Andrei Plesu despre "gandirea de meci" a romanilor: Rapidisti cu stelisti, basescisti cu pontisti si cu antonescisti. Lumea noastra arata ca un stadion fara arbitri

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 februarie 2011, 23:50 Life | Prin oraş


Andrei Plesu
Foto: Agerpres
"Ar fi nevoie de cateva figuri care sa impuna respectul, nu simpatia. Nu hazul, nu carisma personala e cea care poate produce o politica adevarata. Asta produce populism, inflamatii sentimentale, gandire de meci", a explicat Andrei Plesu in cadrul unei intalniri despre "morala, morale si printipuri", sustinuta la Institutul Cultural Roman saptamana aceasta.

Printre ideile expuse: martiriul nu este o practica autohtona ("Nu cunosc mari teologi care sa fi acceptat chiar martiraje minore cand s-au daramat biserici"); in Vest, extrema dreapta este mult mai putin relevanta decat stanga ("Cand s-au implinit 20 de ani de la '89, tot Occidentul a formulat aceasta sarbatorire in felul urmator: "Caderea Zidului Berlinului". Nu s-a vorbit de comunism")

De ce nu fac nimic intelectualii romani

"Ar fi nevoie de cateva figuri care sa impuna respectul, nu simpatia. Simpatia este cel mai periculos lucru! Baietii simpatici - "a se slabi!", vorba lui Caragiale. Nu hazul, nu carisma personala e cea poate produce o politica adevarata. Asta produce populism, inflamatii sentimentale, gandire de meci. Rapidisti cu stelisti, basescisti cu pontisti si cu antonescisti. Lumea noastra arata ca un stadion fara arbitri. Spre asa ceva ar fi de mers, insa ma tem ca e nevoie de un schimb de generatie. Si asta o sa mai dureze".

"Mereu apare intrebarea: "De ce nu fac nimic intelectualii? De ce nu se implica?" Cand se implica, se spune: "Ce cauta, dom'le? De ce nu-si vad de treaba lor? De ce nu stau sa scrie carti? Ce cauta ei pe scena politica?"

Nu mi se poate reprosa ca nu "m-am bagat". M-am bagat si la Ministerul Culturii, si la Ministerul de Externe, si la Cotroceni... unde nu m-am bagat? Asa incat pe forumuri sunt destui care, dupa fiecare articol, imi reproseaza cum am fost eu cu toate puterile. Si cu ce m-am ales?"

"Intr-o tara in care Dan Diaconescu ia 20% din voturi, mi-e frica sa ma prezint!"

"In general, sunt reticent la ideea "faceti ceva!", pentru ca in Romania exista obiceiul ca fiecare sa ceara celorlalti sa faca ceva. Ori intelectualilor, ori clasei politice, deci sa faca altcineva ceva.

Eu ma indoiesc ca daca, prin absurd, noi am intra in politica si am candida la cine stie ce functie, am avea electorat. Nu. Asa cum simt eu electoratul roman dupa 20 de ani de experienta post-revolutionara, nu mi-e clar care-i sunt criteriile. Intr-o tara in care Dan Diaconescu ia 20% din voturi, mi-e frica sa ma prezint!"

Politica in Romania: cum toti marii romani au cazut intr-un fotoliu

 
Spunea fiul unui mare intelectual: "Domnu' Plesu, vreau si eu un pic de putere!" Si a pus punct si apoi a spus: "Cat mai multa!"
 
 
Andrei Plesu
"In Romania exista un microb de a face politica. Il observa si Constantin Noica: toti marii romani au facut ce-au facut si au cazut intr-un fotoliu. De la Titu Maiorescu pana la Iorga, de la Octavian Goga pana la Lucretiu Patrascanu.

Spunea fiul unui mare intelectual: "Domnu' Plesu, vreau si eu un pic de putere!" Si a pus punct si apoi a spus: "Cat mai multa!" A capatat nitica, a ajuns la un moment dat ministru, dar n-a durat.

Mereu se spune: "N-am avut si noi un Havel!" N-am avut! Dar fiindca nu l-am avut atunci, nu putem sa-l avem nici acuma. Asta e problema cu Havel: noi atunci trebuia sa facem rost de cineva care sa se comporte ca el."

Daca un ministru are 14 solutii la o problema, atunci nu exista solutii

"Mi-aduc aminte de un episod din Guvernul Antonescu. Mi s-a povestit ca era subsecretar de stat Mircea Vulcanescu. Si primul ministru i-a spus: "As vrea pana saptamana viitoare o solutie la urmatoarea problema financiara." Si Mircea Vulcanescu a venit dupa o saptamana si a spus: "Am 14 solutii". Asta e mortala! Daca un ministru are 14 solutii, atunci nu exista solutii.

Au fost guverne in Romania, dupa '89, care aveau acest tip de imaginatie legislativa, ceea ce facea ca unele sedinte de guvern sa dureze cate 12 ore si sa se incheie cu propozitia "ne oprim aici, revenim data viitoare".

Intelectualul nu e necesarmente un om de decizie, nu mai spun ca nici calitatea intelectuala nu e o garantie pentru calitatea morala. Exista foarte multi oameni cititi si defecti. Eu i-as sfatui sa stea deoparte, sa fie "spectatori angajati", sa intervina atunci cand e ceva de spus, chiar daca nu tine nimeni cont de asta".

Despre miscarea legionara

"Ma tem de "miscari" care au solutii, instrumente si decizii. Si care ma fac fericit chiar daca eu nu vreau. O miscare de tipul asta a fost si miscarea legionara".

De ce nu intelege Andrei Plesu miscarea legionara:
 • "mi se pare necrestineasca (desi ea avea simbolistica crestina in axa ei): eu nu inteleg cum poate o miscare crestina sa umble cu pistolul la brau si sa casapeasca oameni in spital. Nu cred ca crima exista in legea morala crestina.
 • nu cred ca acel cult pentru moarte al miscarii legionare este foarte romanesc. Ciobanul din Miorita, care e dat mereu ca exemplu de personaj caracteristic pentru Romania, nu se duce sa le ia gatul celorlalti. O incaseaza si intra pe alta traiectorie de destin. Dar nu sare la bataie. Daca ar fi sarit la bataie, am fi avut de-a face cu un western. Dar Miorita nu e un western!"
 
Ideea mortii si a sacrificiului prin moarte e ceva musulman, nu ceva ortodox si nici romanesc.
 
 
Andrei Plesu
Ideea mortii si a sacrificiului prin moarte e ceva musulman, nu ceva ortodox si nici romanesc. Se practica in tarile arabe foarte mult. De altfel, exista o varianta a ortodoxiei care seamana a islamism. Un fel de furie de ayatollah, care vrea sa se rezolve lucrurile scurt, cu ghilotina".

"Din punctul meu de vedere, martiriul nu este o practica autohtona. Nu cunosc mari teologi care sa fi acceptat chiar martiraje minore cand s-au daramat biserici, adica macar sa declari ca nu e in regula si sa suporti consecintele (care nu puteau fi fatale, insemnau o trimitere la munca de jos, intr-o manastire de granita).

N-avem aceasta pornire si ma tem de cei care o propun. Cand a aparut scandalul cu cipurile, au fost reprezentanti ai clerului care au spus: "E 666, mana diavolului, nu va lasati, mai bine sa ne aruncam cu pieptul in sabii!" Brusc, dupa ce s-au purtat musulmani un timp, acum erau kamikaze."

De ce Eliade, Cioran, Noica, Nae Ionescu au fost apropiati ai miscarii legionare

"Putem sa ne imaginam un raspuns de ordin psihologic. Se pare ca erau episoade exasperante in felul de a face politica in Romania si in felul cum aratau ele la un moment dat. Sunt momente cand chiar si cei mai pasnici spun: "domle, astia trebuie lichidati, alta solutie nu e".

Tatal meu, care era un om extrem de bland, din cand in cand avea o incruntatura severa si spunea: "da-mi o mitraliera si rezolv totul". Daca-i dadeai o mitraliera, isi tragea in degete.

Constantin Noica, explicandu-i lui Andrei Plesu de ce a aderat la miscarea legionara

"Intai marturisesc ca eram exasperat de ce vedeam in jur. Calea Victoriei ma exaspera. Vedeam in jurul meu oameni bine imbracati, ajunsi, bogati. Si imi spuneam: ceva nu e in regula, astia trebuie s-o pateasca! Adevaru-i ca au patit-o...!

Al doilea lucru: politica ajunsese extrem de confuza.

 
Martiriul nu este o practica autohtona. Nu cunosc mari teologi care sa fi acceptat chiar martiraje minore cand s-au daramat biserici.
 
