VIDEO Tudor Gheorghe: Elenele n-au fost benefice pentru neamul romanesc. Troia, eventual, dar Elena nu!

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Luni, 7 martie 2011, 9:44 Life | Prin oraş


Tudor Gheorghe
Foto: HotNews.ro
Cu erotomani si "faste amante-antice", cu Eve si Psychee, cu melodii din 1968, cu "hituri demne de Eurovision" - asa ar arata Al cincilea anotimp - Femeia, in viziunea lui Tudor Gheorghe. Cu ocazia spectacolului sustinut in acest weekend la Sala Palatului, maestrul a explicat de ce innebunesc romanii de la bauturile din supermarketuri (a povestit cum pe o sticla de plastic scria "bautura cu aspect de vin"), de ce a castigat Germania Eurovisionul si a facut glume la adresa politicienilor, caci "sunt aiurea, sunt nervos!"

"Doamnelor si domnilor, al cincilea anotimp este femeia! Femeia este al cincilea anotimp, cand natura se odihneste, amintindu-si de toate florile primaverii, de toate ciocarliile verii, de toti strugurii toamnei, de toate ninsorile iernii. Asa spunea fratele Grigore Vieru. Si de aici mi-a venit ideea. Initial, spectacolul s-ar fi chemat Al cincilea anotimp - anotimpul permanentelor iubiri. O sa vedeti de ce l-am schimbat", a explicat in weekendul trecut maestrul Tudor Gheorghe, in cadrul unui spectacol inceput cu o trista constatare: "In fiecare zi, ne batem joc / De pasari, de iubire si de mare / Si nu bagam de seama, ca in loc / Ramine un desert de disperare / In fiecare zi ne batem joc". (Romulus Vulpescu - In fiecare zi)

"Am considerat, in aceasta perioada de tranzitie, ca e bine sa fac acest spectacol, acest anotimp, pe care sa-l dedic femeii. Femeia este poate cea care sufera mai mult decat barbatul in aceasta perioada. E un omagiu discret si meritat adus acestei fiinte sensibile si puternice in acelasi timp, care indura altfel decat barbatul necazurile vietii. Femeia-mama, ingrijorata de faptul ca nu stie ce sa le mai dea sa manance alor ei, femeia-profesionist in orice domeniu ar fi ea, disperata ca maine cine stie ce aberatie guvernamentala o pune pe drumuri, fie ea invatatoare, profesoara, medic, om al legii... Femeia iubita...

Nu este obsesia mea de a pune in valoare femeia, frumusetea ei. Inca din cele mai vechi timpuri - ma gandesc Eschil, la Sofocle, la Euripide - ce frumos vorbeau de gratia unei Efigenii, Antigona, Medeea-mama, Hecuba, Clitemnestra, mai incoace Dante si Beatrice, Petrarca si Laura. Elena din Troia... Nu, nu, nu! De Elene nu vorbesc ca... nu e bine. Nu, ele n-au fost benefice pentru neamul romanesc... De aceea nu folosesc cuvantul... Troia, eventual, dar Elena nu!

Ce sa mai vorbim de Shakespeare, de simbolul iubirii - Julieta, Lady MacBeth si multe alte personaje de teatru si literatura. Sau de ce a insemnat gratia feminina in Renasterea si pre-Renasterea artelor plastice. Ce frumoase erau! De la cele splendide si pana la gratioasele femei rubensiene, care astazi ar produce dezgust schiloadelor care prezinta moda. Pacat, cu celulita lor erau frumoase, placute, mai dodoloate, decat aschimodiile astea...", a continuat Tudor Gheorghe, legandu-si cu maestrie discursul de Spovedania unui copil al erosului.

"Cum doamnelor de-odinioara
eu nu le-am fost contemporan
cum scris in sorti le-a fost sa moara
si la un alt meridian
cum fastele amante-antice
prostituindu-se-n subur
n-au cum sa-nvie-un nev propice
desi de maculat augur
cum iar, la randu-le
acele bastarde brune de-arhierei
domnite dulci si infidele
inmiresmand a stanjenei
nu s-au invrednicit sa-nfrunte
sarutul celei mai reci guri
cum favoritele marunte
sau marea tarfa din scripturi
si veselele hetaire
si nobilele cu blazon
logodnicele fara mire
purcese grele de cocon

ce pandemoniu de ispite
la care sa te hotarasti
din hora fetelor dospite
sub farduri, horbota si masti.

