Alpiniada de iarna, Cupa Vaii Jiului, un party al discurilor de vinil, o expozitie ce prezinta tipologia spatiului de locuit socialist din anii '70-'80, precum si o expozitie cu creatii artistice din caramel, martipan, turta dulce, demonstratii de gatit, sculptura decorativa in fructe si legume, demonstratii de gelaterie si inghetata artizanala - sunt cateva dintre cele mai interesante activitati pentru care puteti opta in acest weekend prin Romania.

targ gastronomicFoto: HotNews.ro

La munte

Starea stratului de zapada - joi

  • Balea Lac - 115 cm
  • Sinaia 1500 - 23 cm
  • Predeal - 16 cm
  • Straja - 20 cm
  • Arieseni - 8 cm

Vezi aici starea stratului de zapada in mai multe zone din tara.

In perioada 16-19 martie se desfasoara, in Muntii Retezat, "Alpiniada de iarna", organizata de CAR Timisoara. Pe langa ture de alpinism si schi vor fi organizate si ateliere practice de instruire pe teme alpine: catarare pe cascade de gheata, avalanse, folosirea pioletului etc. Detalii aici.

In perioada 19 - 20 martie se desfasoara, la Balea Lac, Cabana Paltinu, o noua editie Photoride: "Snowboard, freeski si fotografie la pachet, intr-un concurs din care lipseste cu desavarsire factorul de stres. Riderii sunt invitati sa faca ce stiu ei mai bine, adica sa se dea, iar fotografii au doua zile la dispozitie sa surprinda cele mai bune zece instantanee si sa le inscrie in una dintre categoriile de concurs. Detalii despre program si transport gasiti aici.

In weekendul 19 - 20 martie, iubitorii de snowkite pot alege sa isi petreaca timpul liber la Sinaia, cota 2000. "Vom pleca de la Cota 2000 spre Valea Dorului impreuna cu echipa de la kitemania. Daca nu va bate vantul, cel putin putem schia si in acest caz, ziua de kite va fi reportata! Acolo ne asteapta primele lectii "Snowkite your winter"." Detalii aici.

In acest weekend se va desfasura Cupa Vaii Jiului: in Parang (sambata, 19 martie) si in Straja (duminica, 20 martie).

Expozitii

Vineri, 18 martie, in Cafeneaua D'Arc din Timisoara, de la ora 22, va incepe un party al discurilor de vinil. Zoltan Varga si Bogdan Puris vor fi amfitrionii unei petreceri nemaivazute. Detalii aici.

In perioada 18 - 20 martie se desfasoara la Targu Mures, evenimentul Expo GastroPan. Expozitie internationala de morarit-panificatie, cofetarie, gastronomie si HoReCa (editia a III) poate fi vizitata la Hotel President (str. Gheorghe Doja, nr. 231) si ofera: creatii artistice din caramel, martipan, turta dulce; demonstratii de gatit; sculptura decorativa in fructe si legume. Centrul expozitional unde se desfasoara evenimentul este situat pe Drumul European E60, la iesirea din Targu Mures spre Cluj Napoca. Detalii si program de vizitare gasiti aici.

Tot in perioada 18 - 20 martie, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis organizeaza cea de-a sasea editie a ExpoMariage. Detalii si program aici.

Pana pe 27 martie, Cafeneaua D'Arc din Piata Unirii (Timisoara) va gazdui o impresionanta expozitie de discuri de vinil - "DISCover Vinil". Cea mai mare parte a discurilor, peste 8.000 de bucati, apartin disc-jockey-ului Bogdan Puris.