 
Andrei Plesu
Si al treilea lucru: cand mi s-a cerut sa intru in miscarea legionara, am spus: n-o fac cata vreme sunteti la putere. Voi aveti rost doar ca ferment de opozitie. La putere nu e un loc potrivit pentru voi. Cand veti fi in opozitie si veti avea dificultati, promit sa ader"."

"Si era in Franta, la o bursa de doctorat in filosofie, cand a avut loc rebeliunea. Si atunci si-a adus aminte ca a promis ca, atunci cand ei o sa aiba dificultati, adera. Si a dat o telegrama: "V-am promis, ma execut!" A fost ceea ce el numea mai tarziu "un gest etic" care l-a costat, pentru ca era o gesticulatie etica. A respectat un principiu: promisese, deci s-a inscris.

Dar ultimul argument pe care l-a dat a fost urmatorul: "A fost pentru prima oara in istoria moderna cand am simtit ca I.L. Caragiale nu mai tine".

In romania, Caragiale a fost valabil tot timpul. Chiar si sub comunism. Stiti definitia lui Belu Zilber: "Comunismul romanesc a fost un amestec de I.V. Stalin si I.L. Caragiale".

Regreta Constantin Noica aceasta eroare de tinerete si era unul dintre motivele pentru care ne sfatuia sa nu ne amestecam niciodata in politica. Insa e un fapt ca generatia lui a fost marcata de o miscare ce voia sa salveze tara.

Noica - un om gentil, un gazetar... fioros

Articolele scrise de Constantin Noica in Buna Vestire, o gazeta legionara, erau destul de fioroase. Si Noica nu pot sa va spun ce fel de om gentil, delicat, bine crescut, cuviincios era.

Si nu atat articolele, cat contextul. Prima pagina, unde era editorialul, avea o fotografie de obicei. Fotografia consta de multe ori intr-un cadavru pe care un legionar punea un bocanc, iar alaturi era un editorial de Constantin Noica. Si eu am scris inainte de '89, in reviste, imediat dupa poza lui Ceausescu. Asa incepeau revistele... asa incepea si Abecedarul.

"Da, dar totusi comunismul a fost, la baza, o idee buna, generoasa"

"In Occident, extrema dreapta este mult mai putin relevanta, in timp ce extrema stanga este foarte activa. Sau sa zicem stanga "accentuata", sa nu zicem "extrema" neaparat. Dar e un fapt ca exista oameni care fac cariera in Occident cu o ideologie suparator stangista.

 
Atunci cand s-au implinit 20 de ani de la '89, tot Occidentul a formulat aceasta sarbatorire in felul urmator: "Caderea Zidului Berlinului". Nu s-a vorbit de comunism...
 
 
Andrei Plesu
De cate ori s-a incercat la nivel european (Consiliul Europei, comunitatea europeana) sa se puna problema unei condamnari de principiu pentru declararea comunismului ca fiind o ideologie criminala - nu s-a reusit.

Observati ca atunci cand s-au implinit 20 de ani de la '89, in 2009, tot Occidentul a formulat aceasta sarbatorire in felul urmator: "Caderea Zidului Berlinului". Nu s-a vorbit de comunism... E o cruce pe care o ducem. Nu vad o solutie prompta. E adevarat ca si lucrurile sunt diferite. Dupa razboi, a fost relativ usor sa faci un proces celor invinsi, cu documente, cu martori, ceea ce e mult mai complicat in cazul comunismului.

Exista o replica ce ni se da des: "Da, dar totusi comunismul a fost, la baza, o idee buna, generoasa". Nu stiu daca cineva care e impuscat in cap, e fericit daca e impuscat in numele unei idei generoase, decat daca e impuscat in cap in numele unei cretine. Glontul tot acolo merge.

STASI versus Securitatea romaneasca

La Budapesta s-a deschis un muzeu acum cativa ani: Muzeul Totalitarismului. E impartit in doua: o parte dedicata fascimului si o parte dedicata comunismului. Lasa ca a starnit proteste in Occident, in sensul ca s-au pus pe acelasi plan cele doua lucruri, care de fapt sunt diferite! Dar eu am observat, vazand acel muzeu, altceva: pentru nazism exista o puzderie de documente! Nemtii au filmat tot, au consemnat tot, au acte, dom'le! N-au lasat lucrurile la intamplare. De partea cealalta, in salile dedicate comunismului era cate o masina de scris, cate un steag, cate o motocicleta, obiecte curente de politie. E flagranta aceasta deosebire.

Stiti ce a facut CNSAS-ul german cand a umblat la documentele securitatii lor, STASI? Au avut urmatoarea surpriza: STASI, ca si securitatea noastra, distrusese foarte multe documente. Dar stiti cum? Le taiasera fasii mici si le pusesera in saci. Si sacii s-au pastrat. Institutul Gauck a desfacut sacii, a gasit o echipa de nemti care sa puna fasii macaroanele acelea la loc si s-au refacut documentele. Sa nu credeti ca in Romania s-a intamplat altceva: s-a dat foc pur si simplu! E un profesionalism...!

Romania "descurcaretilor": "Pentru descurcareti, orice schimbare incurca"     

"La noi exista un fel de exces al adaptarii. Noi ne adaptam si la criza! Lumea "se descurca": intr-un fel baroc, complicat, colateral, dar se descurca. Ati vazut emisiunile despre criza? Talk show-urile sunt de o buna dispozitie tulburatoare. Uimitor! Toti vorbesc de catastrofe si fac bancuri si rad. 
 
Noi n-am facut reforme intr-un ritm suficient de alert, pentru ca ne-am descurcat si fara. Daca te descurci, nu vrei sa schimbi nimic. Pentru ca orice descurcareala se adapteaza la o situatie data. Daca schimbi situatia, trebuie sa schimbi descurcareala. Ori n-are rost! Pentru descurcareti, orice schimbare incurca!"​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16097 vizualizari

 • -37 (45 voturi)    
  hmm (Duminică, 27 februarie 2011, 0:00)

  tudorel [anonim]

  Plesu incepe sa devina cam enervant cu comentariile astea ale lui acide.
  • +6 (14 voturi)    
   Cat de mic esti! (Duminică, 27 februarie 2011, 7:32)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui tudorel

   In loc sa te bucuri ca suntem contemporani cu Plesu, Liiceanu, Cartarescu, etc., tu nu faci altceva decat sa gandesti politic.
   Scoateti politica din cap si fii normal sau poate ca, scuze, daca iti scoti politica din cap nu mai ramane nimic!
   • -2 (6 voturi)    
    Simetria = analiza pe jumatate (Duminică, 27 februarie 2011, 23:17)

    judex [anonim] i-a raspuns lui Audit

    " Rapidisti cu stelisti, basescisti cu pontisti si cu antonescisti."
    Hmm..Inca o metoda de a justifica lipsa de atitudine a dlui Plesu. Rolul de "arbitru" la care tinde dl Plesu nu are decat rolul de a masca frica de a sta (onest, pe fata) in tribuna suporteriilor, preferand vitrina fumurie din loja patrilicianului. Dl Plesu nu face dectat sa reafirme incapacitatea intelectualilor romani de a identifica directia progresului. Nimic nou: rezistenta prin bagarea capului in nisip.
    • +2 (4 voturi)    
     comentarii fara sens (Luni, 28 februarie 2011, 13:44)

     hmm [anonim] i-a raspuns lui judex

     multe comentarii pro sau contra Plesu, mai putine pro sau contra argumentele lui Plesu. Din punctul asta de vedere are dreptate omul, gandirea romanului (cel putin a celui "postac") este una de meci.

     cat despre argumente, eu nu as fi tocmai de acord cu dl. Plesu. Asteptarea schimbarii de generatie nu este o garantie pentru bunastare, lucru demonstrat si de istoria recenta a Romaniei, liderii nu mai sunt cei din 89 (Ponta nu mai este Iliescu) si totusi situatia tarii nu este tocmai ideala pe nici un palier.

