Vacanta de vara in Italia se imparte in doua mari perioade: "inainte" si "dupa" Ferragosto. Dupa 10 august, exodul italienilor catre destinatiile de vacanta ajunge punctul maxim.

Imagine din RomaFoto: Agerpres

Ziua de 15 august, numita si "Ferrragosto" este considerata, astfel, punctul culminant al verii si al vacantei. Roma este, poate, orasul care isi schimba cel mai mult imaginea in aceasta zi. Strazile capitalei sunt pustii, jaluzelele apartamentelor coborate, mai toate magazinele sunt inchise, peste tot domneste o atmosfera ireala de toropeala. Pe la marginea orasului, ici-colo mai poti vedea cate un autobuz sau un tramvai pe jumatate gol, cu un sofer grabit sa-si termine tura. Pasagerii sunt imigranti, de cele mai multe ori, sau vreun pensionar cu tabieturi. Din cand in cand, mai trece un adolescent plictisit sau un roman intre doua varste, cu cainele la plimbare. La intersectii, cate un indian vinde ziare la cele cateva masini care se opresc, din cand in cand.

Viata de periferie se animeaza in micile piete ale cartierelor, acolo unde mai gasesti un bar deschis si poti sa servesti micul dejun traditional, cu "cappuccino si cornetto", dar nu mai devreme de ora 9 sau chiar 10, cand lumea incepe a se trezi.

Centrul capitalei pare golit de localnici si luat cu asalt de turisti grabiti, inarmati cu harti si umbrelute, pentru care au ramas deschise, cu program prelungit, mai toate muzeele din oras. La o nevoie, isi mai improspateaza picioarele obosite in fantanile din centrul capitalei, sub obiectivul aparatului de fotografiat. Azi, Roma apartine turistilor. Putini credinciosi si mai multi turisti se intalnesc si in bisericile sau catedralele racoroase, pentru a sarbatori l'"Assunzione della Vergine", Adormirea Maicii Domnului. Pana si Papa Benedict al XVI-lea oficiaza slujba de la resedinta traditionala de vara din oraselul Castel Gandolfo, in timp ce Muzeul Vaticanului ramane inchis pentru o zi.

Unde sunt localnicii? Cei care nu sunt in concediu si se trezesc mai dimineata, iau cu asalt soseaua catre mare, sperand sa nu gaseasca trafic pe "raccordo annulare"(centura Romei) sau pe Cristoforo Colombo, strada care duce direct pe litoral.

Pentru ca "Ferragosto" este, prin definitie, "ziua odihnei" - feriae Augusti sau "odihna lui Augustus", sarbatoare instituita acum mai bine de doua mii de ani de catre imparatul Octavian Augustus, cel care a dat si numele lunii. O alegere populara, unii zic politica: pentru romanii din antichitate, 15 august coincidea cu sfarsitul unei perioade de intense munci agricole. In tot imperiul erau organizate spectacole si curse de cai, iar "patronii" erau felicitati de supusi sau angajati, care primeau in schimb o suma de bani cadou, pentru a-si petrece o zi de odihna cum se cuvine. Uzanta de a da cadouri angajatilor era atat de importanta incat, printr-un decret al Papei, a devenit obligatorie in perioada Renasterii.

Dupa doua mii de ani, obiceiurile au ramas aproape neschimbate. De Ferragosto, restaurantele si pizzeriile sunt luate cu asalt pentru pranzul traditional, de familiile ramase in oras.

De "Ferragosto", circa 35 de milioane de italieni sunt, oficial, in vacanta. La Roma, primaria a anuntat ca in preajma lui 15 august, vor ramane, totusi, deschise circa 350 de firme de servicii pentru a face fata cererilor: frizeri, instalatori, brutari sau mecanici. Pentru pensionari, se organizeaza o sarbatoare speciala, pe malul lacului din parcul EUR. E vorba despre l'"estate dei nonni" - vara bunicilor, o seara cu muzica de cabaret, paste, un pahar de vin si o felie de pepene verde- cu singuranta unul din simbolurile verii in capitala Italiei.

O vara plina de odihna si relax? Nicidecum, cel putin pentru unii localnici. Vara, cel putin o categorie de "profesionisti" isi mareste volumul de lucru: hotii de apartamente. In luna august, numarul furturilor in apartamente e dublu fata de celelalte luni ale anului. Si pentru ca sa ramanem in tema, anul acesta, primarul Romei a avut o idee cel putin neobisnuita pentru a sarbatori ziua de Ferragosto. Un grup de detinuti din inchisoarea capitalei va beneficia de un permis premiu: o iesire intr-unul din parcurile capitalei. Nu la un picnic improvizat, ci la o activitate in folosul comunitatii - curatirea spatiului verde!

Apoi... cum se zice in Italia: "Buon Ferragosto"!