infante duse-ncruciate,
logodnice de printi dinasti
fecioare culte viciate
de paji perfizi, efebi si casti
amante de prelati catolici
regine vaduve-n harem
cu ochii rai si melancolici
si parul ca un recviem
putane blonde, princiare
cu care un regat rastorni
papese arborand tiare
sau castelane cu licorn
si staretele-n mantii sumbre
si suveranele-n exil,
ajunse fumegoase umbre
in Hades si-au aflat azil.

e prada-acest... alai de rochii,
de gratii si de goliciuni
ce-a-nchis de-atata vreme ochii
terbilei putreziciuni

atunci, copile imorale
sotii de cineasti ratati
si chelnerite cu parale
si fete bune, fara tati
subtiri surori de caritate
actrite-adulte in turneu
studente fara facultate
eleve fara de liceu
si primadone fara voce
si profesoare fara post
pustoaice cu ardori precoce
dar mature in pret de cost
si taxatoare si modiste
si specimene-n genul cult
intrara-n sirul lungii liste
al doamnelor de mai demult

spre-a fi amantele meree
model al vesnicei muieri
n-au fost decat succedanee
de spectre dintr-un timp de ieri

puteau fi hrana si otrava
si disperare si destin
si giumbusluc si clipa grava
si mit si suflet clandestin
si exorcismul meu in portii
sa uit de ochii ce m-atrag
ai vechii pazitori a portii
ce-ntampina amantii-n prag

astfel ma vindecara-n fine
de para poftelor lumesti
ma-ntorc spre-acele concubine
din carti, miniaturi si fresti
cu gingasele lor contururi
de care-mi este iarasi dor
spre-a fi contemporan de-a pururi
cu-ntregul dragostei sobor

cu-astfel de divagari galante
erotoman stereotip
ce spovedea batranul fante
oglinzii ultimului chip." (Romulus Vulpescu - Spovedania unui copil al erosului)

"Ma gandesc ca daca peste 10-20 de ani, un nebun actor va voi sa spuna poezia asta, un sfert din cati sunteti in sala ati intelege o parte din cuvinte... Deocamdata facem parte dintr-o generatie care in scoala a mai facut carte... Dar aia de-or sa vina, care vor sti foarte multe despre Google...

Dar: "fastele amante-antice / prostituindu-se-n subur / n-au cum sa-nvie-un nev propice / desi de maculat augur". "Bai, zice, ce-o zice asta? "Maculat august", auzi! "Erotoman"? Ce-o fi asta, ba? "A macula"? Repede, cauta. "A murdari"... Pe atunci, probabil, cel care va recita poezia asta o sa aiba un ecran mare in spate pe care sa scrie: augur, maculat, erotoman, subur", a mai glumit maestrul si a prezentat piesa Mi-e dor de ea, "unul dintre primele mele cantece, scrise cand viitoarea mea sotie era plecata in turneu cu Teatrul National din Craiova. Eu eram indragostit si eu am scris acest cantec, poezia fiind a lui Ion Banutescu, in 1968".

"Credeti ca in seara asta o sa scapati fara un hit? Hitul celui de-al cincilea anotimp: scris de domnul Alexandru Macedonski! El a scris o poezie in orasul Arckangelsk, dar n-a mai spus "in Arkhangelsk", ci In Archangel".

Hitul asta era demn de Eurovision. Dar eu, fiind un tip serios, am zis: n-am ce cauta la Eurovision. Sunt in afara fenomenului. Mai ales ca il consider o chestie de marketing si de troc. "Ba, tu cate puncte dai?"

Noua nu ne dau puncte decat basarabenii (Ne dau 10). Noi, mai civilizati, le dam 8 lor. Ne dau spaniolii. Vorba vine! - ne dau romanii din Spania. Italienii nu ne dau, ca astia si-au dat seama ca nu trebuie sa intre cu muzica lor in "Euroviziunea" noastra. "Noi il avem pe-al nostru, tata, nu participam la prostiile voastre" - si asa e! Malta ne da! Nu stiu de ce! Asa, cate doua - bulgarii, ungurii, sa ne facem ca suntem rude si vecini.

Dar aia mari... anul trecut ati vazut, a cantat o fata din Germania. Zic "bai, de ce i-au dat nemtoaicei?" Domnilor, doamnelor: criza! Bine ca n-am luat noi! Echipa castigatoare trebuie sa organizeze Eurovisionul! Va dati seama ce tragedie era pe poporul roman daca trebuia sa organizam noi Eurovisionul? Nici nu aveam unde! Ca stadionul nu e gata. La Polivalenta nu... Si atunci au zis: "Cine sunt in stare sa organizeze?" "Nemtii, tata!" "Da-le, ma, lor. Si scapam!" Si iata cum a ajuns Eurovisionul in Germania.