     Cred caci carenta majora a romanului sta la capitolul educatie. Si poate tocmai aici intelectualii ar putea contribui consistent, lasand discursul politic la o parte si intarindu-si autoritatea pe aceasta chestiune.
     Daca intelectualii ar reusi sa impuna societatii
     valorile pe care ei le apreciaza si mai putin solutiile lor aduse unor probleme punctuale, in opinia mea razboiul ar fi castigat, poate chiar si fara o schimbare de generatie.
     • 0 (0 voturi)    
      raspuns la comentariul lui [anonim] (Marţi, 6 mai 2014, 14:17)

      Paul Mogosanu [anonim] i-a raspuns lui hmm

      Andrei Plesu este un fin observator si are un discurs inteligent argumentat.Calatorind cu metroul,s-a produs o intrerupere a iluminatului si un tip sugubat ii spune amicului sau:"ma',Ioane,am ajuns pe lumea cealalta"!Da,am ajuns unde nu trebuia si asa cum spune "anonimul"de mai sus,vinovata este lipsa noastra de educatie,pe care pot si trebuie sa o faca numai cei indreptatiti sa arunce cu piatra.Avem nevoie de minti luminate si modele de moralitate.Educatia solida se face prin exemplul personal.Se incumeta cineva sa o faca?Sunt multi dispusi sa o accepte?Merita sa incercam!
   • -2 (4 voturi)    
    Mandri de "intelectualitatea" contemporana (Vineri, 4 martie 2011, 10:33)

    George [anonim] i-a raspuns lui Audit

    Si eu care credeam ca tu si toti intelectualii amintiti sunteti mandri de a fi contemporani cu...Zeus si EBA ! Nerecunoscatorilor !....
  • +7 (7 voturi)    
   Ai vrea sa spuna bancuri.. (Duminică, 27 februarie 2011, 8:01)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui tudorel

   ..ca sa placa?" si sa nu fie enervant? Eu prefer intelectuali care spun adevarul chiar daca enerveaza.... "Nu hazul, nu carisma personala e cea poate produce o politica adevarata. Asta produce populism, inflamatii sentimentale, gandire de meci."
   • +1 (1 vot)    
    despre adevar (Luni, 28 februarie 2011, 13:46)

    hmm [anonim] i-a raspuns lui Cristian

    sunt sigur "adevarul" este un subiect care il intriga chiar si pe dl. Plesu :). Mi-e greu sa cred ca se va putea ridica la pretentiile dv.
  • +6 (6 voturi)    
   Şi ce ai să-i faci? (Duminică, 27 februarie 2011, 8:16)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui tudorel

   Dacă o fotografie conţine lucruri urâte în ea românii încep să comenteze că aparatul de fotografiat nu e bun. Or să înceapă diverşi să îşi dea cu părerea dar ceea ce spune Andrei Pleşu este o realitate care nu este întotdeauna aşa de rea dar e spusă cu savoare. Care anume parte ţi s-a părut acidă şi neadevărată?
   • 0 (2 voturi)    
    da si nu (Luni, 28 februarie 2011, 14:02)

    hmm [anonim] i-a raspuns lui Adrian

    Ce ii poate fi reprosat dl-ui Plesu in discurs este ca ataca. Atacul nu este intotdeauna metoda cea mai eficienta de a impune un rezultat.
    Daca va mai aduceti aminte de episodul Becali si Coelho. Pai daca Coelho facea un pic de misto de Becali, nu-l trimitea urgent Becali la maica-sa in loc sa-l plimbe cu Maybach-ul?

    Elitismul creaza o falie intre intelectuali si oamenii de rand, falie care nu sprijina bunastarea nici uneia dintre cele doua categorii.
  • +5 (7 voturi)    
   formidabil! (Duminică, 27 februarie 2011, 9:18)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui tudorel

   aceste idei splendide pe tine te enerveaza! ce voiai, idei parfumate pentru o situatie de balegar? Doamne, ce cretin!
  • +4 (4 voturi)    
   Solutia din clasa a saptea (Duminică, 27 februarie 2011, 10:07)

   Gogu [anonim] i-a raspuns lui tudorel

   Tudorei pe care lumea nu putea sa-i mai incapa
   Au turnat acid pe baza, de-a iesit sare si apa.
  • +5 (7 voturi)    
   Daaa (Duminică, 27 februarie 2011, 10:33)

   Woland [anonim] i-a raspuns lui tudorel

   Un nesimtit Plesu. In loc sa vorbeasca cuviincios despre iarna asta care n-a fost tocmai apriga si sa arata optimism pentru primavara care se apropie, el e sarcastic.
   Sau ar putea sa-si dea pantalonii jos fraieru` si sa mai lase ironiile.
   Bine, Plesu "a inceput sa devina enervant cu comentarile acide" cam de cand se exprima ca editorialist, adica de vreo 20 si ceva de ani, dar e bine ca l-ai descoperit fie si acum.
   Altfel, sa stai linistit ca esti in majoritate, in tara asta. O majoritatea de trei sferturi / apreciere personala/, de neghiobi care au o pb. cu ironia si cu vorbele caustice.
  • +2 (4 voturi)    
   enervant? (Duminică, 27 februarie 2011, 11:18)

   DigitalScribe [anonim] i-a raspuns lui tudorel

   Daca e enervant atunci inseamna ca e excelent!
   Daca ar fi pur si simplu ignorat ar fi nasol, daca insa e enervant inseamna ca are efect deci este excelent!
   • +1 (3 voturi)    
    Excelent inseamna enervant plus altceva (Duminică, 27 februarie 2011, 14:46)

    DanBruma [anonim] i-a raspuns lui DigitalScribe

    Hai pe bune? Frumos criteriu pentru excelenta. Poate gasesti si alte criterii ca sa le adaugi la asta, pentru ca nu stiu cum se face dar criteriul asta de unul singur e valabil numai pentru RO, ceea ce probabil ne spune ca RO o sa ramana pe veci cu ea insasi :)
  • -2 (6 voturi)    
   Asa este (Duminică, 27 februarie 2011, 11:30)

   ENOUGH [anonim] i-a raspuns lui tudorel

   Cat o fi Plesu de citit, ce-i mult strica. Inca putin si ii i-a locul lui Ceausescu in bancul ala , nu mai deschid frigiderul de frica sa nu-l vad si acolo !
  • 0 (6 voturi)    
   "Rezistenta prin cultura" in tacere, va rog (Duminică, 27 februarie 2011, 13:30)

   DanBruma [anonim] i-a raspuns lui tudorel

   Asa acid a devenit dupa 89. Inainte de 89 era dulce, "a rezistat prin cultura" in coltul lui ca si Liiceanu. Ce bine ar fi sa-si ia din nou o pauza si sa "reziste prin cultura" in continuare. Si in liniste :)
   • +1 (1 vot)    
    ca in vremea cand PSD era la guvernare (Duminică, 27 februarie 2011, 21:57)

    dedeiu [anonim] i-a raspuns lui DanBruma

    Liniste si pace, nimeni nu comenteaza si totul merge ca pe roate. Eventual poti chema cativa mineri sa-i arate ei lui Plesu cum sta treaba.
  • -1 (1 vot)    
   lui "tudorel" cel cu mintea scurta! (Sâmbătă, 5 martie 2011, 15:13)

   Dr Marutza [anonim] i-a raspuns lui tudorel

   Daca esti prost, macar nu iesi in fata! Da'...prostu' nu e prost destul, daca nu e si fudul!
 • +5 (25 voturi)    
  crucea (Duminică, 27 februarie 2011, 0:13)

  Costel Petre [anonim]

  De cand semnul crucii inseamna credinta pe acest pamant, tot cam de atunci se savarsesc si crime in numele ei. Domnul Plesu nu vrea sa si le aminteasca azi :)
  • +4 (14 voturi)    
   crucea inseamna si (Duminică, 27 februarie 2011, 2:22)

   pisica [anonim] i-a raspuns lui Costel Petre

   moarte si invire...deci...impaca-te...nu le desparte
  • +1 (1 vot)    
   totusi (Duminică, 27 februarie 2011, 3:36)

   ws [anonim] i-a raspuns lui Costel Petre

   vorbim de ultimii 50-100 de ani, ce crime au fost facute in numele crucii?

   poate si detaliezi: numar de victime, cand, unde, cum, de ce.

   o comparatie lamuritoare cu cele doua urgii ale sec XX ar fi binevenite.

   poti aduce in discutie chiar si inchizitia, desi n-are legatura.

   razboiul de 30 de ani se preteaza la o astfel de discutie, intra pe wiki si lumineaza-ne si pe noi.

   baga-i si pe galileo, giordano, leonardo, mai zi si tu, e buni la propaganda.

   ok, astept raspuns.

   regards,
   ws
 • +13 (13 voturi)    
  Theodor Paleologu (Duminică, 27 februarie 2011, 0:13)

  Publicus [utilizator]

  "Spunea fiul unui mare intelectual: "Domnu' Plesu, vreau si eu un pic de putere!" Si a pus punct si apoi a spus: "Cat mai multa!" A capatat nitica, a ajuns la un moment dat ministru, dar n-a durat."
  E vorba oare de Theodor Paleologu?
  • 0 (2 voturi)    
   da, el este (Duminică, 27 februarie 2011, 9:01)

