VIDEO De ce a ars Centrul Bucurestiului in 1847 - apucaturi romanesti
Strada Franceza - La 1769, consulul francez, care a pornit de aici (din Franceza) si a luat-o pe jos la Curtea Domneasca de la Dealul Spirei. Si de atunci a luat acest nume.
"Strada Franceza mai are o poveste: este povestea nefasta a Lipscaniului, e vorba de incendiul de la 1847, care a pornit de aici. Era de Paste, cand lipscanii obisnuiau sa traga focuri de arma. Intr-una din cladiri, un pusti s-a jucat cu focul, a incercat sa traga si el cateva focuri. Pulberea a luat foc si s-a intins la toate acoperisurile si toate casele, care erau de toate felurile, dar nici una adevarata.
Biserica Stavropoleos a luat foc, dar a ramas cu cladirea, la fel Hanul cu Tei, Hanul lui Manuc. Sunt cateva repere care au rezistat, dar in general a luat foc tot Lipscaniul. Asta este Pastele romanilor".
De-a lungul vremii, Lipscaniul a avut de suferit si din cauza inundatiilor, a ciumei si a foametei. Detalii aici.
VIDEO Spionul Manuc si Bazaca cel hraparet
VIDEO Bucurestiul prin ochii lui Ion Minulescu: un loc care are somptuozitatea unei baligi uscate
VIDEO Strada Selari si povestile ei de dragoste / Cenusa Zarazei si nebunia doamnei Pauna
VIDEO Negustoria si traiul in centrul Capitalei - importate de la turci
VIDEO Lipscani, un suflet mutilat de incendii, inundatii, ciuma si foamete
GALERIE FOTO Un malaezian in Bucuresti: Cred ca traiesc ceea ce se cheama Sindromul Stockholm - simpatie pentru manele!

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Lipscanii sunt locuitorii strazii, nu toti locuitorii Bucurestiului sau Principatelor. Ca altfel ardea la un moment dat, de Paste, fie tot Bucurestiul, fie toate satele si targurilor romanilor, ca deh, trageau cu arma aiurea..
E frumoasa initiativa lui Istodor, dar face si el ca miticul de baza, nu se informeaza, doar 'se pricepe'. Arunca vorbe sa dea 'tare' la presa.
Are probleme si cu ce inseamna 'vechi', apreciere facuta in general pe criterii relative, subiective. Se ia un cursor si se muta pe axa timpului in raport cu un eveniment de referinta.
Bucurestiul (mentionat in 1459) e vechi fata de orasul Victoria dar nu si fata de Iasi, de ex. (oras mentionat in 1408).
De prost gust tiganii cu buletin de Bucuresti-Ilfov care canta exact la fel in metroul parizian, in fata unei vitrine scrise in maghiara sub privirea aprobatoare a unui publicist/ghid turistic roman !
Lipscani se refera la Lipsca (Leipzig) si la negutatorii de marfa nemteasca din epoca fanariota.
Istodor e exemplul lui "merge si asa" cu care te intampina in Bucurestiul: mici reci si bere calda...