Around The Black Sea: Drumurile de cosmar, salatele cu exces de castraveti si turismul industrial din Bulgaria
"Trebuie sa recunosc ca dupa Albena incolo sangele a inceput sa-mi curga mai isteric prin vene. Detest sa spun generalitati tampite de genul “bulgarii sunt”…, “romanii fac”…etc, dar, ei bine, drumurile din Bulgaria, mai ales la lasarea serii, sunt un cosmar. Pline de gropi si complet nesemnalizate. Nu stiu cum trec altii prin Varna ca prin branza, noi ne-am invartit prin toate cartierele si mahalalele orasului pana am reusit sa nimerim iesirea spre Burgas.
Exista o regula de aur: nu te duci flamand sa faci cumparaturi de la supermarket; as scrie o noua regula de aur dupa aceasta experienta: nu te duci in Bulgaria, in inima turismului industrial bulgaresc, fara rezervare. Odata cu apropierea de Nessebar farurile din spate te preseaza ca pe Autostrada Soarelui in luna august, claxoanele te innebunesc, iar pe stanga si pe dreapta vezi colonii uriase de mamuti industriali cu camere pentru turisti".
"Imaginea turismului exploatat salbatic in Bulgaria iti taie respiratie nu numai prin grandoarea capacitatii de cazare cu iz sindical, dar si prin indiferenta fata de spatiile comune, fata de terenurile virane dintre hoteluri, fata de asfaltul sarit si resturile de la materialele de constructii aruncate in curtea vecinului.
Litoralul bulgaresc de la Albena la Primorsko are doua fete. Una inglodata in praf si balarii, cu statiuni de maidan in care inca mai vezi macarale din timpul santierelor, si o fata de mucava, cu hoteluri grandioase cu coloane de marmura, cu mall-uri interioare si piscine cu palmieri, cu all-inclusive si chelneri in frac".
"De la Sozopol incolo litoralul bulgaresc respira usurat. Din pacate drumul nu tine aproape de coasta, asa ca pana la granita cu Turcia te scurgi ca printr-un somn lung cu pete de lumina pe asfalt. La Sinemoretz incepi sa te indragostesti de Bulgaria; pacat ca se termina."
"Un sfat bine de tinut la sertar: daca ajungeti la Sinemoretz, aveti grija sa aveti bani schimbati. Nu exista niciun loc in care sa poti schimba valuta, iar localnicii sunt absolut convinsi ca incerci sa ii tragi in piept cu dolari falsi.
Si pentru ca inainte de a parasi Sinemoretz spre Turcia am decis sa mancam, plecarea din Bulgaria mi-a lasat un gust de castraveti proaspeti, ascunsi sub un morman de frunze de salata. Cam asa arata salatele bulgaresti peste tot pe unde am mers: 75% castraveti ascunsi sub cateva frunze de salata, un ou fiert si trei felii de rosii. Poate ca nu sunt tocmai un fan al castravetilor, dar chiar daca as fi, tot m-as simti putin trasa in piept. Fiecare salata bulgareasca, insa, m-a facut sa zambesc, pentru ca mi-a amintit de un prieten care facea foamea acum multi ani la o bursa in occident. Manca la cantina studenteasca si, ca sa se incadreze in bani, in fiecare zi ascundea o bucatica de friptura sub frunzele de salata…"
Citeste tot materialul si comenteaza aici.
Blogul de calatorie theblacksea.eu a fost creat ca un spatiu pentru postarea materialelor realizate, intr-un periplu de trei luni in jurul Marii Negre, de Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist). In aceasta vara, ei au strabatut 13 mii de kilometri si 11 tari, realizand 53 de materiale.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Pe de alta parte rar vezi in romania drum mai bine semnalizat ca drumul Burgas-Primorsko. E vorba de un drum cu doua benzi pe sens si in mare parte cu separatoare intre sensuri, care dupa Sozopol devine deuo banda pe sens si are niste serpentine grele prin padure semnalizate si para-semnalizate si cu restrictii pe anumite portiuni la 30 sau 40 km/h, si in locul ala tablele de restrictie de viteza nu sunt puse la misto dar turistii se incapataneaza sa ia curbe in ac de par la mai mult de 40-50km/h acolo unde e restrictia de 30 si unii mai nimeresc in decor.