Deci ce rost are sa trimit slagarul meu - nici nu ma duceam eu, ca nu mai am fata de Eurovision. Trimiteam un pusti din Romania, un cantaret. Dar pe cine sa trimit, ca n-am pe cine! Pe Benone Sinulescu, ar fi fost foarte... Nea Benny, te trimiteam acolo cu RoMania".Seara a continuat cu "un splendid vals, trist dar frumos". Dans se cheama poema domnului Labis": "Ochii mei au cearcan. Ochii tai sunt puri / Cata deznadejde pasii nostri mana".

"Cauti intr-o biblioteca poeziile domnului Ion Pillat. Gasiti acolo o poema pe care o sa v-o spun acum, pe care va rog sa o copiati, sa o multiplicati, sa o printati, sa o scrieti de mana, mai mare, mai mic, sa o puneti prin casa. La bucatarie eventual, pe masa, in sufragerie. Si cand vine domnul si stapanul, Eros, masculul, intarziati putintel cu aperitivul. Lasati-l sa-si arunce ochii pe ce ati scris acolo. Ca poate s-ar gandi cu cine sta in casa. Poate i-ar face un bine. Asta daca nu citeste sportul sau de-astea literare: Gazeta Sporturilor, Click, ziarele literare, cum spuneam, de cultura... Luati-i-le, daca le aduce acasa, si lasati-i doar hartia pe care sa scrie urmatoarele versuri:

"Ceea ce sunt? Ce vrei sa fiu? Alege!
Da-mi aripi - si sunt inger de lumina
Si smulge-le - voi fi numai femeie.
Privirea ta ma face far' de vina,
Dar tot ea poate patima sa-mi deie
Si de pacat faptura sa mi-o lege.

Ceea ce sunt? Ceea ce esti tu insuti
Copil, suspini, sunt mama si sunt sora
Ce va veni zambind sa-ti stearga plans-ti.
Iar pentru tata, chiar de port naframa
Raman tot fata scumpa de-altadata.

De treci nepasator - sunt trecatoarea,
Dar oarba ta credinta
Mi-a redat eternitatea clipei
Daca in marea fluidicelor plete te-ai scaldat.

Cand poruncesti, eu voi lovi in palme
Ritma-voi goala dansul baiaderei
Dar daca-mi ceri, voi sta curata-n strane
Si voi refi in murmur lin de psamle
Iar Sfanta-nvingatoare a durerii

Daca ma rogi, ti-oi face alta rana
Indragostit ma chemi - iti sunt iubita
Ce-ti poarta-n ochi destinul. De esti bestie
In bratul tau m-oi frange ca o trestie
Iar pofta mea pe veci, nepotolita,
Te va inlantui cu lant de sarpe.

Dar daca esti inaltul visator
Ce-aude-n suflet sunete de harfe
Dispretuind un spasm amagitor
Daca-ndraznesti sa urmaresti ideea
Si-n sferele sonore s-o vanezi
Atunci, cu lampa-n mana sunt Psycheea
De straja langa tine... de-o mai vezi!" (Ion Pillat - Eva)"Psycheea - Psyche este un personaj mitologic, invidiat pentru frumusetea ei de Afrodita, gonita de acasa de parinti, vine un vantulet usor, o ia, o duce intr-un castel, noaptea vine si o iubeste un barbat cald si sensibil, care ii cere doar atat: sa nu aprinda lampa, sa nu il vada. E Povestea Porcului la noi! :) Nu aprinde lampa, ca frumosul se face porc. Bine, la noi se face si fara sa aprindem lampa, de multe ori.

Fata aprinde lampa si constata ca barbatul care o iubea era chiar Eros, Zeul Amorului, se duce vraja, o chinuie Afrodita, i se face mila lui Eros, se duce la Zeus si il roaga sa o faca nemuritoare".

Menestrelul a revenit apoi la anotimpuri si inceput sa treaca in revista cate un "slagar", precum Salcamii ("Au innebunit salcamii! Si tu vrei sa fiu cuminte?") si Toamna (de Octavian Goga - "o poema ce inspira o gratie, o liniste, o puritate, un sentiment simplu de duiosie").

"Am ales si o piesa de pe Iarna. O ultima amintire de iarna, o poveste duioasa a domnului Toparceanu, incepe chiar de Craciun: Noapte de iarna. De ce mi-a placut? Pentru ca aici este o poveste. Imi plac betivii! Nu aia agresivi! Nu, aia de plang, de vin si te pupa, de razi. Astia dragalasi. Iarna imi place sa-i urmaresc. Din cauza gerului, stau in picioare. Vara - cad. Din cauza caldurii - pac, pe la banci, pe sub pomi, pe la umbra. Iarna insa dau de ger si dupa ce ca nu se tin bine pe picioare, mai si aluneca, e o minune sa ii vezi. Ii urmaresc cu mare entuziasm.