   GoPo [anonim] i-a raspuns lui Publicus

   Da, "fiul lui tata" :)
  • +4 (6 voturi)    
   Theodor Paleologu (Duminică, 27 februarie 2011, 10:49)

   marina [anonim] i-a raspuns lui Publicus

   Bineinteles ca de el este vorba, recunoastem bine personajul. Dar pe mine ma preocupa si colaborarea domnului Plesu la gazetele lui Dinu Patriciu, care-l face implicit salariatul acestuia. E greu sa vorbesti de integritate morala cand iei bani de la cel care trucheaza filme in campanie si apoi il insulta fara jena pe Liiceanu, de la inaltimea gramezii de bani pe care a acumulat-o pentru ca Securitatea i-a dat Rompetrol. Ca doar nu a construit el compania de la zero!
  • 0 (4 voturi)    
   paleologu (Duminică, 27 februarie 2011, 12:59)

   obi [anonim] i-a raspuns lui Publicus

   Pe pitic il cheama Toader,nu Theodor,asa a vrut batrinul sa-l boteze,presimtind probabil ca va deveni un lingau de doi bani.
 • +20 (24 voturi)    
  Buna treaba! (Duminică, 27 februarie 2011, 0:15)

  sara [anonim]

  Va felicit domnilor, pentru ca "ni l-ati adus" pe domnul Plesu aici!
 • +18 (26 voturi)    
  Chapeau bas Domului Plesu (Duminică, 27 februarie 2011, 0:25)

  Usa [anonim]

  Daca ar fi multi care ar auzi si ar pricepe altundeva ar fi tara noastra. Vorbiti mai des Domnule Plesu oriunde va puteti face auzit. Dumneavoastra, Domnul Liiceanu si ceilalti intelectuali de valoare si constiinta morala si civica ar trebui sa fiti mediatizati, ascultati si multi isi vor schimba ideile si comportamentul cand vor afla adevarurile din lumea romaneasca, adevaruri care dor intr-adevar, dar altfel nu exista vindecare.
  • +2 (2 voturi)    
   Expresia corecta (Duminică, 27 februarie 2011, 12:03)

   Mih. [utilizator] i-a raspuns lui Usa

   "Chapeau!"
 • +14 (20 voturi)    
  stimate dle Andrei Plesu (Duminică, 27 februarie 2011, 0:35)

  un roman [anonim]

  Privind si facind haz de necaz, nu se va intimpla nimic bun in Romania,
  E mare nevoie de vocea si de opiniile intelectualilor ...Romanii sunt prea ocupati sa se descurce si nu prea mai au timp sa isi faca propria lor opinie despre nimic din ceea ce inseamna politica, economie, social,etc.
  Sunteti creierul unei natiuni!
  Nu aveti voie sa lasati miinile si picioarele sau organele interne sa conduca si sa ia decizii!
  Daca nu veti lua in serios rolul de "creier", vom avea inca mult timp de acum inainte sa ne mai invirtim prin desert..
  Faceti bine si nu mai cautati scuze!
  Aveti o obligatie fata de acest popor, care stiu ca va este drag si care cu multa dragoste va considera si va recunoaste ca pe unul din intelectualii de marca ai lui
  Dati adunarea si incepeti sa va faceti treaba , adica sa va indepliniti menirea: sa treziti poporul roman!
  • +2 (2 voturi)    
   alt roman, aceeasi idee (Duminică, 27 februarie 2011, 22:47)

   roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui un roman

   Subscriu antepostarii. Mii de multumiri pentru cele 50 de minute, D-le Plesu!

   1.Cei 20% PP se datoreaza poate si faptului ca intelectualii nostri sunt prea indiferenti, prea "gleichgültig" la ce se intampla in jurul nostru. Candva se vor intreba cu siguranta: puteam face oare ceva, am facut totul cu putinta? Iata bumerangul - e doar o constatare.
   2. Va inchipuiti D-le Plesu cum ar fi sarbatorit Germania Caderea Zidului Berlinului dupa ce si-ar fi ingropat cei ca.1000 de morti, cati am avut noi la Revolutie? Credeti ca Iliescu ar mai fi acum liber? Altfel, inseamna ca nu-i cunoasteti pe nemti.
 • +4 (14 voturi)    
  Andrei Plesu ia pozitie si loveste decisiv (Duminică, 27 februarie 2011, 0:35)

  zexe [anonim]

  Astept provincia.
 • +16 (22 voturi)    
  mai sunt oameni destepti si in Romania (Duminică, 27 februarie 2011, 0:47)

  dan [anonim]

  Uite ca mai sunt oameni destepti si in Romania. Foarte, foarte putini dar mai sunt.

  Excelenta seria de articole intiata de hotnews
 • -11 (19 voturi)    
  ...explicatii... (Duminică, 27 februarie 2011, 1:38)

  John [anonim]

  ...pline de blandete 'romaneasca' mai curand decat de claritate si rigurozitate transanta de tip occidental...
  ...comparatii cam frivole...nu are curajul sau discernamantul de a compara...
  ...procesele tortionarilor nazisti si a agentilor stasi dela varf pana pana la ultimul agent din inchisori sau anchetatori cu ceace a fost si este in Romania...desconspirarea...
  ...fara clarificarea acestora la un nivel suficient de intens societatea va fi in permanenta confuza...
  ...generatiile noi vor ramane in continuare confuze in 'dilema continua' - indecise exact dupa modelul 'barbosului ne-musulman'...
  ...caractere tari - cu convingeri puternice - cu caractere si optiuni clare pentru valorile civilizatiei occidentale vor fi in mare deficit...
  ...nu a inteles nici cum devine cu asa zisa 'inclinare spre stanga' a societatii occidentale ...aici chiar este repetent...
  ...putine sperante sa treaca acest examen pana va iesi de pe firmament...
  ...cat prveste realizari pozitive individuale dela 'transcedentali' si trecand prin buzunarele lui iliescu, constantinescu si basescu: ZERO - NIENTE - NIL...
  ...culmea este ca se erijeaza in mentor public...
  ...explicatia este simpla...dela gradinita si pana la nivelul academic si in continuare...masinaria educatiei comuniste si post - neo comuniste...
  ...aceasta masina a lucrat din plin +70 ani pentru ca sa produca acesti 'buni de nimic' care au coplesit societate romanesca actuala...
  • -1 (5 voturi)    
   bravo john (Duminică, 27 februarie 2011, 10:31)

   ratonu [anonim] i-a raspuns lui John

   ai pus punctul pe i

   acesti duzinari de scara de bloc ne vorbesc de 20 de ani si iata unde a ajuns ro cu palavragelile lor ieftine si fara continut...

   in acelasi timp si-au aranjat pentru ei si familiile lor situatii materiale nemeritate, pe spatele amaratului de roman.

   sa ne lase si sa se duca sa rontaie linistiti ... si el, si liic, si mungica, si patapieviciosu, si dinescu si ...

   democratia "e" dar nu pentru catei

   acum, dati minusuri la greu
 • -12 (24 voturi)    
  lasati-o mai moale (Duminică, 27 februarie 2011, 1:55)

  skin [anonim]

  Daca graia Zarathustra chiar merita o chestie asa lunga. A se slabi cu fumurile trase de mr pe diverse teme. Auzi la el. Nu cunoaste mari teologi care au suferit martiraje la darimarea bisericilor. De ce teologi si nu istorici ai artei, pina la urma? Zau n-a coborit de la dreapta tatalui sa vina si sa ne povesteasca de martiraj si apoi sa-l spele pe prietenul lui de Herta Muller. Singurele lucruri pe care el si prietenul lui le pot aduce sint invitati pe scena Ateneului. Ar fi bine sa se rezume la asta.
  • +1 (5 voturi)    
   Cat de departe esti (Duminică, 27 februarie 2011, 7:35)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui skin

   de Dumnezeu daca poti face acest comentariu. Te deplang.
  • 0 (4 voturi)    
   de ce teologi? (Duminică, 27 februarie 2011, 9:21)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui skin

   pentru ca teologii reusesc sa se prefaca oameni a lui Dumnezeu si-i tanpesc pe bizoni, nu istoricii de arta! ce intrebari crezut istete pui si tu, praleo...
  • 0 (2 voturi)    
   De ce (Duminică, 27 februarie 2011, 12:50)

   zizi_m [utilizator] i-a raspuns lui skin

   teologi si nu istorici ai artei? Pentru ca martiriul are un loc extrem de important in traditia crestina. O intemeiaza practic. De aia erau de asteptat proteste viguroase in primul rand de la preoti.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu esti prea ager (Duminică, 27 februarie 2011, 13:41)

   sile [anonim] i-a raspuns lui skin

   "De ce teologi si nu istorici ai artei"?

   Pentru ca, prin definitie, teologii sunt niste repere morale. Istoricii artei nu. Sesizezi implicatia?
 • +14 (20 voturi)    
  Romania.. (Duminică, 27 februarie 2011, 2:06)

  roman strain [anonim]

  Romania are nevoie sa auda clar vocile acestor putini oameni de calitate pe care ii mai are! Daca si aceste voci se vor stinge atunci.... n-ar fi nimic mai deznadajduitor.
  D-le Plesu, sa stiti ca exista o Romanie care va pretuieste. Continuati sa va faceti auzit cat mai mult, impreuna cu Liiceanu si ceilalti intelectuali de marca care ne-au mai ramas.