Tot pana pe 27 martie, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal din Sibiu gazduieste expozitia Chocolate Mountain Daydreams. Scott Eastman si Matt Gainer exploreaza geografii fizice si mentale izolate din Valea Imperiala, situata in desertul Sonoran, in sudul Californiei. Fotografii folosesc "diferite moduri de investigatie, intr-un efort de a construi si a mentine identitatea unei comunitati aflate la limita societatii civile, fara o infrastructura formala. Pornind de la impulsul de a interoga mitologiile dominante din sud-estul Americii, si de a descoperi un alt fel de a exista in acest loc dificil, Eastman se concentreaza pe urmele omului in mediu, in timp ce Gainer urmareste impactul mediului asupra individului. Matt Gainer a fotografiat si intervievat o comunitate improvizata din Valea Imperiala, denumita Slab City, in timp ce Scott Eastman se concentreaza pe Lacul Salton situat in aceeasi Vale". Detalii aici.

Miercuri, 23 martie, in Oradea, are loc vernisajul expozitiei The Golden Flat a lui Alexandru Poteca, la Visual Kontakt. Instalatia "The Golden Flat - Ultimul carnaval" este o inventariere, o etnografiere a tipologiei spatiului de locuit socialist din anii '70-'80, urmata de reconstituirea unui apartament la scara 1:1 cu intreaga sa recuzita de obiecte. Detalii aici.

Pana pe 20 martie, iesenii pot vizita "Mesaje cu flori", o expozitie cu specii de plante exotice. Sera expozitionala (Gradina Botanica) reprezinta locul de intalnire pentru specii de plante care provin din padurile tropicale si subtropicale ale Asiei si Americii de Sud sau din savanele si deserturile Africii si Americii Centrale. In cadrul expozitiei sunt prezentate diverse specii si soiuri din colectiile de azalee si camelii, conifere dirijate in stil bonsai, precum si peperomii, begonii, fitonii, marante, crotoni, euforbii, cactusi. Program de vizitare: zilnic intre 9 si 16. Detalii aici.

Pana la mijlocul lunii mai poate fi vizitata expozitia "Mon boudoir" de la Muzeul National Peles, ce "recompune universul feminin al reginelor Romaniei, prin intermediul pieselor din patrimoniul regal: obiecte uzuale, servicii de toaleta, flacoane de parfum, cutii de fard, bijuterii, piese de mobilier s.a., purtand semnatura unor artisti si manufacturi vestite: Emil Galle, Julius Hoffmann, Louis Comfort Tiffany, August Bembe etc.

Nu vor lipsi din expozitie: afisul publicitar (aparut cu succes in perioada Belle Epoque, prin intermediul carora artistii isi promovau noile firme de parfumerie, casele de moda in voga, piesele de teatru pariziene), pudriere celebre, flacoane si vasciore pentru crema, coliere din sticla millefiori lucrate in atelierele italiene Murano, ace de par din argint filigranat cu pietre semipretioase, perii de par cu manere din argint, flacoane de parfum din cristal, serviciul de toaleta din alama avand ca decoratie crucea gamata din email a reginei Maria, piese de mobilier comandate in perioada anilor 1900. Detalii aici.

Pana pe data de 30 martie, Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi va gazdui expozitia Mexic - Traditii si obiceiuri: "statuete de ceramica si strachini, tesaturi viu colorate, podoabe si obiecte de imbracaminte, cosuri impletite si cufere pictate, jucarii si masti, sticlarie, statuete cioplite in lemn, picturi pe hartie amate - seva pamantului, sageti cu pene, dar si... Zeul Ploii".

Film

Intre 17 si 19 martie, Centrul Cultural Francez din Iasi organizeaza Festivalul Filmului Francofon 2011. Evenimentul va avea loc la etajul 6 al Moldova Mall, in Sala Rosie, iar intrarea publicului va fi libera, in limita locurilor disponibile. Detalii aici.

Evenimente diverse

Vineri, 18 martie, persoanele pasionate de tehnicile de gandire motivationala sunt asteptate la Iulius Mall Timisoara, pentru a se intalni cu speakerul si trainerul spiritual Sonia Choquette. Scriitoare de origine romana renumita pe plan international, Sonia Choquette este prezenta in Timisoara pentru a sustine seminarul motivational "Calatorind cu viteza iubirii", care va avea loc sambata, la Centrul Regional de Afaceri.