Bine, inainte beau romanii. Totdeauna am baut, de pe timpul cand au zis aia: "ba, ia sa le taiem vita, ca sunt rai!" Nu ne-am invatat! Bine, ne-au ajutat romanii si ne-au adus vita inapoi. Dar de aici vine, cred, din coasta Daciei. Cu vita s-au legat ei de am devenit noi asa cum suntem. Cred ca pe baza de vita de vie adusa de romani, aia au vrut neaparat sa ne strice, ca noi eram Dacii liberi! :)

Inainte, romanul lua doua-trei pahare, se imbata, facea trei copii tembeli, dar nu conteaza asta. Important e ca nu se omorau asa. Nu taia pe ma-sa, nu taia pe frate-su, pe ta-su. Nu se omorau! Acuma, una-doua, la "nenoroStirile" astea de la 5, vezi cate unul de-asta. Cred ca bauturile astea din supermarketuri, alea-i innebunesc.

Am un prieten care are o vie foarte buna pe la Dragasani. Si asta-mi povestea ca are oameni la munca. "Bai, nea Tudore, le dau vin! De calitate! Ai dracu daca beau de ala! Isi aduc ei" Si mi-a aratat o sticla de plastic pe care o beau oamenii care vin sa munceasca: pet! Pe care scria genial: "Bautura cu aspect de vin"! Nu cu miros, gust, culoare - ci aspect! Avea o culoare de indigo. Bei o sticla de-aia - nu te duci si-ti omori copiii?

"Domnul Tudor Arghezi a scris o poezie absolut exceptionala. Nici nu mai stiu daca, dupa ce a citit-o coana Paraschiva, sotia lui Arghezi, maestrul o mai fi mancat la pranz... Superba e! Se cheama, jenant, Jignire, dedicata femeii. Dar este o bijuterie, o minune!

"Nepretuind granitul, o, fecioara!
Din care-as fi putut sa ti-l cioplesc,
Am cautat in lutul romanesc
Trupul tau zvelt si cu miros de ceara.

Am luat pamant salbatec din padure
Si-am framantat cu mana de olar
In parte, fiecare madular,
Al fintei tale mici, de cremene usure.

Zmaltandu-ti ochii, luai tipar verbina,
Drept pleoape, foi adanci de trandafiri,
Pentru sprancene firele subtiri
De iarba cruda ce-ntepau lumina.

Luai pilda pentru trunchi de la ulcioare
Si daca-n sani si-n sold a-ntarziat
Mana-mi aprinsa, eu sunt vinovat
Ca n-am oprit statuia-n cingatoare

Si c-am voit sa simta si sa umble
Si sa se-ndoie-n pipaitul meu,
De chinul dulce dat de Dumnezeu,
Care-a trecut prin mine si te umple.

Femeie scumpa si ispita moale!
Ispita-acum, cand, vie, te-am pierdut,
De ce te zamislii atunci din lut
Si nu-ti lasai pamantul pentru oale?" (Tudor Arghezi - Jignire)A urmat un nou "hit" (Vasile Voiculescu - Pedeapsa macului), dar si cateva glume si aluzii politice.

"Mi-e dor de 1000 de egipteni! Caci sunt seriosi... Ati vazut ce curat au facut in Cairo... Si noi am avut Revolutie, dar noi nu ne-am dus sa curatam... Au facut egiptenii o curatenie... Erau a doua zi veseli, nestiind ce urmeaza. Ei au crezut gata, l-au prins pe Mubarak. Acu incepe si la ei... Domnu' Boc, faceti o vizita de lucru?

Am fost sfatuit: "Dom'le, ce, esti nebun? Tu ar trebui doar sa canti!" Ba, nu pot! De cantat - duceti-va la Mircea Vintila, Socaciu, Ducu Berti, poeti exceptionali, cantareti minunati. Eu sunt aiurea, sunt nervos"!

"Daca nu canti adevarat cantecul popular, cazi intr-un derizoriu jenant si incep sa sune cantecele la fel. Nu mai sunt zone folclorice, e o interferenta, e o magma de vulgaritate...

Cum se poate canta folclorul: ori ca la mama lui (ceea ce am facut atunci cand am cantat singur cu taraful si am facut trei spectacole cu muzica din perioada interbelica si mahalaua si Bucovina), ori iei varianta transfigurarii cantecului popular (ceea ce am incercat noi in acel spectacol cu domnul Marius Hristescu, ceea ce a reusit sa faca genial Enescu, ducand motivele folclorice intr-o zona superioara a universalitatii fara doar si poate).