Recunosc ca am vazut drumuri mizerabile in Bulgaria (am trecut recent pasul Varbitsa) dar alea de pe litoral sunt impecabile, asa ca articolul mi se pare rautacios.
Cat despre turismul in BG ... clar este o alternativa la RO insa atentie unde mancati mai ales cand alegeti All Inclusive. Cunosc prea multi oameni intorsi cu enterocolite de acolo. Si, intr-adevar, bulgarii nu prea dau 2 parale pe amenajarea domeniului public. Nu o sa prea vezi peluze verzi si tunse in orasele lor.
pentru ca oamenii pot zambi si lucra in cursul aceleiasi existente.
iar drumurile - alea pe care am fost - erau netede.
probabil ca cei ce se duc acolo pentru marea perfecta nu o vor gasi - la urma urmei exista suficient de multa "mare" pe pamantul asta incat sa nu gasesti infatisarea ei ideala fix in bulgaria. la fel si cu salatele :D. dar bulgarii au doza aceea de "sud" indispensabila unui veritabil danubiano-pontic ca mine, si au mult mai multa ratiune si common sense pentru a trage prapadita aia de tarisoara din noroi in timp ce noi inca ne dam cu stangul in dreptul.
Iar articolul de mai sus e scris la comanda. Dar cei care au dat comanda sunt penibili si au aruncat banii de pomana, pentru ca este deja tarziu ca cei 1.000.000 de turisti romani care au fost vara asta in Bulgaria sa se mai intoarca pe penibilul litoral romanesc.
Niciodata zarurile nu vor mai cadea potrivit pentru cel romanesc, cui nu-i place in Bulgaria se duce in Grecia sau Turcia.
Deci cam tot aia pentru turismul nostru, nu?
unde mai pui bonus ca plajele erau curate,multime de straini(nemti,englezi,sarbi,polonezi etc) si nu prea am auzit maneleee........
asa ca ce sa prefer pe viitor?
ps:la schi nici nu avem nici cea mai mica sansa se ne comparam!
Tataie esti sigur ca nu scrii despre Romanica?
Cat despre faptul ca te-ai ratacit in Varna vezi ca s-a inventat GPS-ul!
"raiul taximetristilor si al cosmeticienelor"??? - am fost si eu in bulgaria, si nu-s nici taximetrist, nici cosmeticiana. nu inteleg nici de ce autoarea intelege sa foloseasca aceste meserii in sens denigrator...
oare daca-mi place bulgaria devin taximetrist sau cosmeticiana? oare chestia asta este o decadere? sau o upgradare? :D
oare experienta unui articol de "(anti)turism" marca hotnews trebuie sa fie penibila pentru a te convinge ca destinatia "descrisa" este nepotrivita?
si, nu in ultimul rand, avand vedere ca bulgaria este o destinatie relativ ieftina, ce rost are sa scrii articole despre lucruri pe care curiosii le-au aflat deja?
E mai aerat, nu prinzi aglomerari in trafic, soferii sunt mult mai calmi, e mai curat, mai ordonat, cei din servicii mai cinstiti, totul mai ieftin, n-ai parte de marlani si manelisti, e muuuult mai putin kitsch arhitectural, …
In Bulgaria ai o singura problema, dar mare- bariera lingvistica.
Iar salatele bulgaresti sunt de vis:
Shopska (sofiota)- din castraveti, rosii, ardei copti sau proaspeti, ceapa, telemea, asezonata cu ulei de masline, sare, patrunjel, piper
Ovcearska (ciobaneasca)- din castraveti, rosii, ceapa, frunze de patrunjel, ardei copti sau proaspeti, sunca, oua fierte, cascaval, telemea si ulei de masline
Snejanka (Alba-ca-Zapada, aduce cu tzatziki)- din iaurt gros si gras, castraveti taiati cubulete mici, usturoi, marar, sare, ulei de masline
PS: acum cateva zile s-a spus in toata mas-media romaniasca ca invatamantul bulgaresc este net superior celui romanesc ..
PS2: te-ai facut de ras cu articolele postate .. lasa-te de meseria asta sau mai bine angajeaza-te la un ziar de scandal ..