  Multumesc Hotnews pentru aceste articole interesante!
  • 0 (2 voturi)    
   Diaspora subscrie! (Duminică, 27 februarie 2011, 22:57)

   roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui roman strain

   Si va asteapta de fiecare data cu drag D-le Plesu!
 • -1 (11 voturi)    
  draga plesu (Duminică, 27 februarie 2011, 2:21)

  dipa [anonim]

  citi romani nu se prezinta la vot, si citi romani prefera sa se duca obligat la vot ca sa nu iasa vadim ci iliescu. asa si cu basescu cu geoana. de aceea orice lume civilizata se fac sondaje si se nasc lideri. daca esti lider, si esti bun te urmam, daca nu...faci parte din acelasi decor, lundu-te de actorii principali...deci, ori esti lider..vezi apple, ori comentarii sint sute de mii pe net, inca unul in plus decit ne pierdem...ciao
  • +2 (6 voturi)    
   basescu vs iliescu (Duminică, 27 februarie 2011, 8:36)

   adip [anonim] i-a raspuns lui dipa

   nu cred ca altcineva decat un sustinator liberal s-a gandit sa faca o paralela intre cuplurile iliescu/vadim si basescu/geoana. Primul cuplu era desprins dintr-un album sepie al Comunismului reincarcat. Al doilea cuplu a fost marcat de ceva care se cheama inteligenta politica.
  • +3 (3 voturi)    
   Esti tare neicusorule (Duminică, 27 februarie 2011, 12:24)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui dipa

   Esti tare neicusorule, l-ai ars pe intelectual de nu s-a vazut. Asa-mi place, oameni cu atitudine, care au ceva de spus. Iar kestia aia cu "apple": pur si simplu geniala.
 • -1 (5 voturi)    
  dusi cu presu (Duminică, 27 februarie 2011, 2:31)

  havelescu [anonim]

  Decit sa colaboreze cu comunistii, Havel a preferat sa spele butoaie intr-o fabrica de bere. Intelectualii rumani au preferat insa sa spele putina, decit sa-si asume vreo renuntare sau vreun risc. Iar cei citiva care au ales calea riscului sau a renuntarii n-au putut ajunge oameni publici, nici inainte si nici dupa 89, din cauza descurcaretilor, dintre care face parte si Plesu. Ar trebui sa vorbeasca azi Paul Goma sau Dorin Tudoran, nu Plesu sau discipolul sau Patapievici, pe care l-a facut om public inexistentul capitan Soare. E pacat ca oameni care intra pe hotnews sa-l ia drept guru acest fost ministru al lui Iliescu din timpul primelor mineriade.
 • +4 (6 voturi)    
  Moment publicitar (Duminică, 27 februarie 2011, 2:32)

  zexe [anonim]

  Un reporter de la Realitatea Tv, dat afară pentru incompetenţă şi angajat la Antenele lui Voiculescu, obţine un interviu, în exclusivitate, cu preşedintele Băsescu:
  - Domnule preşedinte, este adevărat că aţi apelat la serviciile BOR pentru a vă reboteza papagalii?
  - Nu.
  - Minţiţi, domnule preşedinte. Am aflat, pe surse, că v-aţi rebotezat papagalii şi le-aţi pus numele de Victoraş şi Porumbacu.
  - Nu, Doamne fereşte! Ce vină au bietele animale?
  - Nu sunt animale, domnule preşedinte. Sunt păsări
  - Desigur, dar eu credeam că vobim despre ceilalţi papagali.
  • +1 (1 vot)    
   super (Duminică, 27 februarie 2011, 17:17)

   mitsi [anonim] i-a raspuns lui zexe

   mi-a placut momentul publicitar
 • +2 (4 voturi)    
  Multumesc, Hotnews (Duminică, 27 februarie 2011, 2:49)

  xy [anonim]

  cred ca dl. Plesu si-a castigat acum inca o serie de hateri, acum ca s-a luat de vacile sacre care se pozau cu bocancii pe cadavre. bravo ca spune adevarul!
 • 0 (4 voturi)    
  democratia? (Duminică, 27 februarie 2011, 3:03)

  raducu [anonim]

  Tot respectul pentru cunostiintele dlui. Plesu, dar in democratie nu meritocratia impune lideri. Oameni respectati? Nu mersi, la varf prefer un om care sa-mi reprezinte ideile, pozitiile politice.
 • +1 (3 voturi)    
  ..nu de circari... (Duminică, 27 februarie 2011, 3:32)

  Jim [anonim]

  ...gargaragii are nevoie Ronmania...
  ...ca sa dobandeasca rank-ul meritat are nevoie de caractere tari - de exactitate si rigurozitate de oameni de valoare si cu respectul valorilkor civilizatiei universale...
  ...'a slujit sub cei trei presi si are toti ciracii blegi'...
  ...acesti blegi care il lauda ar trebui sa isi dea cate un pumn in cap si sa se trezeasca...
  ...in afara de gargara ce a lasat in urma ???!!!...
  ...cum va putea natiunea romana sa se afirme in acest infinit confuz - fara directie si fara orientare precisa - intr-un sistem educational in care nu se stie ce inseamna formarea caracterului - unde orice incalcare a moralitatii si eticii este permisa si trecuta cu vederea...
  ...din pacate nu are macar modestia strutului...
 • +4 (6 voturi)    
  o rugăminte (Duminică, 27 februarie 2011, 5:15)

  dionysos [utilizator]

  Splendide toate articolele... și cum într-unul dintre ele dl. Pleșu spune că citește reacțiile pe forum, vreau să-i adresez o rugăminte: Domnule Pleșu, remarcile dumneavoastră, a domnului Liiceanu,... atârnă greu pe piața opiniei publice, prin claritate, umor, luciditate, prin verticalitate și normalitate a poziționării. Altfel spus, vreți nu vreți modelați deja opinia publică!!! Sunteți admirator al lui Caragiale, foarte bine! Dar de la Caragiale și până la Băsescu, inclusiv Dv., în România politicul și politica au fost discreditate constant sub toate formele. Din nefericire, umanitatea nu a inventat încă o manieră de a rezolva pe cale pașnică toate tipurile de conflicte care apar inevitabil în viața unei comunități. Hitler a câștigat alegerile cu un discurs împotriva politicienilor. Lenin și Stalin, Mao și ceilalți de teapa lor au vrut să împingă voluntar istoria înainte fără tărăgănările temporizatoare ale politicului. Uitați-vă la cele ce se petrec astăzi în statele musulmane pentru care politicul nu înseamnă mare lucru, sau înseamnă doar Occident, decăzut, corupt, păcătos...Sângele a curs și curge! (Rugămintea este implicită)
 • +4 (6 voturi)    
  Tot respectul pentru dl. Plesu! (Duminică, 27 februarie 2011, 7:42)

  Audit [utilizator]

  Ma bucur ca, rar ce-i drept, il auzim sau citim.
  Avem acum emisiunea de duminica seara, ora 18, pe tvr.
  Nu stiu daca ar trebui sa se implice mai mult; nu cred ca natia noatra merita asa o calitate umana. Chiar credeti ca Andrei Plesu e reprezentativ sau intra la categoria unicate?

  Ganditi-va ca noi INCA o cautam pe Elodia!

  La asa popor penibil primim ceea ce meritam: pechinezul patriciu care sare la gatul dogului german Liiceanu, penibilul ursu (disparut cat de cat din peisaj) sarind la gatul lui Patapievici, s.a.m.d.

  Repet: NOI INCA O CAUTAM PE ELODIA - ACESTA NE ESTE NIVELUL!
  • +2 (2 voturi)    
   gresesti (Duminică, 27 februarie 2011, 16:36)

   xy [anonim] i-a raspuns lui Audit

   daca il admiri intr-adevar pe Plesu, atunci stii si ca n-a incurajat niciodata asemenea accese de dispret. Plesu are un patriotism critic si constructiv, nu se leapada de natie si in niciun caz n-o considera un caz pierdut, fata de care insii inzestrati trebuie sa se poarte ca si cand nu e destul de buna pentru ei.
   http://www.cariereonline.ro/articol/interviu-cu-andrei-plesu-partea-i-daca-esti-roman-te-vei-comporta-romaneste-si-somn
   si inca:
   "Eu pot să îi iubesc pe români şi pentru că nu sunt buricul pământului. Îi iubesc pentru cât sunt de necăjiţi, îi iubesc pentru că sunt vai de capul lor"
   http://www.gandul.info/magazin/andrei-plesu-nu-stiu-de-ce-unii-cred-ca-dumnezeu-a-avut-o-slabiciune-pentru-intorsura-carpatilor-ca-varful-creatiei-lui-e-situat-in-jurul-buzaului-7957116
 • +3 (3 voturi)    
  Multumesc HotNews (Duminică, 27 februarie 2011, 7:55)

  kaishakunin [anonim]

  Multumesc domnule Andrei Plesu.