N-am tambal, dar iata cum poate sa sune un cantec popular romanesc, atunci cand incerci sa il salti", a continuat Tudor Gheorghe, cu Marie, Marie."Daca s-a gasit un tip in Bucuresti sa plateasca 400.000 de euro lui Joe Cocker sa vina sa-i cante privat, eu n-as putea sa cer jumatate pentru Filarmonica si jumatate pentru mine? Cred ca mi-ar ajunge. Cinci nunti de-astea si-as intra in randul lumii!

Spectacolul ar fi putut sa se cheme "Anotimpul permanentelor iubiri". Dar lipsea o dimensiune esentiala: mama. De aceeasi am ales varianta "Al cincilea anotimp"."

Si au urmat "doua poeme scrise de doi poeti care au avut cultul mamei: Mircea Micu (el a scris acel tulburator vers "mama, esti mai frumoasa ca o duminica fara sfarsit" - Cantec pentru mama) si Grigore Vieru (care parca ii raspunde genial: "Usoara, maica, usoara / C-ai putea sa mergi calcand / Pe semintele ce zboara / Intre ceruri si pamant" - Faptura mamei)."

"Toate poemele pe care vi le-am spus despre iubite si despre mama au fost scrise de barbati. Am cautat in literatura romana sa vad punctul de vedere al femeii fata de femeie. Culmea e ca am gasit acest poem foarte alaturi de mine, scris de doamna Tudor Georgeta, sotia mea. Ea a publicat un volum de versuri, iar acest poem da si titlul: Uneori femeile surad.

Puteam sa fim persoane publice amandoi: ea actrita, eu actor. Sa-i fi dat doi pumni, ochii vineti, ea ma zgaria pe chelie, paparazzi in zona, aia eram! Eram vedete! Eram eu intr-un colt, ea intr-un colt, pe happilica, la Maruta. Ne uitam urat unul la altul, ne invidiau si doamna Moculescu, madam Bahmuteanu... Ce e mai interesant e ca exista oameni care se ocupa cu prostiile astea. "Comentatori ai lumii mondene": cine cu cine, ala cu aia... Si eu cu doamna Tudor traim la Craiova, intr-un anonimat, vorba lui Dinescu, "mai anonim ca acul in furaje"."

"Daca veti auzi la Taraf TV, sa zicem, vreodata, aceasta bijuterie poetica, sa stiti ca au trecut egiptenii", a glumit maestrul dupa Umbra plopilor, a lui Ion Horea ("Da-mi gura ta si ma saruta/ Si stele vor cadea pe rand/ Cu umbra plopilor, tacuta/ Alunecand, alunecand...")

Si pentru ca "orice hit trebuie repetat", seara s-a incheiat cu acelasi "hit" al celui de-al cincilea anotimp: In Archangel.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11330 vizualizari

 • +8 (22 voturi)    
  Artist da, om insa ...cu greu (Luni, 7 martie 2011, 9:58)

  Pink Panther [anonim]

  Problema acestui domn este obiectivitatea.

  Modul in care ataca doar o "anumita parte" a politicii romanesti, anume cea care se opune idolului sau Ion Iliescu il descalifica.

  Exista (o parte au murit) o turma de menestrei ai puterii post-decembriste care demonstreaza continuitatea: PCR - FSN - FDSN - PSD - USL.
  Asta desi acestia din urma si-au tot schimbat numele in speranta "pierderii urmelor".

  Evident ca are dreptate cu Elena, dar atunci ce zice de Ecaterina, sau Norica?
  Nuuu, de astea nu-i voie sa te legi.
  • 0 (8 voturi)    
   Eu nici macar Prefectura... (Luni, 7 martie 2011, 10:22)

   Nache [anonim] i-a raspuns lui Pink Panther

   ... nu o vad pe aici pe undeva...
  • -4 (18 voturi)    
   artist? (Luni, 7 martie 2011, 10:28)

   obs. [utilizator] i-a raspuns lui Pink Panther

   Ce mare artist?In lumea satelor se gasesc cel putin o mie care ar canta mai bine .
  • -2 (18 voturi)    
   doare rau atunci cand un artist adulat de multime (Luni, 7 martie 2011, 10:42)

   marius [anonim] i-a raspuns lui Pink Panther

   nu ridica osanale conducatorului iubit.
   doare rau pentru ca atunci legitimitatea actului de conducere este oarecum stirbita vazand cum foarte multi aproba mistourile fine la adresa puterii. iar faptul ca cel care spune mistourile este un artist extraordinar care nu se incurca cu limbajul suburban al politicii va scoate din minti.

