Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, va dezbate tăierea scenelor cu „actori trădători” din filmele rusești, relatează Lenta.

Vladimir Putin la cinematografFoto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

Serghei Soloviev, unul dintre membrii Comisiei pentru cultură din Duma de Stat din partea partidului Rusia Unită al președintelui rus Vladimir Putin, a cerut un vot pe acest subiect „pentru a ține cont de opinia cetățenilor țării”.

În opinia sa, replicile și secvențele care includ anumiți artiști ar trebui eliminate din imaginile video difuzate în Rusia.

„Cum, în ce formă și modul de implementare din punct de vedere tehnic - opinia experților și specialiștilor în acest domeniu este importantă aici pentru a nu reduce drastic calitatea și conținutul filmelor”, a mai spus deputatul rus.

Comentariile sale vin după ce Ekaterina Steniakina, o altă aleasă din partea partidului lui Putin, a cerut tăierea finanțării de la bugetele publice a artiștilor care, în cuvintele ei, au trădat țara.

Steniakina a propus crearea unei „liste publice de oprire a celor care nu ar trebui să apară în locurile culturale, pe canalele federale și să participe la proiecte finanțate de stat”.

Comentariile deputaților ruși vin după ce în luna decembrie a anului trecut Ministerul Culturii de la Moscova a publicat o listă a subiectelor „prioritare” pe care regizorii ruși ar trebui să le abordeze în producțiile lor, printre acestea numărându-se tema „soldatului sovietic ca eliberator” și cea „a decadenței occidentale”.

Rusia ia tot mai multe măsuri pentru controlarea strictă a culturii

La începutul lui ianuarie președintele Vladimir Putin a ordonat personal guvernului rus să organizeze până luna viitoare difuzarea în cinematografe a unor „filme documentare” despre ofensiva forţelor Moscovei în Ucraina.

Într-un document publicat pe site-ul Kremlinului se subliniază că „Ministerul Culturii trebuie să înainteze propuneri pentru a asigura proiecţia de filme documentare naţionale în reţeaua de cinematografe despre subiecte legate de operaţiunea militară specială, de lupta împotriva răspândirii ideologiei neonaziste şi neofasciste”.

Săptămâna trecută președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a propus un proiect de lege privind confiscarea bunurilor concetățenilor săi care au părăsit Rusia și au criticat din străinătate campania militară a Kremlinului în Ucraina.

„Ticăloșii trăiesc confortabil pe seama țării noastre. Din străinătate, aceștia își închiriază proprietățile imobiliare și continuă să primească venituri pe seama cetățenilor ruși”, a afirmat Volodin.

Se crede că Alla Pugaciova, „diva muzicii sovietice”, este una dintre persoanele vizate direct de către această măsură.

Urmărește ultimele evoluții din a 327-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.