​"La Chisinau am incercat sa parchez masina intr-o parcare cu plata pe care o folosesc de ani de zile. Parcarea exista, dar serviciul de paza s-a desfiintat. La fel si in cazul altor parcari cu plata pe care le stiam, pentru ca nu mai reprezinta o afacere. Masina nu mi-a fost furata, desi am parcat in fata blocului unde ne-am cazat. Unul din miturile despre Chisinau, ca-ti dispare masina cum o lasi din ochi nepazita, a picat. Raket-ul masiv din anii ‘90 a disparut odata cu saracia lucie", scrie jurnalistul Stefan Candea pe blogul de calatorie theblacksea.eu.

ChisinauFoto: Petrut Calinescu

"Dar vizibila imbunatatire a nivelului de trai nu are nimic de-a face cu conducatorii politici de la Chisinau. Are o singura explicatie: intre 600 de mii si 1 milion de moldoveni lucreaza de ani buni in strainatate, transferand chiar si in anii de criza aproape un milliard de dolari in tara. Majoritatea lucreaza fara acte, in conditii mizere, dupa ce trec prin mana retelelor de traficanti de persoane. Nu toti se bucura de luxul unui pasaport romanesc, si totusi s-au descurcat sa ajunga la munca in Vest. Restul muncesc in Rusia.

Asta nu inseamna ca mafia a disparut. Ba chiar diverse grupari importante isi fac acum incalzirea, de la oligarhi la crima organizata, dupa ce a picat monopolul pus de familia Voronin pe orice activititati care aduceau profit.

Schimbarea de putere de anul trecut a fost atat de dramatica, incat fosta presa de opozitie s-a predat aproape neconditionat noilor guvernanti. Greseala asta au facut-o si colegii din Romania atunci cand in sfarsit Iliescu a ajuns in opozitie.

La Chisinau, ziaristi si ong-isti de media au acceptat cu placere posturi de purtatori de cuvant ai noilor ministri, sefi de birouri de presa sau de directori de radio si tv de stat. Grupul Jurnal Tv, emblematic pentru rezistenta in fata regimului autoritar al lui Voronin, a ajuns in posesia unei obscure firme germane proaspat infiintate (Rheinstein Media Management Germany), detinuta de un oarecare Tobias Radach, pompier amator si membru al partidului crestin-democrat local de undeva de langa Frankfurt. In spatele firmei stau insa persoane care tin sa-si ascunda identitatea, persoane legate de 20 de ani de afaceri profitabile pe spinarea Republicii Moldova".

Citeste articolul in intregime aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie theblacksea.eu.