​In perioada 8-14 august, la Sibiu, se desfasoara Festivalul ARTmania, editia 2011. Din program: concerte, intalniri, tur ghidat al Palatului Brukenthal, workshopuri (olarit, confectii masti traditionale, papusi ecologice, fierarie traditionala), expozitii la muzeele Brukenthal si Astra, un tur ciclist, o expozitie dedicata Tarjei Turunen, trupelor Helloween, Pain, HIM, Lacrimas Profundere, Dark Tranquillity, Kamelot, Sirenia si Marylin Manson.

ARTmaniaFoto: artmaniafestival.ro

Luni, festivalul incepe printr-un eveniment de deschidere ce va avea loc la Oldies Pub Live Music, de la ora 21:00.

De marti si pana duminica, posesorii de bratari ARTmania Festival 2011 vor putea sa viziteze, intre orele 10:00-18:00, expozitiile oferite de Muzeul National Brukenthal (reduceri speciale) si Complexul Muzeal National ASTRA (intrare gratuita).

Marti (ora 19:00), la Cafeneaua Artistilor - ArtCafe din Piata Mare, bloggerii din Sibiu si cei interesati de comunicarea Festivalului si a Sibiului cultural sunt invitati sa schimbe opinii cu organizatorii festivalului ARTmania.

Miercuri (ora 12:00) sunt programate doua vernisaje in cadrul Centrului Cultural Habitus: Anda Cofaru - "Din Adancuri" si Diana si Dorina Pantea "Rock Momerandum". Expozitiile vor putea fi vizitate si in zilele urmatoare intre orele 10:00 - 18:00.

Expozitia Andei Cofaru, "Din Adancuri", este dedicata Tarjei Turunen si isi propune prin ilustratiile sale sa prezinte metaforic ideea scufundarii in adancuri. Contrar perceptiei generale, in adancuri nu se afla nici resemnarea, nici sfarsitul, ci o valoroasa sursa de putere, cunoastere si regenerare. Expozitia este inspirata de muzica Tarjei si de pasiunea acesteia pentru scufundari, de "furtunile" si "caderile" din viata solistei finlandeze, dar si de puterea acesteia de a reveni la suprafata mai puternica si mai increzatoare. Anda Cofaru este absolventa a Universitatii de Arte Plastice si Design din Cluj-Napoca si a mai expus in cadrul Festivalului ARTmania in 2009, cu seria de picturi "Live on Canvas".

Miercuri seara, de la 18:30, organizatorii propun un tur ciclist al spatiilor Festivalului ARTmania 2011. Cei care au venit cu bicicleta la festival, datorita parteneriatului incheiat intre ARTmania si CFR, si nu numai, au ocazia de a parcurge un traseu interesant care ii va duce atat prin zona centrala a Sibiului, cu plecare din Piata Mica, pana la Muzeul ASTRA cat si in Padurea Dumbrava, locul de desfasurare al evenimentelor din ARTmania Festival Sibiu Arena.

Centrul Cultural Habitus va gazdui si Rock Memorandum, o expozitie de pictura a Dorinei si Dianei Pantea, dedicata Tarjei Turunen, trupelor Helloween, Pain, HIM, Lacrimas Profundere, Dark Tranquillity, Kamelor, Sirenia si Marilyn Manson. Picturile sunt un omagiu adus rock-ului contemporan, de unde si titlu expozitiei - Rock Memorandum. Imaginile, gothic and dark sunt inspirate de repertoriul trupelor rock si metal care au participat nu doar in cadrul editiilor anterioare ale festivalului, ci si la editia cu numarul sase de anul acesta.

Joi, artmaniacii pot opta pentru un tur ghidat al Palatului Brukenthal, cu incepere de la ora 12:00, iar mai apoi isi pot delecta ochii cu expozitia fotografica ARTnatomy - The Reconfiguring Eye, o expozitie a fotografului Miluta Flueras expusa in Cafeneaua Artistilor - ArtCafe din Piata Mare. Joi seara, incepand cu ora 21:30, cei dornici de un party de incalzire sunt invitati in Oldies Pub Live Music, pentru a petrece pe muzica de la "Heavy Hour".

Vineri, odata cu deschiderea Artmania Festival Sibiu Arena, incepand cu ora 10:00, publicul va putea vizita si expozitia Live Aeons. O colectie de fotografii realizate de Victor Cristescu si Dumitru Catalin care isi propune sa surprinda intensitatea concertelor live, relatia dintre trupa si public si felul in care fiecare dintre acestia incearca sa soarba cat mai mult din energia momentului.

Sambata, participantii la festival sunt invitati intre orele 11:00 - 13:00 sa viziteze Muzeul Civilizatiei Transilvane ASTRA, unde vor avea loc patru workshop-uri dedicate participantilor la ARTmania Festival Sibiu 2011: Gheorghe Tambrea - Horezu - olarit; Ana si Ioana Negoita - Sibiu - confectii masti traditionale, Doina Nistor - Brasov - confectionat papusi ecologice, dar si fierari pregatiti pentru metalisti in Fieraria traditionala din Muzeul in aer liber.

Tot sambata, la ora 18:00, in interiorul festivalului va avea loc lansarea oficiala a cartii "Tovarasi de camera. Student la Chisinau" - Mihail Vakulovski, iar duminica (13:00) pasionatii de fotografie sunt asteptati in Cafeneaua Artistilor - ArtCafe pentru un Workshop dedicat fotografiei de concert.

Programul complet al concertelor ce se desfasoara in cadrul ARTmania poate fi vazut aici.

Detalii pe site-ul festivalului.