   of, macar daca nenorocitul ala care iubeste femeile ar prinde mai bine la mase si ar inceta sa mai fie abstract! sau ala care s-a inspirat cu numele literar din englezescul "true" nu ar fi atat de idealist si ar lasa naibii parlamentul ala eruopean ca tot nu face nimic si doar noi l-am pus acolo!! sa vina dom'le aici sa convinga masele sa nu mai asculte de artistul ala care joaca in afara horei!!
   are dreptate Blaga cand zice "ce dreaq dom'le nu va este rusine?!"
   • +3 (13 voturi)    
    Auzi bai baiete? (Luni, 7 martie 2011, 11:00)

    Claude [anonim] i-a raspuns lui marius

    Eu ma duc la un eveniment cultural, politica vad toata ziua la teve si prin jurul meu.
    • -3 (5 voturi)    
     Draga Claude (Miercuri, 9 martie 2011, 22:34)

     un roman [utilizator] i-a raspuns lui Claude

     Dupa cum te exprimi eu am mari dubii asupra faptului ca tu ai fot vreodta prezent la un eveniment cultural (Garcea nu se pune).
     • -1 (1 vot)    
      draga romane, (Joi, 21 aprilie 2011, 17:40)

      lb [anonim] i-a raspuns lui un roman

      nu stiu de claude, dar eu stiu ca am fost si la evenimente culturale si ma enerveaza la fel de mult politica expusa pe scena. pentru ca politica e obscena si ar trebui ascunsa.
  • -2 (4 voturi)    
   noapte buna Romania (Vineri, 11 martie 2011, 22:28)

   aiurea [anonim] i-a raspuns lui Pink Panther

   Cum catalogati voi aiurea drept comunisti tot ce nu va place. Ar fi bine sa studiati putin si sa aflati ca tatal lui Tudor Gheorghe a facut inchisoare politica pe vremea comunistilor. Iar lui i-au fost interzise spectacolele de "menestrel" ce era.
   Cam asta e legatura dintre comunisti si maestru.
   Somnul ratiunii intr-adevar naste monstrii.
   • 0 (2 voturi)    
    totusi... (Joi, 21 aprilie 2011, 20:33)

    samos [anonim] i-a raspuns lui aiurea

    In primul rand ca e vorba de monstri cu un singur i si in al doilea rand cu atat mai mult ar trebui sa-si dea seama ca iliescu&co. sunt "emanatia" sistemului de pe urma caruia a avut de suferit.Din fericire platim biletele la spectacolele sale pentru a-l asculta cum canta si mai putin pentru opiniile politice.
  • 0 (4 voturi)    
   // (Joi, 21 aprilie 2011, 18:28)

   FAQ Romania [utilizator] i-a raspuns lui Pink Panther

   Daca ai fi fost pe la spectacolele sale din trecut, in loc sa-ti pierzi timpul cu salam si alti manelisti, ai fi auzit critici la adresa tuturor in trecut. Scuza-l ca le acorda atentie si astora de azi.(editat de HotNews.ro)
  • 0 (2 voturi)    
   N-ai inteles nimic! (Vineri, 22 aprilie 2011, 8:49)

   Je-Je [utilizator] i-a raspuns lui Pink Panther

   Daca dupa ce citesti asemenea versuri, daca nu ai reusit dupa atatea randuri frumoase sa te faca mai sensibil mai ales si intr-o zi care cere mai multa ''sfintenie'' in fapte si-n vorbe, vii si scrii tot despre mizerii politice , cred ca nu ai inteles nimic. Vrem putina liniste de sarbatori! Sa fie!
  • 0 (0 voturi)    
   fiecare. . . (Luni, 30 mai 2011, 9:51)

   pavel [anonim] i-a raspuns lui Pink Panther

   Fiecare are pareri, in limita posibilitatilor sale intelectuale. Unii, orbiti de partidesi de "diurnele" e care le primesc, nu vad decat o permanenta campanie electorala.De ce Elene? pentruca Ecaterine si Norici care sa fi intrat in istorie nu exista. Simplu, domnule. Dar pentru a vedea asa ceva, trebuie sa ai si oleaca de cultura, nu numai lozinci PDL,PNL,PPL ori cine mai stie ce!
 • +2 (14 voturi)    
  Tudor Gheorghe (Luni, 7 martie 2011, 10:18)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  ar trebui sa se limiteze la cantat!