In perioada 18 - 20 martie se desfasoara, in Piata Revolutiei din Baia Mare, "Targul de primavara".

Sambata, 19 martie, de la ora 10:00, Clubul Rotaract Timisoara organizeaza, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, cea de-a doua Conferinta Rotaract, intitulata "Impactul mediului construit asupra psihicului social - Renovare, restaurare, regenerare urbana".

Tot sambata, 19 martie, la Cafeneaua Pace din Baia Mare are loc o preselectie "Miss Baia Mare", cu incepere de la ora 17:00; de la ora 16:30, la Liceul de Arta Baia Mare, are loc un casting pentru show-ul de moda "Rivulus Fashion".

Muzeul in Aer Liber din Sibiu organizeaza, in perioada 19 - 20 martie, un Targ de produse traditionale si ecologice. "Vizitatorii au ocazia sa deguste si sa cumpere prajituri de casa, prajituri sasesti, paine coapta pe vatra, cozonaci, branza telemea de Marginimea Sibiului, branza de burduf, unt, cas de vaca sau de oaie, preparate din carne, condimente, ceaiuri, dulceturi si altele". Detalii aici.

Luni, 21 martie, este sarbatorita la Timisoara Ziua Internationala a Poeziei. Cea de-a sasea editie va fi sarbatorita printr-o serie de manifestari culturale ce vor cuprinde lansari de carte, lecturi, recitaluri, proiectii de filme, decernari de premii. Detalii aici.

Pe 23 martie, la Iasi, are loc o noua editie a evenimentului "Dincolo de business: despre oameni, despre incredere".

Evenimentul va consta in doua module:

  • un modul adresat studentilor si desfasurat in prima parte a zilei, in aula Universitatii Alexandru Ioan Cuza
  • un modul dedicat oamenilor de afaceri si desfasurat in a doua parte a zilei la Hotel Ramada din Iasi

Detalii si program gasiti aici.

Vezi aici o lista completa cu evenimentele din Baia Mare.

Vezi de asemenea liste cu evenimentele din Timisoara, Iasi si Cluj.

Concerte

Sala de muzica a Castelului Peles va gazdui sambata, 19 martie, de la ora 17:00, concertul de pian oferit de Ionut Ciubotariu in deschiderea primei editii a stagiunii "Sunetul muzicii". Detalii aici.

Vineri, 18 martie, Deceneu va concerta in Club Setup din Timisoara, ajutat de Omu Gnom. Evenimentul va incepe de la ora 22:00, iar biletul de intrare va costa 15 RON. After party: Dj Undoo. Sambata, 19 martie, Deceneu ajunge la Fischer's Pub Deva.

Turneu national Vunk "Vreau o tara ca afara":

  • 18 Martie - Iasi - Era Park  
  • 19 Martie - Sinaia - Old Nick Pub  
  • 25 Martie - Sf.Gheorghe - Crown Club  
  • 26 Martie - Brasov - Ritmo Cafe&Lounge  
  • 27 Martie - Oradea - Era Park  
  • 31 Martie - Ploiesti - Doroftei Pub  
  • 1 Aprilie - Constanta - Cafe d'Art Scena  
  • 2 Aprilie - Galati - tba  
  • 9 Aprilie - Focsani - Wassermann  
  • 15 Aprilie - Deva - John's Cafe  
  • 16 Aprilie - Bucuresti - The Floor  
  • 7 Mai - Calafat - Zilele Orasului

In aceasta perioada, trupa byron se afla intr-un turneu national de promovare a noului album, intitulat Perfect. Detalii gasiti aici. Program:

  • 18 martie - Suceava, Vox
  • 19 martie - Iasi, Hand
  • 25 martie - Focsani, TMC
  • 26 martie - Galati, Zod!ar
  • 7 aprilie - Sibiu, Oldies Pub
  • 8 aprilie - Pitesti, Hush
  • 15 aprilie - Timisoara, 700 Coffee & Lounge
  • 22 aprilie - Bucuresti, Wings Club
  • 6 mai - Bacau, The Stage

