al sunetului si al tehnicii, dar considera ca virtuozitatea capata valoare doar cand devine un vehicul de exprimare. "Cant pentru ca sunt foarte multe lucruri pe care nu reusesc sa le spun in cuvinte. A compune este ca si cum ai scrie un jurnal. Piesele pe care le scriu vorbesc despre mine si despre trairile mele. E o forma de comunicare de care am devenit dependent. De altfel, si relatia cu instrumentul este una foarte personala. Fiecare din chitarele mele are un nume.”

Cu Publika, infiintata in 2008, a redescoperit placerea si calitatea cantatului live, fiind pe aceeasi lungime de unda cu ceilalti in dorinta de a face o muzica noua cu un sound modern, cantata insa 100% live.

In studentie a jucat teatru si a ramas un impatimit al scenei. La celalalt pol e insa o alta pasiune a lui: informatia jurnalistica. E interesat de filmul documentar si ii place sa fie la curent cu tot ceea ce se intampla in lume, fie ca e vorba de incalzirea globala, incalcarea drepturilor omului, business, politica sau investitii.

ROBBY G - clape

Cu un tata profesor de pian, era de asteptat ca si fiul sa imbratiseze aceeasi cariera. La varsta de trei ani a inceput studiul pianului, iar la cinci a schimbat profesorul.

Si-a sacrificat aproape tot timpul de joaca studierii solfegiilor, dar a reusit sa treaca peste frustrarea din copilarie si sa transforme pasiunea in cariera vietii lui. Tot in copilarie l-a prins si flama pentru tehnica muzicala. Intr-o noapte a dormit in pat cu un amplificator, intr-atat il fascina tot ceea ce are butoane si scoate sunete.

La 8 ani imprima deja diverse sunete pe casetofon, pentru a le mixa apoi intre ele.

Dupa revolutie, intr-un moment in care muzica pe calculator era un subiect tabu la noi in tara, Robbie a adus din Germania un calculator dedicat productiei muzicale, pe care majoritatea l-au vazut ca pe o ciudatenie.

A inceput sa compuna intens, fiind solicitat de majoritatea artistilor momentului.

In industria muzicala din Romania, este cunoscut ca fiind printre primii producatori muzicali din tara. Este proprietarul unui studio muzical in care investeste in permanenta de 10 ani de zile, pentru a fi mereu la curent cu evolutia tehnologica. De 5 ani de zile, colaboreaza cu cateva labeluri din Statele Unite si Australia ca sound designer si producator.

In Publika a ajuns acum cateva luni, cand Ionut Ruscior l-a sunat sa-l invite sa faca parte din proiect. Fiindca toate pasiunile lui sunt intr-un fel sau altul legate de muzica sau computer, Robbie are foarte putin timp liber. Este game-addicted, sustine ca a jucat toate jocurile posibile si e pasionat de filmele Sci-fi, preferatele lui fiind The Cube, The Matrix si Existenz. Nu conduce masina, pentru ca nu are rabdare sa faca scoala de soferi si pentru ca ii e teama ca s-ar enerva prea tare in trafic.

RADU HANES - tobe

Spune despre el ca este un tip dificil, dar apropiatii stiu ca este unul dintre cei mai devotati si fideli prieteni. Doar in cateva puncte nu-i place sa negocieze: atunci cand e vorba de seriozitatea si de profesionalismul cu care lucreaza si cand e in joc loialitatea amicilor sai.

Percutia l-a fascinat de la trei ani, de cand colegii de formatie ai tatalui sau, basist, l-au pus pe scaunel si l-au invatat primul ritm de tobe. La varsta majoratului, dupa o lunga uitare, pasiunea a reizbucnit mai energic ca niciodata. Nu-si permitea o sala de repetitii, dar lua lectii de tobe... fara tobe si fara bete, batand ritmul cu palmele pe coapse, pe bordura din fata terasei Portocala, din Resita. Dupa un periplu muzical prin Belgia, Luxemburg si Germania, acum doi ani s-a stabilit la Bucuresti, pentru a se dedica muzicii si familiei.

Are un baietel de un an si jumatate caruia i-a adus in dar un xilofon si un premier de jucarie. Chiar daca nu suna ca bateria tatalui, o Yamaha Maple Custom Absolute ce, montata, ar ocupa intreaga sufragerie a apartamentului, toba de plastic a lui Marco e suficient de galagioasa incat sa dea trezirea in fiecare dimineata.

Hanes este unul dintre cei mai apreciati tobosari din Romania, fiind adeseori invitat sa sustina demonstratii live de virtuozitate, peste tot prin tara. A ajuns la performanta aceasta dupa 14 ani de cantat, din care mai

mult de jumatate a studiat cate 7-8 ore pe zi.

A avut ocazia sa cante alaturi de Tibi Scobiola si Damian Draghici si sa-i cunoasca pe Steve Lukather, Nathan East si Gregg Bissonette, artisti care i-au schimbat fundamental conceptia despre muzica.

ADI CIUPLEA - bas

S-a reapucat de studiul basului electric acum 4 ani, dupa ce in perioada liceului a renuntat la el in favoarea violoncelului. Primele contacte cu acest instrument le-a avut insa prin clasa a 6-a. A schimbat pana acum cel putin zece instrumente, facand o pasiune pentru basurile Warwick, din care in momentul de fata detine trei, construite in Germania, de care se declara foarte multumit. A studiat muzica clasica timp de 14 ani, participand la majoritatea workshop-urilor de profil care au avut loc in Romania, dar azi prefera sa lase deoparte exercitiile tehnice pentru orele petrecute in favoarea compozitiei.

Considera ca rockul este genul care-l defineste cel mai bine si, cu toate acestea, cea mai profunda experienta muzicala pe care a trait-o a fost legata de jazz, la Festivalul de la Garana, unde a avut ocazia sa-l cunoasca si asculte pe celebrul basist Victor Wooten. Din 2006, este membru al formatiei Vita de vie, iar de la inceputul anului 2008 basist al formatiei Publika, unde a descoperit cu bucurie noi prieteni - niste muzicieni alaturi de care cantatul si compozitia se fac cu placere si usurinta, toti avand gusturi muzicale comune.

Adi e pasionat de motocicleta, pentru care a renuntat la masina si pe care o foloseste zilnic, chiar si cand are basul in spate. Desi a avut un accident de zbor in 2007, declara ca nu si-ar putea inchipui viata fara pasiunea pentru parapantism. Oricat de ocupat ar fi, o data pe luna gaseste timp pentru a evada din Bucuresti. “Zborul si muzica au in comun gustul libertatii. Ma simt la fel de liber si rupt de lume cand plutesc deasupra pamantului, ca atunci cand ma las condus de inspiratie si compun piese noi. E ca o supra-existenta ce ma face sa traiesc fiecare clipa mai intens.”