Around The Black Sea: Romania - o tara parasita, vandalizata si lasata in intuneric
"De la Isaccea ma urmareste dezamagirea de pe fata lui Petrut cand a vazut portul. Se aprinsese cum te aprind amintirile din copilarie si te trezesti ca vorbesti exaltat si cu detalii despre intamplari atat de vechi ca nici tie nu-ti vine sa crezi ca ti le amintesti. Ei bine, tot drumul Petrut mi-a povestit despre o saptamana petrecuta cu unchiul lui pe o draga in port la Isaccea. Unchiul, inginer naval, avusese ceva treaba pe-acolo si-l luase cu el. Se pare ca la vremea aceea Isaccea era un important nod comercial care aduna mastodonti de fier plutitori pe Dunare si marinari afumati prin carciumile portului. Nu stiu cat sunt imagini supradimensionate vazute prin ochi de copil, dar stiu sigur ca, pe vremuri, erau curse de pasageri regulate intre Tulcea si Isaccea si la fel de sigur stiu ca astazi, in port la Isaccea, nu mai este nimic. Stiti ce inseamna nimic? Nimic. Este atat de pustiu si o liniste atat de apasatoare ca-ti vine sa nu fi fost niciodata acolo.
Tot de la Isaccea mi-a ramas in minte un pescar de ocazie care arunca undita intr-o balta murdara, ingalata de ierburi si stufaris din care scotea la fiecare minut cate un pestisor firav si scofalcit ca un cartof degerat. Omu’ arunca cu voie buna si povestea sec, fara amareala, ci pur si simplu ca asa stau lucrurile, ca in ochiul asta de balta in care arunca, pe vremuri trageau vapoare. Dar cine sa mai dragheze aici... Vis-a-vis de noi se profila pe cer fosta fabrica de tutun, arsa de incendii, cu ferestre oarbe ca o cartita, ceva cladiri administrative parasite, niste cai liberi si cativa copii care se jucau printre gunoaie. Cica au fost pe rand aici hotel, discoteca, magazin. Dar au dat toate faliment. Inainte de ’89 aici era activitate serioasa, se prelucrau culturi intregi de tutun, se facea agricultura, era portul... Dupa Revolutie a stat timpul in loc. Si, ca un blestem, nicio afacere n-a mai prins viata. Si, intr-un final au plecat toti.
La Macin am privit muta muntii aia care pareau din cu totul alt film decat Romania. Masivi ca niste cocoase de animale preistorice, cu stanci violete din cauza apusului de soare si cu Dunarea Veche care le taie fata. Acolo am gasit niste locuri fabuloase, cu paduri mustacioase ca-n povesti, cu copaci care purtau urmele inundatiilor din vara, care aratau exact ca urmele costumelor de baie lasate pe pielea arsa de soare si cu niste locuri de pescuit senzationale, unde Petrut a prins un somn tanar cu buze groase si i-a dat drumul. Si, ca sa aveti o imagine completa, la Macin am dormit la singurul hotel din oras si, de altfel din zona, cu 150 de lei camera!!!! O camera ca de tabara, cu trei paturi si geamuri meschine; camera pe care am obtinut-o cu greu, dupa ce omul de la restaurantul comunal de jos, care se ocupa si de hotel, s-a dat greu abordabil. A trebui sa atarnam vreo ora pe-acolo pana s-a hotarat sa ne dea camera. Cica era rezervata".
Citeste tot articolul si comenteaza aici.
Blogul de calatorie theblacksea.eu a fost creat ca un spatiu virtual pentru postarea materialelor realizate, intr-un periplu de trei luni in jurul Marii Negre, de Petrut Calinescu (fotograf) si Stefan Candea (jurnalist). In aceasta vara, ei au strabatut 13 mii de kilometri si 11 tari, realizand 53 de materiale. In prezent, blogul prezinta drumul parcurs de Ioana Hodoiu si Petrut Calinescu in cateva dintre tarile cu iesire la Marea Neagra.
Around The Black Sea: Sate lipovenesti in Dobrogea
Around The Black Sea: Dobrogea e saraca lipita pamantului
Around The Black Sea: E misto la Techirghiol
Around The Black Sea: Agonia litoralului romanesc
Around The Black Sea: Turcia in Ramadan
Around The Black Sea: Oameni pe care i-am intalnit
Around The Black Sea: Pescari in Turcia, braconieri in Romania
Around The Black Sea: Acasa la familia Bulunur, bunicii imaginari care vorbesc o limba necunoscuta
Around The Black Sea: Drumurile de cosmar, salatele cu exces de castraveti si turismul industrial din Bulgaria
Around The Black Sea: Albena (Bulgaria) - Mecca taximetristilor si cosmeticienelor

Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
Eu traiesc in Romania de cand ma stiu, am fost in multe locuri si pot afirma raspicat si categoric: Romania NU este o tara parasita, vandalizata si lasata in intuneric. Imi sustim aceasta parere in fata oricui, indiferent cat as fi de injurat de catre unii sau altii!
Titluri socante ca sa "vanda" articolul, adica oamenii sa-l citeasca. Apropo, o mica deductie logica, daca imi permiteti, chiar daca nu are legatura directa cu articolul de fata. Foarte multi afirma, cu o profunzime demna de un citat din Biblie, ca "Romania este o tara de ca...t." Foarte bine, dar acei oameni care afirma asta, daca au cetatenia romana, automat afirma si ca ei insisi sunt niste oameni de ca..t. Ganditi-va la asta inainte de a face afirmatia anterioara legat de Romania.... Asa, intre doua injuraturi...
Orgoliile gratuite si ifosele de patrioti parati de tipul celor luati la misto de Caragiale nu dispare prea usor,nu?
In Franta am trecut si eu prin zone intregi din masivul central unde satele erau parasite dar nu am tras concluzia ca Franta e o tara parasita (statistic vorbind, in Franta doar 5% din populatie mai traieste din agricultura iar populatia rurala reprezinta sub 25% din pop totala, noi avem 40% populatia totala in mediu rural si densitatea globala a Romaniei nu e cu mult mai mica).
htttp://www.incogniterra.org
Am facut si eu un tur de tara, ca field engineer, si ghici ce. Am intalnit locuri superbe de plangi, guri de rai as zice, si foarte sarace. Am intrebat unul din multii copii pe care i-am intalnit, ei muncind pe versanti, daca se duc la scoala. Pentru ca era zi de scoala. Pai nu ma lasa tata, ca nu avem bani- vine raspunsul dezinvolt. Adevarat sau nu, si chiar nu mai conteaza motivele in conditiile in care ele pot fi eliminate de autoritati, acesti copii au un viitor amar. Nu trag o concluzie de titlu, uitati-va in registrele si statisticele unor situri, incluzand pe cel al bancii modiale, ca sunt la vedere. Astea spun tot.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29_per_capita
Population below national poverty line: 29.6%
http://lnweb90.worldbank.org/eca/eca.nsf/Countries/Romania/c4cfb7b8c4d1658185256c240050a6a4?OpenDocument&Click=
http://www.gfmag.com/gdp-data-country-reports/194-romania-gdp-country-report.html , la acest link se poate vedea evolutia pib-ului, e cu minus, nu va mai obositi.
Mult noroc celor care (inca) aveti posibilitatea sa postati si care puteti aduce ceva acasa.. In rest nu-i mai judecati pe cei care trag totusi niste semnale de alarma. Poate articolul nu e pe gustul vostru.. ce ziceti de poze? Sau sunt si alea exagerate, pt. ca noi traim numai cu lapte si miere :( Unii dintre noi isi merita soarta dar mai trag si altii pe langa.