Bach suna dumnezeieste la acordeon - a aratat Roman Jbanov vineri, 22 octombrie, in prima zi a festivalului Nopti Albe de Acordeon, intr-un mini-recital ce a combinat muzica (pre)clasica si frumusetea unui instrument inventat pentru femei, in urma cu aproape doua secole. In aceeasi seara, "omul-orchestra" Tiziano Chiapelli a prezentat un program inspirat din opera lui Astor Piazzolla si a dedicat o piesa infirmierei romance Maricica Hahaianu.

Nopti Albe de Acordeon, Ziua 1Foto: Hotnews

"Cea care ai fi trebuit sa deschida prima seara, ea ar fi trebuit sa fie o prezenta feminina intr-un peisaj preponderent masculin, nu a venit", a anuntat prezentatoarea festivalului. "Pacat. Ne-ar fi amintit ca acordeonul a fost inventat pentru femei".

Astfel, deschiderea a fost realizata de Alexei Borisov, un impatimit al acordeonului, care a venit din Moscova pentru a prezenta doua piese.

A urmat Roman Jbanov, cu un preambul la concertul care avea sa il sustina in a doua zi de festival.

"Cu acordeonul putem face multe lucruri, putem sa ne jucam cu diferite tipuri de muzica", a explicat artistul si a prezentat adaptari dupa lucrarile unor compozitori din perioada Barocului, "care n-au cunoscut acordeonul ca instrument muzical": Bach - Adagio-Concerto (adaptare a lui Alessandro Marcello), Domenico Scarlatti, Dieterich Buxtehude, dar si o creatie a compozitorului francez Franck Angelis.

"Franck Angelis a luat doua teme complet diferite - Jacques Brel - Ne Me Quitte Pas si o tema din Bach - si a creat BB: Brel-Bach".

Au urcat apoi pe scena doi veri ai lui Emy Dragoi (Robert Cina si Robert Zamfir), pentru a prezenta o serie de piese la chitara si acordeon.

Anuntat de organizatori ca "a doua marca artistica pentru orasul Modena dupa Luciano Pavarotti", "omul-orchestra" Tiziano Chiapelli" a sustinut un recital de 40 de minute, in care a prezentat un program-omagiu inspirat din opera lui Astor Piazzolla.

La final, a dedicatat o piesa asistentei Maricica Hahaianu, romanca ce a murit saptamana trecuta, dupa ce a fost batuta in metroul din Roma.

"As vrea sa dedic ultima piesa publicului, dumneavoastra tuturor, lui Emy Dragoi si as vrea sa aduc un omagiu in memoria victimei incidentului nefericit de la Roma: Maricica", a spus acordeonistul de jazz si a primit, la finalul piesei, aplauze si un "bravo" spun convingator de catre unul dintre spectatori.

Asculta aici melodia cantata in memoria Maricicai.

Seara a continuat in holul Teatrului Odeon, cu un program Acordeon by midnight - "Nopti Albe Romanesti", din care nu au lipsit piese ca Fecioreasca de pe Mures (celebra melodie de pe genericul emisiunii Tezaur Folcloric) sau Ciocarlia (preluata de George Enescu si inclusa in Rapsodia Romana nr.1).