  Semidoctismul si lipsa carismei nu-i dau voie sa fie si vizionar.
  • +5 (13 voturi)    
   sieg heil! (Luni, 7 martie 2011, 10:44)

   marius [anonim] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   ar trebui interzisi cei care canta altceva decat programul partidului!
   • +2 (8 voturi)    
    Nu ca unii au chef de politica... (Luni, 7 martie 2011, 11:03)

    Claude [anonim] i-a raspuns lui marius

    ... si tot ei scot ochii celor care-i cer lui Tudor Gheorghe DOAR sa cinte.
    • -2 (6 voturi)    
     Lasa domnule (Miercuri, 9 martie 2011, 22:35)

     un roman [utilizator] i-a raspuns lui Claude

     ca ne scapati voi astia din PDL si de dreptul la libera exprimare, si nu va mai trebui sa ne contraziceti pe forumuri!

     Nu-i asa?!
   • -1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 aprilie 2011, 0:18)

    [anonim] i-a raspuns lui marius

 • +2 (12 voturi)    
  am fost la spectacolul de vineri (Luni, 7 martie 2011, 10:21)

  ionut [anonim]

  am fost la spectacolul de vineri. muzica a fost exceptionala insa majoritatea interventiilor lui au fost nepotrivite, incepand cu chemarea "egiptenilor" sa faca ordine in romania si terminand cu acele comentarii batjocoritoare impotriva maghiarilor.
 • +1 (11 voturi)    
  Mai nea Tudore, mai... (Luni, 7 martie 2011, 10:59)

  Claude [anonim]

  ... de ce mai bine nu ne cinti frumos mai mult asa cum stii mai bine si sa incerci sa vorbesti mai putin?
  Rizi cu gura pina la urechi de niste tinerei cu o imbracaminte sa zicem putin mai deplasata, dar uiti faptul ca ei au venit sa te asculte si ca numai faptul ca se gasesc la un eveniment cultural din propria lor vointa este un mare cistig.
  Educa-i prin muzica si nu prin sfaturi vestimentare. Invata omule de la marele Pavaroti, care s-a coborit la nivelul celui mai simplu om fara o cultura muzicala, pentru a-l cistiga de partea sa si a culturii.
  Nea Tudore, nea Tudore, mai ai multe de invatat si dumneata!
 • +1 (13 voturi)    
  tudor (Luni, 7 martie 2011, 11:14)

  deia [anonim]

  tudore, ai devenit ridicol - pana la acet articol iti pretuiam muzica - acuma o sa incerc sa scap de ea - eti dezgustator
 • -1 (13 voturi)    
  un spectacol sublim (Luni, 7 martie 2011, 12:18)

  george [anonim]

  Am fost la spectacol.A fost sublim.Nu am mai vazut Sala Palatului plina la niciun specatcol..de la Congresele "tovarasului"..Asta inseamna un mare artist..face 2-3 spectacole pe an cu "casa inchisa"..si ce spectacole!!
  Va intrebati ca daca e asa de genial..de ce nu "se vinde" ca ceilalti "mari"artisti/cantareti?
  Pentru ca un asemenea FENOMEN nu are ce cauta intre cei care canta la "zilele orasului X", la revelioane organizate de televiziunile comerciale(acolo intra Salam, Guta, Vijelie), la Festivalul Berii
  El are PUBLICUL SAU EXCLUSIVIST...care a umplut SALA PALATULUI sa asculte si sa savureze un FENOMEN
  • +3 (11 voturi)    
   Nu ai mai vazut sala plina de la ceasca? (Luni, 7 martie 2011, 13:04)

   Claude [anonim] i-a raspuns lui george

   Se vede ca mergi des la spectacole la sala palatului :))))
 • 0 (8 voturi)    
  chiar daca n-a ridicat osanale.... (Luni, 7 martie 2011, 19:35)

  mihaela [anonim]

  sala a fost plina iar lumea a plecat incantata si asta conteaza....dincolo de comentariile de pe forumul asta colorate pline de patima si culoare politica de actualitate....
 • +1 (11 voturi)    
  Cum le zici tu Bibicule........ (Luni, 7 martie 2011, 21:31)

  Kobzarul [anonim]

  Acest om demonstreaza inca o data ca nu se poate ridica deasupra conditiei lui de lautar de partid bolsevic.
 • 0 (6 voturi)    
  Pentru toti "postaacii" de la acest articol (Marţi, 8 martie 2011, 9:23)

  Mircea [anonim]