  Sper ca prezenta domnului Plesu sa devina ceva constant pe HotNews.
 • +2 (2 voturi)    
  Asteptare (Duminică, 27 februarie 2011, 8:01)

  Mih [anonim]

  O ruptura transanta de "draga Dinule" ?
  Cu toata aprecierea si respectul ,domnule Plesu...
 • +3 (3 voturi)    
  si respectul are criterii... (Duminică, 27 februarie 2011, 8:03)

  dan [anonim]

  Si respectul are criteriile sale personale.Unii il pot respecta pe DD pentru ca are bani.Altii il respecta pe GB pentru ca are "Steaua".Altii ii respecta pe cei cu "antene",altii pe cei care "au verbul-lipsit de continut de altfel-la ei".Pana la urma rezultatele sunt aceleasi ca si in cazul carismei.Eu as prefera sa alegem cu logica si nu cu organul respectului sau sau cu cel al simpatiei.
 • +3 (5 voturi)    
  Domnule Plesu, (Duminică, 27 februarie 2011, 8:06)

  leopold [anonim]

  dumneavoastra aveti aceeasi atitudine ca a lui Neagu Djuvara.Filozofati,filozofati si iar filozofati.Iar filozofia asta a dumneavoastra este a dracului de materialista.Cred ca ati ajuns intr-un moment in care confortul dvs material este puternic zdruncinat si vreti sa dovediti ce suflet chinuit sunteti.Chinul i se datoareaza lui Dinu Patriciu?De ce nu ati fost chinuit de moralitate si atunci cand sotii Halpert plecau de la Adevarul?Nu tin minte sa va fi exprimat in vreun fel.
 • -1 (3 voturi)    
  unu (Duminică, 27 februarie 2011, 8:13)

  unu [anonim]

  consider ca aveti dreptate in tot ceea ce-ati spus.
  candidati si veti avea votul meu. stiu ca va fi un vot risipit dar nu conteaza.
  in romania trebuie sa vii cu expresii gen "iliescu-apare, soarele rasare", "iarna nu-i ca vara", sa arunci cu sampania si cu basca, cu tepe (promise pentru unii dar luate de altii) etc, pentru a castiga alegerile.
  sunt convins ca stiti si care sunt greselile intelectualilor romani din cauza carora nu prea aveti succes dar mi-as permite sa amintesc si eu cateva.
  in primul rand, faptul ca va autointitulati intelectuali va face foarte antipatici. ati devenit un grup ermetic creat , din pacate, si pe alte criterii ....cum ar fi cele politice.
  va considerati repere morale. de ce doar intelectualii pot fi repere morale si nu o mama de la tara care are sapte clase? nu inteleg. ea nu si-ar permite sa-si judece semenii si sa-i faca lichele.
  faceti cultura pentru voi si nu pentru mase, sunteti inaccesibili pentru publicul larg. de ce sa ne miram ca acest popor s-a manelizat daca nimeni nu-i ofera altceva? de la paunescu incoace, cu toate bubele lui, nimeni nu a facut cultura pentru mase. ruptura este evidenta si aici chia sunteti responsabili.
  in rest, vorba ceea: daca-i copil, sa se joace; daca-i cal, sa traga; si daca-i popa, sa citeasca.
 • 0 (4 voturi)    
  Plesulescu (Duminică, 27 februarie 2011, 9:02)

  Mih [anonim]

  Un domn apartinand elitei intelectuale romanesti, apreciat si respectat de unii, hulit de altii, asezat in fina comoditate a unui "no combat" aristrocratic, priveste detasat si cu o unda de dispret (vag autoironica), multimea pestrita a "stadionului". Treptat, un pagubos "escu" se ataseaza renumelui sau...
  Sunt momente in istoria unui popor care pot deveni cruciale daca "elitele" simt oportunitatea implicarii.
  "Fatalitatea" si inlocuirea (sau accentuarea) lui "merge si asa" cu "nu e nimic de facut", este o dezolanta si nescuzabila pozitionare a intelectualului.
 • +1 (1 vot)    
  andrei plesu (Duminică, 27 februarie 2011, 9:02)

  Nicu Dumitrescu [anonim]

  Sunt de acord cu "linia plesu" si cred ca are la rindul lui nevoie de sustinere.
  Romania , pe toate planurile , are nevoie de proiecte sonatoase si de leaderi.
  Am un singur regret in legatura cu Dl Plesu : scrie prea putin si fara indoiala ar putea sa lase mai mult romanilor care-l vor pretui enorm cind nu va mai fi , dupa cum ne este felul.
  Sus , toata lumea sus !
 • 0 (6 voturi)    
  Inchisorile comuniste (Duminică, 27 februarie 2011, 9:02)

  valisa [utilizator]

  Au fost pline de legionari Domnule Plesu si nu de oameni simpli. De aceea nu exista marturii.
  De ce toti aceia care isi povestesc perioadele din puscarie nu spun realitatea? De ce legionarii nu isi recunosc "ideologia" legionara?. De ce nu recunosc motivele pentru care au stat in puscarie, crimele savarsite de ei?
  Este normal ca regimul comunist sa nu fie infierat in lume. Chiar daca nu sunteti de acord, acest comunism a avut la baza o ideologie corecta fata de societate si mai mult, comunistii nu stateau cu pistoale la brau.

  Sunteti liberi sa ma infierati pentru optiunile mele dar comunismul a fost cel mai bun regim politico-ideologic care a existat vreodata in Romania.
  Pentru cei care aveti de gand sa ma injurati, ar fi bine sa veniti si cu contra-argumente.
  • +1 (3 voturi)    
   represiunea comunista (Duminică, 27 februarie 2011, 17:00)

   xy [anonim] i-a raspuns lui valisa

   n-a fost inventata pentru legionari, ci pentru toti opozantii regimului. cum explici faptul ca mama Monicai Lovinescu a fost arestata la 71 de ani si a murit in inchisoare, desi era sotia unuia care a fost injurat de legionari si considerat anti-roman? sau cum iti explici uciderea unui om de stanga ca Lucretiu Patrascanu? cat despre cel mai bun regim politico-ideologic, daca ar fi continuat n-ai fi avut acum nici internet, nici ocazia sa-ti exprimi parerile online, cu atat mai putin despre o conferinta la care a vorbit Andrei Plesu.
   • -1 (1 vot)    
    De accesul la internet in China ce spui? (Luni, 28 februarie 2011, 9:49)

    valisa [utilizator] i-a raspuns lui xy

    Sau vrei sa spui ca nici acolo nu exista internet... sau in Rusia unde exista internet inca de pe timpul comunismului...
    Mai informeaza-te!
 • +3 (3 voturi)    
  Masa critica (Duminică, 27 februarie 2011, 10:00)

  Margrethe [anonim]

  Cred ca, pana la urma, calitatea liderilor este o problema de masa critica. Se pare ca, in Romania, Dan Diaconescu este figura politica ce poate intruni o masa critica de simpatii care sa-l faca eligibil (profitand, poate, si de faptul ca, in acest moment istoric, votul censitar ar fi considerat desuet). Din pacate, chiar si cei mai respectabili lideri - incepand cu MS Regele si continuind cu intelectualii de elita - ar fi pangariti prompt, zgomotos si eficace de "emanatii" aceleiasi mase critice de mediocritati agresive.
  D-le Plesu, oricate controverse ati starni (si chiar daca eu insami nu va impartasesc unele opinii), va implor sa dati dovada de tenacitea de a propune si sustine acea alternativa de care unii dintre noi avem nevoie ca de aer: alternativa decentei si a bunului simt.
 • +1 (1 vot)    
  A. Plesu (Duminică, 27 februarie 2011, 10:13)

  Irist [utilizator]

  Prefer sa citesc, sa analizez decat sa fac comentarii idioate. Astept in continuare...
 • 0 (2 voturi)    
  poate prin 2070......... (Duminică, 27 februarie 2011, 10:14)

  lili [anonim]

  a zis bine batranul Neagu Djuvara mai zilele trecute intr-un interviu ca poate prin 2070 sa vedem ceva schimbari in bine in viata romanilor... Plesu spune si el cam acelasi lucru la modul cum vede el societatea romaneasca...... mai e muuuuult ! Altfel, ce altceva sa spui decat ca e o placere deosebita de weekend sa asculti sau sa citesti Plesu, numai ca publicul amator de Plesu nu-i ala care-l voteaza cu 20% pe DD cu al lui PP.... aia au alte griji, care cantaresc muuult mai mult in vietile lor decat spune Dl Plesu atat de bine si frumos ptr mintile romanilor preocupati de politichia romaneasca.....ne trebuie cat mai multi de-alde Plesu, dar ce facem cu muuuuultii romani amarati care voteaza DD?! Cand va scadea numarul astora din urma, abia atunci vom putea discuta lejer cu mult mai multi romani despre ideile si polemica Dlui Plesu....
 • +1 (3 voturi)    
  Asa... (Duminică, 27 februarie 2011, 10:45)

  Pantera Roz [utilizator]

  Sa inteleg ca dl. Plesu isi face autocritica...A devenit tzutzarul d-lui Basescu din simpatie,nu din respect...Mai conteaza,maestre ?!
 • +2 (2 voturi)    
  Intelectualii (Duminică, 27 februarie 2011, 10:50)

  Mitică [anonim]

  "Ar fi nevoie de cateva figuri care sa impuna respectul, nu simpatia.

