"Suntem 250 de mii de romi in Moldova, iar oficialii recunosc doar 12.700. O sa demonstram cati suntem cu adevarat la alegeri, nu mai vrem sa ne lamentam", spune Robert Cerari, vice-presedintele unui nou partid aparut in Moldova: Miscarea Social Politica a Romilor (MSPR).

Soroca (Moldova)Foto: Petrut Calinescu

"Chiar daca cei mai multi romi moldoveni merg sa lucreze numai in Rusia, problemele lor sunt aceleasi cu ale romilor din Romania: lipsa de acte, lipsa unor statistici oficiale, discriminarea de catre presa si autoritati si asa mai departe.

Cerari, mandru posesor al unui BMW negru cu numere de Tiraspol, ne arata casa lui din Soroca in timp ce ne explica din ce a facut bani: “Ma ocup de biznis, am principala afacere cu cereale, dar am si magazine, restaurant.”

Dealul care se ridica deasupra orasului Soroca este celebru pentru palatele romilor. De ani buni, aici este o competitie acerba intre cine are cea mai mare casa si cea mai nastrusnica arhitectura. Primaria s-a plans in urma cu ceva timp ca romii nu platesc taxe pe casele respective si ca au acumulat datorii. Cerari spune ca primaria a marit de 28 de ori taxele pentru casele mai mari de 200 mp, numai pentru a-i sicana pe romi, iar ei au contestat in instanta si au castigat. Imi amintesc ca baronul romilor din Soroca, Artur Cerari, a declarat atunci ca Primaria ar trebui sa le plateasca lor o taxa, pentru ca palatele din varful dealului sunt atractia turistica a orasului. Si intr-adevar, casele au un potential turistic deloc de neglijat.

Il avem ca ghid pe George, fiul lui Robert Cerari, un liceean care ne spune ca vrea sa-si continue studiile la Drept, la Chisinau. Ne duce mandru la “casa de pe bancnota de 50 de dolari”, unde initialele proprietarului sunt infipte fix in varful cupolei. Ne explica faptul ca proprietarul munceste in constructii in Rusia si n-a avut bani sa termine casa, a ingradit-o si a plecat la munca inapoi. Nu pare sa aiba grija hotilor, pentru ca a lasat o multime de materiale si statuete la vedere. “Aici nu se fura. Si daca se fura, ne judecam intre noi, nu mergem la politie.”

George continua turul si ne arata casa unchiului sau baronul Artur. In curte troneaza doua limuzine Volga blindate, acum in paragina si acoperite cu niste covoare. Trecem mai departe pe langa “casa cu cai” si o vizitam pe ghicitoarea cartierului, inconjurata de o multime de figurine de gradina, niste aparate de poker pe veranda si la loc de cinste obiectul muncii: un automat de ghicit, la fel cu cele din parcurile de distractie, in care clientul isi baga palma intr-o nisa si primeste in schimb un bilet pe care un computer a imprimat cateva observatii despre viitorul musteriului".

Citeste articolul in intregime aici.

Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist) sunt doi prieteni care s-au suit intr-o masina, dornici sa sfideze sabloanele prin care sunt analizate popoarele din jurul Marii Negre si hotarati sa profite de frumusetile unei regiuni prea putin explorate "fotografic". Mai multe despre aventurile celor doi gasiti pe blogul de calatorie aici.