  Daca era cocert sustinut de Florin Salam,Adi Minune,Adi de laVAlcea etc. probabil ca ati fi intales si voi ceva.
  Dar cultura voastra se rezuma la Clik,Libertatea,Pro-Sport.Cand veti descide numai cartile enumerate de TUDOR GHEORGHE si veti citi numai poeziile recitate sau cantate de el (eventual cu dictionarul in mana-cel de sinonime,cel explicativ,cel de antonime -pentru ca altfel nu veti intelege nimic ),cand veti citi macar 10% din cat a citit el,cand veti realiza in viata macar 1% din ceea ce a facut el pentru tara asta,cand veti indura macar 0,1% din cate a inghitit el -si pe timpul comunistilor si dupa aceea-;Abia atunci va veti putea spune pareririle voastre "de oameni culti".
  Tot respectul pentrtu acest OM!
 • +2 (6 voturi)    
  azi in Aula Magna ASE (Marţi, 8 martie 2011, 14:40)

  pavel [anonim]

  Azi, in Aula Magna a ASE Bucuresti, inainte de inceperea intalnirii dintre studenti si ambasadorul Germaniei, fundalul sonor a fost asigurat de melodiile lui Tudor Gheorghe. Iti dadea sentimentul ca mai e ceva de valoare si in tara asta.
  Rugaminte mare: cititorii de Libertatea+Click, respectiv ascultatorii de Taraf TV pot incerca sa posteze la alte articole? Acest articol nu li se adreseaza, era bine daca autorul mentiona asta la inceput. Multumim frumos
  • +1 (3 voturi)    
   te simti bine.. (Miercuri, 9 martie 2011, 22:36)

   hash [anonim] i-a raspuns lui pavel

   acolo sus, de unde privesti cu man(dr)ie?
 • -2 (6 voturi)    
  Sunt satul de tine ! (Miercuri, 9 martie 2011, 9:27)

  Toader [anonim]

  Menestrelule, sa nu mai aud ca te compari cu Mircea Vintila!
  Ai auzit ?
 • -1 (3 voturi)    
  Tudore, Tudore. (Vineri, 11 martie 2011, 22:57)

  adrian88000 [utilizator]

  Ai fost si in orasul meu cu un spectacol. Bilet destul de piparat, 750 Ron.
  Dar ai cantat putin si ai vorbit mult. Ai facut politica de proasta calitate. Nu am venit la miting, ci la spectacol artistic. Daca voiai sa faci politica , trebuia sa scrii pe afis : INTAREA LIBERA!
  Asa te-ai descalificat. Ar trebui sa-ti cer banii inapoi.
  P.S.Pacat de tine. Canti totusi frumos. Ramai cu darul pe care l-ai primit de la Dumnezeu. Canta!
 • -1 (3 voturi)    
  this time bush would be right (Joi, 21 aprilie 2011, 17:57)

  N.O.S. [utilizator]

  shut up and sing !
 • -1 (3 voturi)    
  Baiatul cu chitara... (Joi, 21 aprilie 2011, 18:09)

  Raluca [anonim]

  Prima si ultima data l-am ascultat pe TG acum foarte multi ani...si m-a socat enorma diferenta dintre vocea de calitate si lipsa totala a stiutului cu chitara...asa ca media a fost putin sub 5...de atunci nu l-am mai ascultat...sunt multi altii care merita sa fie ascultati...multi care stiu si cu vocea si cu chitara...
 • +1 (3 voturi)    
  cand strugurii sunt acri (Vineri, 22 aprilie 2011, 7:58)

  Dr Marutza [anonim]

  Da in dreapta si-n stanga (de fapt doar in dreapta, ca 'mnealui e de stanga iliesciana!) Si nu se opreste aici: da si in Germania care a castigat Eurovizionul "cu pile". Pai, stimabile, nu Germania a cersit voturi peste tot, la fiecare aparitie, nu Germania a scos in fata o cantareata de duzina care sa faca vocalize si sa-si arate nurii dupa bine cunoscutul cliseu al multora (printre care si Romania!).Ba mai afirmi, ca "bun cunoscator" ce te afli ca banii si bunastarea Germaniei au fost criteriile care i-au adus victoria! Maybe, da' daca iti miroase asa de rau faptul ca germanii o duc mai bine ca altii, cum se face ca va bucurati si profitati de bunastarea lor si va inghesuiti sa o vizitati (in general pentru shopping, ca n-am prea auzit sa se faca excursii cu caracter cultural, nu?!)
  Dle, TG, ai improscat atata venin ca meritul unor texte de valoare s-a disipat; cat priveste partea muzicala, e aceeasi de cand va stim (si va stim cam de multisor) Lasati-i pe altii sa se ocupe de propaganda politica (de care ne-am saturat!) si vedeti-va (fie-mi iertata sugestia) de partea artistica!
  Oricum, asemenea concerte, dupa tiparul asta isi pierd publicul!
  S-auzim de bine!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by