  Domnule Pleşu, băieţii buni trebuie să fie şi simpatici. Respect intelectualii români, dar mă calcă pur şi simplu pe nervi când îi văd câd de aroganţi sunt. Cu foarte mici excepţii - iar acelea sunt, de cele mai multe ori, oameni foarte în vârstă - intelectualii români vor să demonstreze în primul rând cât de culţi şi inteligenţi sunt şi cât de rafinate le sunt angoasele.

  Intelectualii români ar trebui să dispreţuiască mai puţin, să îşi accepte limitele şi faţă de ceilalţi, să încerce să se facă înţeleşi şi de către mase, iar aceste îi vor urma apoi. Marile figuri care au condus popoare, bune sau rele, au fost în primul rând simpatice (sau au folosit teroarea, dar nu este cazul aici) şi au lăsat impresia că îi respectă pe oamenii cărora li se adresează.

  Aroganţa nu are nicio justificare sau scuză pentru mine. Cartea ar trebui să îl facă mai bun, mai înţelept, mai tolerant pe om - la intelectualii noştri efectul este invers.

  La facultate, mi-au plăcut profesorii buni profesionişti, dar care m-au respectat ca student şi care au ştiut să se facă simpatici.
 • 0 (4 voturi)    
  Domnule , a lu’ Liiceanu , si-a lu’ Mihaiesi si-a (Duminică, 27 februarie 2011, 10:56)

  eugenius [anonim]

  Care intelectuali ? Va referiti la intelectualii "descurcareti pe care orice schimbare incurca" si a caror capitan de echipa sunteti ? La intelectualii de pe functiile bine remunerate, platite, cu pupaturi , mai pe fata , dar mai ales, pe dosul lui(sic) lui Basescu ? Traim intr-o tara in care nu vi s-a cerut nimic…Poate v-a cerut securitatea ceva! In schimb nu v-ati putut abtine sa nu va faceti bine voua insiva…Ia priviti la functiile domnilor Liiceanu, Mihaiesi , si inca vreo zece, dati cu crema de intelctual…Adica dupa ce v-ati “bagat”, singur spuneti, pe la Cotroceni , Guvern , si pe unde, nu ne-a interesat, v-ati mai bagat-o… de a rezultat faptul ca traim"Intr-o tara in care Dan Diaconescu ia 20% din voturi!"
 • 0 (2 voturi)    
  Pentru descurcareti, orice schimbare incurca!"​ (Duminică, 27 februarie 2011, 11:03)

  dvlah [anonim]

  Asta e buna! Cumva se circumscrie natiei noastre (si nu numai) si arealului cultural sud-est european. Iar societatea romaneasca este profund conservatoare. Sunt destui descurcareti care sa conserve status-quo-ul. Aceasta masa critica face ca reformele oricui sa vina greu si sa prinda greu. Observatio d-lui Plesu este pertinenta. Nu este singura...
 • +5 (7 voturi)    
  carisma si respect (Duminică, 27 februarie 2011, 11:06)

  obs. [utilizator]

  Domnule Plesu ati vorbit de carisma si respect.Ma intreb oare nu ar putea exista impreuna.Eu cred ca da v-ati bagat si bine ati facut,ce bine i-ati infipt pe Liiceanu si H.Bernea in simbolurile comunismului.Spuneti de Diaconescu ca are 20%,desii nu cred ,dar ramane 80%.Domnule Plesu de ce nu va bagati mai mult aveti carisma sigur veti castiga si respect. Eu stiu ca chiar Noica va prezis o ascesiune intr-un alt regim.
 • -1 (5 voturi)    
  nu ma mira (Duminică, 27 februarie 2011, 11:32)

  florin [anonim]

  nu ma mira. e normal sa fim aici cand avem atati imbecili ce comenteaza negativ pe forum inteligenta unui om de valoarea lui Plesu. Probabil ca lor le plce comentariul lui Iliescu sau Vanghelie.
  • +1 (1 vot)    
   discursul fara fapta (Duminică, 27 februarie 2011, 16:15)

   maricel [anonim] i-a raspuns lui florin

   e ca o laba la un picior de lemn. suna gretos, dar asa ma simt...
   scuze romani, mai sint si panarame care folosesc cuvinte jignitoare doar ptr simplu fapt ca folosesc internetul si vorbesc romaneste..trabuie sa ne delimitam
 • 0 (6 voturi)    
  andrei plesu (Duminică, 27 februarie 2011, 13:25)

  Dumitru Tanasa [anonim]

  Daca si acest pseudo-intelectual este destept, atunci eu trebuie sa fiu SEFUL GUVERNULUI MONDIAL!!! Si plesu si licieanu sunt niste lingai, mai mult, ratati decat inelectuali!!! Il cunosc pe acest MANCAU,inclusiv afacerile si jocurile pe care la face cu oameni de teapa lui din GERMANIA. Daca mai apar la TELEVIZIUNEA PUBLICA, adun semnaturi pentru demitera conducerii si cerem ca acesti doi ipocriti sa returneze banii nostrii, atat timp cat vom mai fi obligati sa platim o TAXA ,care nu se plateste nicaeri in lume!!!
 • 0 (6 voturi)    
  penibila confuzie (Duminică, 27 februarie 2011, 14:15)

  lucid [anonim]

  Cosmin Navadaru: informeaza-l pe Plesu ca Noica a aderat public la miscarea legionara imediat dupa asasinarea prin strangulare a lui Codreanu si a celorlaltzi 13, nu dupa rebeliunea din ianuarie 1941. De altfel tot textul e inca o dovada de oportunism gretzos a "salariatului" lui puturiciu.
 • +2 (2 voturi)    
  Descurcaretii (Duminică, 27 februarie 2011, 14:24)

  Fisher [anonim]

  Descurcaretii se vor descurca, fie ca exista schimbare, fie ca nu. Spre deosebire de ceilalti, ei au destula "imaginatie", nu-i asa?
  Deosebirea majora dintre descurcareti si ceilalti o fi, cumva, raportarea (sau nu) la anume principii? Ca, daca e asa, inseamna ca orice scrupul moral poate fi inteles ca un risc suplimentar de a te situa in tabara invinsilor (daca esti norocos), sau a victimelor (daca esti mai curand ghinionist).
  As zice ca o caracteristica a Romaniei este tocmai excesul de imaginatie al unei bune parti a cetatenilor ei; uitandu-ma in jur, nu mi-e prea clar daca asta e ceva de bine, sau e ceva de rau...
 • +5 (7 voturi)    
  datoria fata de stramosi si fata de urmasi (Duminică, 27 februarie 2011, 14:39)

  Serje [utilizator]

  Orice om este obligat sa se implice in treburile cetatii. Nu e fair play sa stai deoparte, sa emiti idei neutre si sa te justifici ca au succes alte Dan Diaconescu, Vanghelie, repetentoiul Chuky Antonescu, Mickey Mouse Ponta, Ilici bolsevicul, Dinu Paturica, Felix Viculescu, Nus Vantu sau altii de teapa lor. Acestia intra pe scena lasata libera cu lasitate de valorile pe care le asteapta romanii alaturi de ei.
  Trecem prin momente de rascruce in care fortele progresului trebuie sa iasa mai pregnant in media pentru a anihila actiunile diabolice ale mafiei oligarhice penale. In loc sa auzim indemnuri pentru normalitate, justitie, corectitudine, ni se arunca numai invective inveninate impotriva actiunilor corecte pentru neamul romanesc.
  Intelectualii trebuie sa iasa in arena pentru a crea mediul necesar dezvoltarii neamului inainte de golirea tarii de valorile adevarate, emigrarea masiva la care recurge tineretul, satul de mafia penala care le sugruma perspectivele.
 • +3 (3 voturi)    
  Hotia a cuprins Romania. (Duminică, 27 februarie 2011, 15:35)