Pana in luna aprilie, formatia indie Les Elephantes Bizarres se afla intr-un mini-turneu in Romania. Program turneu:

  • 19 martie - Brasov - Deane's Irish Pub
  • 24 martie - Bucuresti - Club Expirat
  • 25 martie - Timisoara - Scottish Pub
  • 26 martie - Sibiu - Cotton Club
  • 14 aprilie - Bucuresti - Silver Church

Alte concerte:

  • 17 martie - concert Vasile Seicaru - Iasi - Clubul Presei - 21:00. Detalii aici.
  • 18 martie - Mai am un singur doors - Baia Mare - Photo Pub - 22:00. Detalii aici.
  • 18 martie - BloodPrint, Skullp si Implant Pentru Refuz - Cluj - Irish&Music Pub - 20:00
  • 18 martie - concert Pasarea Colibri (Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Vladi Cnejevici) - Constanta - Club Phoenix - 21:30
  • 18 martie - concert Zdob si Zdub - Focsani - Club TMC - 21:00 - pret bilet: 30 lei
  • 18 martie - concert Vama - Timisoara - Fratelli Club&Lounge - 22:00
  • 19 martie - Lights Out, Keep Away, Vita de Vie - Cluj - Irish&Music Pub - 20:00
  • 19 martie - concert Zdob si Zdub - Galati - Club Zodiar - 21:00 - pret bilet: 40 lei (30 lei pentru elevi si studenti)
  • 19 martie - concert Museum of Bellas Artes - Cluj-Napoca - Boiler Club - Fabrica de Pensule, Str. Henri Barbusse 59-61 - 22:00. Detalii aici.
  • 21 martie - concert ACT - Sibiu - Oldies Pub Live Music - Nicolae Balcescu, nr.13 - 20:00. Detalii aici.

Evenimente programate pentru saptamanile viitoare

In aceasta perioada se pot face inscrierile pentru Hercules Maraton (21 mai - Valea Cernei - proba de maraton si semi-maraton), Maratonul de la Cluj (10 aprilie) si EcoMarathon (7 mai - Moieciu). De asemenea, prima editie a Maratonului Apuseni va avea loc pe 25 iunie. Inscrierile incep pe 1 martie. Detalii aici.

Parintii pot alege in aceasta perioada sa isi inscrie copiii la a treia editie a Taberei Medievale ce se va desfasura in culoarul Rucar - Bran, intre 19 iunie si 13 august, gazduind cate sase serii de cate o saptamana fiecare. Tabara Medievala copii este destinata copiilor intre 5 si 16 ani. Timp de o saptamana aspirantii cavaleri si tinerele domnite vor fi inconjurati de decoruri medievale si se vor imbraca in costume medievale. Domnitele vor purta rochii, iar cavalerii vor avea tunici si scuturi cu insemne heraldice. Detalii aici.

Zilele acestea se pot face inscrierile pentru cursurile de dansuri populare pentru copii si adulti, organizate de compania D'arte din Timisoara, la sfarsitul lunii.

Vor fi exersate:

  • Dansuri din zona de campie a Banatului: soroc, intoarsa, lenta, ardelene etc.
  • Dansuri din zona de munte a Banatului: hora, doi, ardeleana, brau de baieti si brau
  • Daca participantii la curs isi doresc la cerere se pot invata si dansuri din celelalte zone ale tarii precum: Moldova, Oltenia, Dobrogea, Ardeal cu cateva subzone ale sale - Bihor, Maramures, Oas, Fagaras etc.

Mai multe despre cursurile de dansuri populare gasiti aici.

(Surse: facebook, webPR.ro, emaramures.ro, ziuadevest.ro, iasilife.ro, ziuadecj.ro, rockon.ro, folkblog.ro, port.ro)