  Brancusi [anonim]

  Intr-o tara in care hotia este ridicata la rang national,unde s-a infiintat categoria de persoana cu statut special ,unde judecatorii isi stabilesc salariile prin decizii judecatoresti,unde interlopii sunt eliberati din puscarii pe motive medicale date cu ajutorul certificatelor medicale false,unde parlamentarii isi apara colegii de bratul legii prin neridicarea imunitatii parlamentare, cum poti vorbi de cultura.Cand Brancusi s-a intors in Romania dupa 15 ani de Paris le-a repprosat consatenilor : v-am lasat saraci si prosti si v-am gasit mai sa raci si mai prosti.Cam asa sunt romanii dupa 20 de ani de democratie.Rusinos.
 • +1 (1 vot)    
  tot respectul pt .adevarati intelectuali (Duminică, 27 februarie 2011, 15:47)

  mitica [anonim]

  INTELECTUALI UNITI-VA FORTELE,tara este grav afectata de prostie si incultura!
 • +1 (1 vot)    
  20% din cit? (Duminică, 27 februarie 2011, 16:06)

  pisica [anonim]

  asta e manipulare a cifrelor. lasa un statiscian sa ne spuna ce si cum. prezenta la vot e sub 50%(se obtine peste 50% cind avem iar de ales raul cel mai mic). majoritatea romanilor nu mai sint reprezentati nici la nivel parlamentar nici presedinte. romania a cunoscut dezvolarea sub regimuri dictatoriale ca singura forma de guvernare impotriva acelora care vorbesc mult si nu fac nimica.daca am reusi sa aducem oameni de valoare intr-un sistem dictatorial romania ar fi ca germania.. pe timpuri...in rest, infractorii si oamenii care nu au nimic serios in ei, decit propriul bine sau al interesului de grup(restrins_ vor domina..e o lege care tine de mii de ani...)..romani traiti intr-o jungla....cum se transforma o jungla in civilizatie??? e un joc pe net....cred...
 • 0 (0 voturi)    
  are dreptate PLESU/POLITICA/ALEGERI (Duminică, 27 februarie 2011, 17:13)

  serhei [anonim]

  are dreptate plesu cand vorbeste despre alegeri

  cred ca mai usor cu uninominalul
  romanii cad usor prada
  ex: la buzau ; predoiu vs. nu mai stiu cum il cheama

  oameni de o anumita factura(pozitiv vorbind) nu au sanse in parlament
  o sa ne trezim cu fel si fel de oportunisti( ma refer in numar mai mare)
 • 0 (0 voturi)    
  jenant (Duminică, 27 februarie 2011, 18:57)

  Tzompi [anonim]

  Desi se da apolitic, dl. Plesu a fost si este in barca Puterii. A fost adus in fata de ION ILIESCU in 1990 si el crede ca am uitat ca a defilat brat la brat cu NELU . Niciodata pt. el politicienii sunt de vina, ci poporul, care ii pute nonstop. Cu toate ca oare ce tangenta cu pegra are un om asa de bogat? Avem nevoie sa ne vaite dl. Plesu?
 • 0 (0 voturi)    
  Respect (Luni, 28 februarie 2011, 10:01)

  ns [anonim]

  Cat timp mai exista in tara asta oameni ca dl.Plesu si Liiceanu inseamna ca nu e totul pierdut , mai avem speranta .
 • 0 (0 voturi)    
  Inspiratie (Luni, 28 februarie 2011, 12:02)

  george [anonim]

  Daca domnul Plesu a trecut prin atatea incercari,
  daca poseda darul scrisului si al vorbirii, sa-i dea
  Dumnezeu inspiratia care muta muntii.
  Conteaza ce face de acum incolo; purificare si curaj ii trebuie. Poate e mai aproape de adevar ca multi altii,
  poate chiar cunoaste adevarul.
  Nu va fie teama domnule Plesu sa fiti luat drept Puric (face si el ce poate are si el un segment de piata), aveti curajul naivitatii, al inocentei.
  Cine sant colegii dumneavoastra ?
  Va e teama de intelectualii tarii ?
  Si care este treaba daca nu o sa mai fiti un intelectual ?
  Puteti merge mai sus, puteti fi mai fericit ?
  Haideti domnule Plesu ca santeti aproape.
  Fiti un ferment, un punct de plecare, o stare noua de spirit, buna mireasma tainica a schimbarii...
 • -1 (1 vot)    
  BRAVO MAESTRE PLESU! ASA E! (Miercuri, 2 martie 2011, 9:54)

  stefan [anonim]

  BRAVO MAESTRE PLESU! ASA E! , ati punctat excelent ceea ce s-a petrecut in filosofia de viata economica, sociala si politica in Romania.
 • 0 (2 voturi)    
  pistolul (Vineri, 4 martie 2011, 11:13)

  bogdanicus [utilizator]

  Asta cu legionarii si cu pistolul la brau ucigand oameni prin spitale e prima oara cand o aud. De la cine ati luat aceasta lectie de istorie, domnule Plesu? Eu am luat lectii de istorie de la bunicii mei. Eu stiu ca strabunicului meu i s-au luat caii si via cu pistolul la tampla. Si mai stiu ca a fost trimis la canal pentru ca nu a fost de acord cu colectivizarea. El era taranist. Nu era mosier. Era invatatorul satului!

  Sa nu mai povesteasca nimeni ce bun e comunismul care distrugea tot ce nu-i convenea. Familia mea a suferit enorm de pe urma regimului si nu pot accepta rahaturi cu "comunismul e bun". Si despre legionari, taranisti si adevaratii liberali, nu se va invata probabil niciodata in scoli adevarata istorie.
 • 0 (0 voturi)    
  si ce mai vrem? (Vineri, 4 martie 2011, 20:28)

  nostradamus [anonim]

  Da, intelectualul este obligat sa scrie. Sa dea teme de reflexie, nu neaparat solutii. Oricum, limbajul comun, exemplele impersonale, sunt intotdeauna cel mei bun exemplu.
  Nu avem viitor pentru ca, din nefericire, Romaniei ii lipsesc 21 de ani din evolutia ei.Ultimii. Sunt poate anii pe care doresc sa-i uit, pe care Romania trebuie sa-i uite. Astazi abunda spatiul public de kitchuri. Columbeni, becalisti, vadimisti, antonesti, videni, diaconesti...tot felul de trubaduri, fara nimic in traista educatiei si atasamentului fata de romani, de istorie, de traditii, de nevoi. Vazandu-i pe toti cum se scalambaie pe sticla televizoarelor, intr-un continuu fariseism si mediocritate, ma intreb daca senzatia de satul este pentru ei egala cu cea de pacaleala bine ticluita. Intr-un efort asiduu, continuu acesti indivizi continua sa-si tuneze loganul intelectual, iesind pe piata gangavilor cu strigate disperate:hai la mercedes, hai la merrcedes. Nici unul dintre cei care se pricep la masini nu pot sa-si faca loc printre multimea de prostanaci care vantura somoioagele de bani cerand sa fie cumparatori. O tara de en-gros EUROPA cu pretentii de europeni. Pe fiecare logan un abtibild de mercedes, pe fiecare nulitate din mediul politic o eticheta contrafacuta "de firma".
 • +1 (1 vot)    
  sa gandim (Sâmbătă, 5 martie 2011, 21:23)

  ganditorelul [anonim]

  gandisi bine, bre philosophule. Vai de capul nostru cu "elitisti" de teapa asta si cu gogomanii care sunt fericiti ca sunt contemporani cu tata lui Bismark si autorul preferat (cred ca si unicul, pentru ca doar lectura asta o declara mereu) al lui Bese. Parca ar fi mai bine sa ne mai lasati in pace. Ca prea ai fost "pretin" cu toti, de la Ceau, la Jenel, Petrica und lupul, Bese si Paturique.
 • +1 (1 vot)    
  plesu si vorba multa (Duminică, 6 martie 2011, 10:20)

  dekar [anonim]

  De cand mananca din palma cu graunte intinsa de Paturiciu,comentariile - aprecieri ale d-lui Plesu au ajuns frectie la piciorul de lemn : asa cum nu strica , tot asa nu ajuta la nimic. I-am citit abia acum,la o saptamana, articolul eseu dar daca nu l-as fi citit ,nu era nici o paguba.Nu mai astept nimic de la d-l Plesu de cand apare pe marile panouri publicitare ale "adevarul'ui alaturi si impletindu-se cu patriciu s.a. De ce nu ramai ,d-le Plesu, la istoria ,critica si filosofia artei,acolo esti credibil si la d-ta acasa si nu trebuie sa-ti fie rusine de felul cum navighezi !?...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by